Arctic Monkeys objavili noirové filmy, sláčiky a falzet Alexa Turnera

Alex Turner je lídrom kapely Arctic Monkeys od roku 2002, keď s Jamiem Cookom, Andym Nicholsonom a Mattom Heldersom skupinu založili. Albumom debutovali až v roku 2006 a ich Whatever People Say I Am, That's What I'm Not sa - ako jeden z naj debutov v histórii britskej hudby - okamžite šíril internetom rýchlejšie ako covid. A bleskovo sa predával, v tejto kategórii dokonca zlomil rekord britského rebríčka.

13.12.2022 15:00
arctic monkeys Foto:
Skupina Arctic Monkeys vydala minulý mesiac siedmy štúdiový album s názvom The Car. Texty a hudbu zložil frontman skupiny Alex Turner.
debata

V súčasnosti je Turner najvplyvnejším frontmanom svojej generácie a formácia z anglického Sheffieldu vydala v októbri už siedmy štúdiový album The Car. Arctic Monkeys novinkou opäť rozbúšili srdcia nielen priaznivcom, ale aj etablovaným kritikom a kritičkám. The Car je orchestrálny a enigmatický, za čo môžu do veľkej miery Alexove aranžmány, texty a fluidum. Frontman ho takmer celý zložil sám v sprievode klavíra. Nový album je príležitosťou nahliadnuť do premýšľania kapely o rockových normách či metamorfovaní ich hudobného štýlu. Oscilujú totiž od postpunku, psychedelického rocku, soulu až po filmový sondtrack. Arctic Monkeys rozhodne nie sú len post-britpopovou či rockovou skupinou, to by bolo príliš jednoduché.

Aj mileniáli dozrievajú

V polovici nultých rokov boli jednou z prvých kapiel, ktoré z Británie do celého sveta vykopol internet. Účet na Myspace, kde som ich ako tínedžerka tiež objavila, im založili fanúšikovia. A práve vďaka tomu sa o nich už na začiatku slávy dozvedeli aj decká na Slovensku. Mileniáli Arctic Monkeys dozrievajú textami aj kompozične a v kategórii postrock aktuálne len sťažka získajú rovnocennú konkurenciu.

Arctic Monkeys: The Car Foto: Domino
arctic monkeys the car Arctic Monkeys: The Car

Pri treťom albume Humbug sa začali odkláňať od punkovej údernosti príznačnej pre ich prvé dve nahrávky. Ako producenta oslovili Josha Hommeho z formácie Queens Of The Stone Age a zapadli do rockových štruktúr. Turner v textoch vykročil z prostredia rodného Sheffieldu a rovnako z chlapčenstva. Chalanov zlákal doom a psychedelické vibrácie Alexa, hlavného textára kapely, fascinovali bardi pesničkári ako Nick Cave a na albume to aj bolo počuť.

Baladickejším, bluesovým, inštrumentálne umierneným smerom zabočili aj na štvrtom Suck It And See. Na ďalšom – odborníkmi asi najlepšie hodnotenom – AM sa prejavil dokonca vplyv hip-hopu. Vtedy kapela dramaticky zmenila aj imidž a k sakám a nohaviciam s pukmi pridala napomádované účesy. Turner sa tešil z účesu podľa kráľa rock'n’rollu Elvisa Presleyho a túto vtipnú poctu veru mnohí priaznivci kapely neakceptovali. Ale zvykli sme si. Aj na to, že ich albumy sú koncepčnejšie, menej výbušné, viac kinematografické a často prepadajú retro vplyvom. Do hudby pašujú dokonca filmové žánre z éry zlatého Hollywoodu a výnimkou nie je ani nový album.

Turner sa delí o lásku aj rozčarovanie

Ich skladby nasiakli slnkom Kalifornie už pred štyrmi rokmi. Na predposlednom, retro-futuristickom albume Tranquility Base Hotel & Casino dostal väčší priestor klavír a imaginárne kulisy starých čias. V pomalom, atmosférickom a rozjímavom tempe kapela pokračuje aj na siedmej štúdiovej nahrávke The Car. Turner ju v rozhovore pre Guardian opísal ako "orgie v štýle filmového soulu, smiešneho funku a voňavých sláčikov zo 60. rokov”. Arctic Monkeys sa nezväzujú očakávaniami fanklubu, normami ani trendmi súčasnej populárnej či rockovej produkcie, oni si ich udávajú sami.

The Car je melancholický a romantizujúci. Turner šifruje texty a pracuje s falzetom, ale ponad túto nebezpečnú priepasť sa nenakláňa bezhlavo. Album písal a komponoval sám, rovnako ako predošlý AM. Stojí si za tým, čo vylieza z jeho srdca, razantne dôveruje citlivosti. Počuť aj alúziu na detstvo, jazzové saxofóny jeho otca, tiež hudobníka či Rohmerove romantické filmy odzrkadľujúce poéziu francúzskej všednosti 70. rokov a opar nočného Paríža, kde Turner momentálne žije.

The Arctic Monkeys Čítajte viac Nový album Arctic Monkeys rozdelil fanúšikov, kritici ho chvália

Strapatí dvadsiatnici vystrelili v nultých rokoch na punkových básňach plnou silou do stredu zeme ako najväčšia kapela dekády, aby po šestnástich rokoch v lietajúcom aute skonštruovanom pre The Car ladne obleteli planétu. Na ich love songoch sa veziem rovnako absolútne, ako keď som v detskej izbe vyskákala dieru do koberca na ich prvý hit I Bet You Look Good on The Dancefloor.

HODNOTENIE PRAVDY: 5/5
Arctic Monkeys: The Car / Domino Records, 2022

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arctic Monkeys