Little Richard bol praotcom "diablovej hudby" - rokenrolu, predbehol aj Elvisa

Americký spevák, skladateľ a pianista Little Richard, ktorý sa narodil 5. decembra 1932, bol legendou a jedným z otcov "diablovej hudby" zvanej rokenrol. V 50. rokoch minulého storočia šokoval divokou hrou na piano, spevom hraničiacim s jačaním aj excentrickým zjavom - používal silný makeup. Little Richard naspieval známe hity ako Tutti Frutti, Send Me Some Lovin', Good Golly Miss Molly či Keep A-Knockin.

04.12.2022 16:00
Little Richard Foto:
Americký spevák, skladateľ a hudobník Little Richard, vlastným menom Richard Wayne Penniman, označovaný ako ,,otec rokenrolu", počas návštevy Londýna v roku 1966.
debata

Časopis Rolling Stone v roku 2010 označil Little Richarda, ktorý bol v roku 1986 ako jeden z prvých prijatý do rokenrolovej siene slávy, za ôsmeho najvýznamnejšieho umelca všetkých dôb. Na jeho hudbe vyrástla celá generácia hviezdnych muzikantov, od Beatles a Rolling Stones až po Eltona Johna, za svoj idol ho považovali James Brown, Paul McCartney i Elvis Presley.

Little Richard: Tutti Frutti

„Pôvodca a emancipátor rekonrolu“ sa narodil ako Richard Wayne Penniman v Macone v štáte Georgia ako jedno z 12 detí v rodine adventistov siedmeho dňa. Ako malý spieval a hral na piano v kostole. Rodičia ho však v jeho nadaní nijako nepodporovali a v trinástich rokoch ho vraj vyhodili z domu, pretože, ako sám hovoril, bol homosexuál. Hrať začal v 40. rokoch minulého storočia v potulných kapelách a veľký hit, Tutti Frutti, nahral v septembri 1955.

Do celoamerického pop rebríčka sa vďaka hitu Little Richard dostal skôr než Elvis Presley, ktorý Tutti Frutti a neskôr i ďalšie Richardove pesničky rýchlo zaradil do svojho repertoáru. Rané nahrávky hudobníka, ktorý si sám hovoril architekt rokenrolu, boli zmesou blues a tradičného černošského gospelu, ale s pekne úderným rytmom. Vraj ho inšpirovalo dunenie vlakov.

Little Richard - Long Tall Sally (1955)

Prvých šesť singlov vydal v malej nezávislej firme v rokoch 1955 až 1957, potom sa odmlčal. Ale keď sa v roku 1962 vrátil na pódiá v rámci európskeho turné, klaňali sa mu ako svojmu vzoru nové hudobné hviezdy a fanúšikovia v Hamburgu mu bozkávali nohy. „Publikum dokázal uviesť do stavu absolútneho šialenstva. Bolo to hypnotické, ako cirkevné zhromaždenie,“ povedal Mick Jagger. A Richardov mladučký gitarista Jimi Hendrix odvážne napodobňoval majstra až po papagájovsky farebné oblečenie.

Spôsobu Richardovho spevu sa neskôr začalo hovoriť soul, za ktorého otca sa považujú James Brown a Otis Redding. Ale obaja označujú Little Richarda za svoj idol. A obaja ho v 50. rokoch napodobňovali a dokonca ho v roku 1955 zastupovali v jeho kapele The Upsetters, keď nemal čas. David Bowie dokonca raz povedal, že bez Richarda by sa nikdy nestal muzikantom.

Elvis Presley Čítajte viac Elvis Presley umrel pred 45 rokmi. Kráľ rokenrolu stelesňoval americký sen

„Jeho koncert pripomínal živelnú pohromu,“ spomínal na Richarda hudobný publicista Jiří Černý. „Rútil sa javiskom ako tornádo a predvádzal zložité triky. Pravú nohu napríklad vytrčil nad klavír, položil si ju na hornú dosku a pod ňou hral vstoji obomi rukami. Potom na klavír vyskočil a začal stepovať, pričom zároveň vyhrával sólo na saxofón. V závere osviežil unavené chodidlá ráznym vstupom do pripraveného vedra s vodou, ktoré si počas poslednej pesničky s neskrývaným potešením nasadil na hlavu,“ dodal.

Umelec mnohokrát počas svojej kariéry oznámil a zase odvolal, že od hudby odchádza k povolaniu kňaza. Medzitým ale stále koncertoval a vydával platne. Jedným takým prelomom prešiel už v roku 1957, keď začal študovať bibliu a zriekol sa svetských radovánok. Dokonca sa oženil a s manželkou adoptovali dieťa.

Po štyroch rokoch sa manželstvo skončilo, keď bol Richard pristihnutý na pánskych záchodoch pri „nevhodnom správaní“. V roku 1995 k tomu časopisu Penthouse povedal: „Celý život som bol gay. A viem, že boh je bohom lásky, nie nenávisti“. V roku 2017 ale v jednej kresťanskej televízii vyhlásil, že homosexualita je „proti prírode“. O tri roky neskôr zomrel, mal 87 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rokenrol #Little Richard