Obchoduje Guns N' Roses so zbraňami? Obľúbená kapela podala žalobu

To, že je Guns N' Roses názov slávnej kapely, vie asi každý rockový fanúšik. Málokto však tuší, že veľmi podobne sa volá i veľký internetový obchod so zbraňami. Spevák Axl Rose naň preto v mene celej skupiny podal žalobu. Tvrdí, že majitelia značky Texas Guns and Roses (Texaské strelné zbrane a ruže) zámerne klamú zákazníkov, aby vzbudili dojem, že sú prepojení s obľúbenou kapelou.

08.12.2022 06:00
Axl Rose Guns N' Roses Duff McKagan Foto: ,
Spevák skupiny Axl Rose (vľavo) a basgitarista Duff McKagan.
debata

„Vzhľadom na povahu podnikania žalovanej strany to Guns N' Roses veľmi poškodzuje,“ citovali zo žaloby americké médiá.

„Guns N' Roses, celkom prirodzene, nechce, aby ju spájali s obžalovaným, predajcom strelných a iných zbraní. Žalovaný navyše na webovej stránke v súvislosti s reguláciou a kontrolou strelných zbraní zastáva politické názory, ktoré môžu mnohých amerických spotrebiteľov polarizovať,“ uvádza sa v žalobe.

Rocková skupina Guns N' Roses

Pohľad na americkú hudobnú skupinu, ktorá je na scéne už takmer 40 rokov.

Fotogaléria
Axl Rose počas koncertu v Moskve v júni 2010.
Skupina Guns N' Roses si preberá jednu z cien...
+10Guns 'N' Roses v Londýne v júni 1986.

Aj keď sa v názve skupiny spomínajú strelné zbrane (guns) a ruže (roses), neznamená to, že by jej členovia propagovali zbrane či právo na ich nosenie zakotvené v druhom dodatku americkej ústavy. Nie sú ani milovníkmi kvetín.

Názov jednoducho vznikol spojením mien dvoch hudobných formácií, ktoré sa v roku 1985 zlúčili – L. A. Guns s gitaristom Traciim Gunsom a Hollywood Rose so spevákom Axlom Roseom.

To, že názory kapely nezodpovedajú predstavám zbrojárskej loby, pred šiestimi rokmi potvrdil i jej basgitarista Duff McKagan, ktorý v novinách žiadal prísnejšiu kontrolu pri nákupoch strelných zbraní v USA.

Steven Adler Čítajte viac Bývalý bubeník Guns N'Roses Adler nechcel spáchať samovraždu

Obľúbená americká skupina sa o on-line obchode s podobným názvom dozvedela už v októbri 2019 a majiteľov upozornila, aby ho premenovali. Keď neodpovedali, obrátili sa na úrad pre patenty a obchod, aby firme zrušil obchodnú známku.

Tú si dalo ešte v roku 2016 zaregistrovať kvetinárstvo v texaskom mestečku Jersey Village. Názvu obchodu zodpovedá i jeho ponuka – okrem rôznych ručných a poloautomatických zbraní cez e-shop naozaj predáva aj štyri druhy ruží.

Spoločnosť, ktorá vyhlasuje, že je najväčším internetovým obchodom so strelnými zbraňami a príslušenstvom v Amerike, má teraz 18 dní na to, aby na žalobu reagovala. Kapela Guns N' Roses okrem zmeny názvu požaduje tiež náhradu škody a uhradenie súdnych trov.

Firma však odmieta, že by meno skupiny využívala na zmätenie zákazníkov. Ako zdôrazňuje, nikdy k tomu nedošlo. „Vôbec nikoho to nepoplietlo. Nikto si nemyslí, že sme kapela alebo že je tam nejaké prepojenie. Budeme sa brániť,“ vyhlásil obhajca žalovanej strany.

Guns N' Roses - Don't Cry

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #kapela #rocková skupina #Guns N' Roses #obchod so zbraňami #predaj zbraní