Írsko chce na Eurovízii zastupovať aj bývalý frontman Sex Pistols John Lydon

Bývalý frontman legendárnej skupiny Sex Pistols John Lydon chce zastupovať Írsko na tohtoročnej medzinárodnej piesňovej súťaži Eurovízie. Lydon, známejší pod údernejšou prezývkou Johnny Rotten, sa bude o účasť v súťaži uchádzať so zoskupením Public Image Ltd (PiL), ktoré založil po rozpade Sex Pistols. Spevák to uviedol vo svojom vyhlásení, napísala agentúra Reuters.

10.01.2023 14:00
John Lydon s formáciou Public Image Ltd v... Foto: ,
John Lydon s formáciou Public Image Ltd v Bratislave.
debata

„Najväčší punker histórie“, ako ho podľa výsledkov ankety titulovala stanica BBC Radio 1, predstavil dnes pre súťaž svoju novú Hawaii, ktorú opísal ako milostný list svojej žene Nore, ktorej bola pred pár rokmi diagnostikovaná Alzheimerova choroba. Manželi sú už od roku 1979.

„Pieseň je určená každému, kto na ceste životom prechádza ťažkými časmi s osobou, na ktorej im najviac záleží,“ uviedol 66-ročný Lydon k piesni Hawaii. „Je ale aj posolstvom nádeje, že láska nakoniec všetko premôže,“ dodal.

Na novinke Public Image Ltd sú experimenty, ktorých sa Lydon nikdy nestránil. Čítajte viac John Lydon: Pankáč bez záväzkov

Skupina Public Image Ltd (PiL) je jedným zo šiestich umelcov alebo skupín zaradených do užšieho výberu, ktorí sa medzi sebou stretnú o miesto írskeho zástupcu na súťaži Eurovízie. Minulý ročník piesňovej súťaže vyhrala ukrajinská skupina Kalush Orchestra s Stefania. Usporiadateľom ďalšieho ročníka tak mala byť Ukrajina. Tá sa však už od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii a organizácie 67. ročníka súťaže sa kvôli bezpečnosti účastníkov ujal severoanglický Liverpool. Finále súťaže sa uskutoční 13. mája.

Prvý ročník Eurovízie sa konal v máji 1956 a za najslávnejšieho víťaza v histórii súťaže je považovaná švédska skupina ABBA, ktorá v roku 1974 prerazila hitom Waterloo. Medzi ďalšie slávne tváre, ktoré v súťaži uspeli, patrí Kanaďanka Céline Dionová, ktorá v roku 1988 reprezentovala Švajčiarsko. Česká republika sa prvýkrát zúčastnila v roku 2007. Už v roku 1968 v súťaži, ktorá sa vtedy nazývala Veľká cena Eurovízie, vystúpil Karel Gott, avšak ako zástupca Rakúska.

Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Ukrajinci ustúpili, ďalšia Eurovízia bude v Británii

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eurovízia #Sex Pistols #John Lydon