Britská speváčka Dua Lipa je už aj občiankou Albánska

Albánsky prezident Bajram Begaj udelil v nedeľu britskej popovej speváčke Due Lipa albánske občianstvo za to, že svojou hudbou prispieva k šíreniu medzinárodnej slávy Albáncov, informuje britský denník The Guardian.

28.11.2022 17:00
DUA LIPA Foto: ,
Speváčka Dua Lipa na festivale Lovestream v Bratislave v júni tohto roka.
debata

Dua Lipa sa narodila v Londýne albánskym rodičom, ktorí sa do Veľkej Británie prisťahovali z Kosova.

Begaj vyhlásil, že 27-ročná speváčka získala svoje druhé občianstvo v predvečer pondelkového 110. výročia nezávislosti Albánska od niekdajšej Osmanskej ríše. Prezident dodal, že to považuje za česť, pretože Lipa preslávila Albáncov po celom svete.

„Už budem Albánkou aj v dokladoch,“ povedala Lipa predtým, ako na radnici v albánskom hlavnom meste Tirana zložila čestný sľub a prijala albánske občianstvo.

„Mám neopísateľnú radosť z takéhoto prijatia a lásky,“ povedala speváčka. Následne jej zhotovili úradnú fotografiu, odobrali odtlačky prstov a podpísala žiadosť o vydanie albánskeho občianskeho preukazu a cestovného pasu.

Dua Lipa Čítajte viac Rodinný biznis? Dua Lipa vyhodila manažéra, zastupovať ju bude vlastný otec

Duu Lipa, ktorá začala spievať ako päťročná, hudobne ovplyvnil jej otec, bývalý spevák a gitarista rockovej skupiny. Keď mala 14 rokov, začala zverejňovať svoje piesne na webovej platforme YouTube. Jej prvý štúdiový album vyšiel v roku 2017.

Spolu s otcom založila v roku 2016 nadáciu Sunny Hill Foundation, ktorá každoročne organizuje koncerty v Kosove na pomoc ľuďom vo finančných ťažkostiach. Dua Lipa je držiteľkou troch cien Grammy a množstva ďalších ocenení.

Speváčka v pondelok ukončí svetové turné koncertom na Skanderbegovom námestí v albánskej Tirane, kde si spolu s fanúšikmi zároveň pripomenie Deň nezávislosti Albánska.

debata chyba
Viac na túto tému: #občianstvo #hudba #speváčka #Albánsko #Dua Lipa