Klavirista a skladateľ Miki Skuta sa inšpiroval japonským haiku

Špičkový hudobník, klavirista, skladateľ Miki Skuta prichádza v závere roka s výnimočným albumom Karma - Haikus & Interludes. Autor do neho vložil svoju fascináciu starými japonskými básňami haiku, Zen budhizmom, snahou byť koncentrovaný na jednu jedinú chvíľu v prítomnosti. Skladateľ a interpret v jednej osobe nahral celý album sám, ide o jeho mimoriadne osobný projekt, ktorý sa môže zaradiť k najvýraznejším kultúrnym udalostiam roka 2022. Album vychádza vo vydavateľstve Real Music House.

14.12.2022 11:00
Miki Skuta Foto:
Hudobníka Miki Skuta bude možné stretnúť osobne na krste jeho albumu 19. decembra.
debata

Album pokrstí 19. decembra o 19. h v Hummelovom múzem na Klobučníckej ulici v centre Bratislavy, jeho súčasťou bude rozhovor s Mikim Skutom a spoločné počúvanie nového albumu.

„Keby som musel sformulovať, čo je to za hudbu a aký je to štýl, mal by som problém. Do bežných žánrov by to asi nezapadlo. Bol to jeden veľmi dlhý proces, kým som si povedal, toto je moja hudba, to je môj svet, moja duša. Ale keby predsa, tak by som to označil za istý druh relaxačnej, meditatívnej, trošku jazzovej, ale asi aj súčasnej hudby. Verím ale, že z tých všetkých komponentov sa mi podarilo stvoriť niečo samostatné, svojské a hlavne úprimné a ľahko počúvateľné,“ povedal o novom albume Miki Skuta, ktorý projekt skomponoval v roku 2021.

Foto: Real Music House
miki skuta

Album sa dá vnímať ako autorova fascinácia starými japonskými básňami haiku. Je na ňom 15 skladieb, z toho osem inšpirovaných práve haiku a jedna čínskym textom zo 4. storočia pred naším letopočtom. Miki Skuta vníma tieto básne ako literárne odzrkadlenie Zen budhizmu, jeho najzákladnejších téz – byť koncentrovaným na jedinú, momentálnu chvíľu, nemyslieť na minulosť ani na budúcnosť.

Pôvodné haiku mali aj ďalšiu zákonitosť, a to zobraziť danú situáciu v jednom zo štyroch ročných období. „To som využil na vytvorenie istého časového oblúku celého projektu. Tento virtuálny oblúk symbolizuje pre mňa náš život od narodenia – básne, chvíle z jarného obdobia – nasledovne náš aktívny život – a cez leto a jeseň až do smrti – zima,“ doplnil autor.

Ďalších šesť skladieb (Interlúdia a Postlúdia) už nemali takúto inšpiráciu. Skladateľ verí, že môžu poslucháčovi pomôcť dostať sa do duševného stavu, kedy zabudne na všetko, a prežije tých pár minút vo svete, ktorý sa mu otvorí počas počúvania danej skladby.

„V názve CD je aj slovo Karma, čo jednoducho povedané znamená osud, tj. zdedené životné danosti, ale aj poskytnuté možnosti na sformovanie našej budúcnosti. V tomto prípade sa to týka môjho života. To, že som sa tam dostal v mojom živote, kde som sa zrazu stretol s haiku, ich filozofiou, spôsobom rozmýšľania, si myslím, že nebola náhoda. Musel som, ale aj som chcel, prežiť situácie, ťažké rozhodnutia, ktoré ma viedli na nejakej virtuálnej ceste istým smerom, stále ďalej a ďalej. Čo je na konci tej cesty? Neviem, ale dúfam niečo také, aké som sa snažil zobraziť v úplne poslednej skladbe: The very last Postludium,“ uzavrel Miki Skuta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #budhizmus #Miki Skuta #zenový budhizmus