Gitarista skupiny Queen Brian May bude "sir", do rytierskeho stavu ho povýši kráľ Karol III.

Gitarista a jeden zo zakladateľov legendárnej hudobnej skupiny Queen Brian May aj diplomatky, ktoré sa podieľali na britskej reakcii na tohtoročnú ruskú inváziu na Ukrajinu sú medzi stovkami osobností na tradičnom novoročnom zozname ľudí vyznamenaných britským panovníkom.

31.12.2022 17:05
Brian May Foto: ,
V osobe Briana Maya sa naraz snúbi duša hudobníka aj vedca.
debata

Po smrti kráľovnej Alžběty II. ide o prvé vyznamenanie, ktoré udeľuje jej syn a nástupca kráľ Karol III., upozornili tlačové agenúry.

Titul dáma obdržali za zásluhy v zahraničnej politike britské veľvyslankyne Melinda Simmonsová a Deborah Bronnertová, ktoré Spojené kráľovstvo zastupujú v Kyjeve, respektíve v Moskve. Vyznamenania sa podľa agentúry Reuters dočkali i ďalší ľudia, ktorí sa podieľali na britskej reakcii na ruskú vojenskú agresiu v susednej krajine.

Titul sir získal hudobník legendárnej kapely Queen Brian May, ktorý sa dlhodobo angažuje v ochrane zvierat. Vyznamenania sa mu dostalo za zásluhy o hudbu a charitu, napísal server BBC News, podľa ktorého gitarista získal už v roku 2005 od vtedajšej panovníčky titul komandér Rádu britského impéria (CBE).

Queen, Brian May Čítajte viac Brian May: Ráno som sa zobudil a pesničky skupiny Queen boli všade

Medzi viac než 1100 ľuďmi na zozname sú okrem umelcov tiež športovci, ľudia zasadzujúci sa za ochranu životného prostredia, ľudia bojujúci proti diskriminácii alebo politici. Do rytierskeho stavu bol povýšený napríklad predseda klimatickej konferencie COP26 Alok Sharma za svoj prínos v boji proti zmene klímy.

Zhruba polovicu vyznamenaných tvoria ženy, medzi nimi tiež členky anglického futbalového tímu, ktoré tento rok vyhrali majstrovstvá Európy. Vyznamenanie získala taktiež deväťdesiatdvaročná módna návrhárka Mary Quantová, ktorá sa v 60. rokoch minulého storočia zaslúžila o popularizáciu minisukní.

Približne 60 percent vyznamenaných z hlavného zoznamu sú ľudia, ktorým sa dostalo uznania za prácu v komunite, či už pri dobrovoľníctve alebo v charite, upozorňuje BBC News.

Tituly a vyznamenania britský panovník udeľuje dvakrát ročne: pri príležitosti svojich narodenín a na Nový rok. Tradícia pochádza zo stredoveku. V modernej dobe nominácie predkladá verejnosť alebo úrady, preveruje ich príslušná komisia, ktorá zostavuje zoznam, a ten potom premiér predkladá na schválenie panovníkovi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Queen #Brian May