FOTO: Najlepší speváci v histórii? Aretha Franklin a Whitney Houston

Nejde ani tak o hlas, ako skôr o talent, originalitu, umelecký vplyv a posolstvo. To boli podľa prestížneho časopisu Rolling Stone kritériá, podľa ktorých zostavil najnovší rebríček 200 najväčších spevákov všetkých čias. Na vrchole sa umiestnila Aretha Franklin a Whitney Houston. Mnohí znalci, hudobníci a fanúšikovia sú však pobúrení. V rebríčku totiž chýbajú také hviezdy ako Céline Dion, Madonna, Cher či Sting.

15.01.2023 06:00
aretha franklin Foto:
Najlepšou speváčkou/spevákom všetkých čias je Aretha Franklin.
debata (9)
Najlepšou speváčkou/spevákom všetkých čias je...
Whitney Houston obsadila druhú priečku...
+13Speváčka Beyoncé na zábere zo svojho hudobného...

„Toto je zoznam najväčších spevákov, nie zoznam najväčších hlasov. Talent je pôsobivý, genialita nadprirodzená. Zaiste, veľa ľudí sa tu narodilo s mocnými hlasivkami, dokonalým hudobným sluchom a neobmedzeným rozsahom. Iní majú drsnejšie, zvláštnejšie alebo jemnejšie nástroje,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Rolling Stone, aby umlčal kritické ohlasy.

Pri hodnotení vraj najviac zavážila osobnosť jednotlivých spevákov, pestrosť ich repertoáru a celkový vplyv na spoločnosť. To, čo podľa autorov rebríčka všetkých vybraných umelcov spája, je, že „svet dokážu prerobiť len otvorením úst“.

Puto s poslucháčmi

Rolling Stone podobný zoznam prvý raz zverejnil v roku 2008, keď na základe hlasovania 179 hudobných expertov predstavil „100 najväčších spevákov všetkých čias“.

Už vtedy na čele kraľovala Aretha Franklin, za ňou skončili Ray Charles a Elvis Presley. Aj na ten rebríček sa však zniesla vlna kritiky – až 99 zo sto vybraných spevákov totiž pochádzalo z anglicky hovoriacich krajín.

Nový zoznam, ktorý americký časopis zameraný na kultúru zverejnil začiatkom tohto roka, vyvoláva podobné spory. Rolling Stone sa pri jeho tvorbe nespoliehal už len na odborníkov, ale aj na svojich pracovníkov a prispievateľov.

Opäť dominujú umelci z anglosaského priestoru, pričom mnohí z nich v našich končinách nie sú vôbec známi. Naopak, viaceré svetové hviezdy sa do rebríčka nedostali.

Za to, že si prvé miesto udržala legendárna černošská speváčka Aretha Franklin (1942 – 2018), známa ako „kráľovná soulu“, môže podľa zostavovateľov jej „hlboké, empatické puto s poslucháčmi“. Práve to vraj zohralo jednu z kľúčových úloh pri výbere umelcov.

Speváčka Aretha Franklin na zábere z augusta 2017. Čítajte viac Zomrela kráľovná soulu Aretha Franklin

Na druhej priečke sa ocitla Whitney Houston (1963 – 2012), ktorej prenikavý soprán a piesne si získali milióny fanúšikov na celom svete. Ako tretí zabodoval americký pesničkár a jeden zo zakladateľov soulu Sam Cooke (1931 – 1964). Spevák, ktorého za záhadných okolností zastrelila manažérka istého motela, bol v USA veľmi populárny, no v Európe o ňom sotva počuť.

Prvú desiatku uzatvárajú Billie Holiday, Mariah Carey, Ray Charles, Stevie Wonder, Beyoncé, Otis Redding a Al Green. Len pre zaujímavosť: John Lennon obsadil 12. miesto, Freddie Mercury 14., Bob Dylan 15., Elvis Presley 17., Frank Sinatra 19., Adele 22., Paul McCartney 26., David Bowie 32., Kurt Cobain 36. a Louis Armstrong skončil na 39. priečke.

Freddie Mercury je štrnástym najlepším spevákom/speváčkou všetkých čias.

Zrada a zločin?

Je hodnotenie časopisu Rolling Stone objektívne a udelené miesta zaslúžené? Mnohí odborníci, hudobníci aj fanúšikovia o tom pochybujú. Hoci sa v rebríčku zjavili aj speváci zo sveta, dokonca z Južnej Kórey či Islandu, pravdou je, že drvivú väčšinu tvoria americkí interpreti.

A aj keď autori zoznamu argumentujú, že zohľadňovali predovšetkým originalitu a spoločenský vplyv vybraných umelcov, konečné poradie tomu nenasvedčuje.

Mal napríklad Michael Jackson naozaj tak málo talentu a výnimočnosti, že ho zaradili až na 86. miesto? Prečo sa Bonovi Voxovi, lídrovi slávnej skupiny U2, ktorý je známy svojou občianskou angažovanosťou a charitou, ušla až 140. priečka?

A kde zostali svetoznámi umelci ako Madonna, Sting, Cher, Kylie Minogue, Bonnie Tyler, Janet Jackson, George Harrison, Nick Cave či Justin Bieber? Bol vari vplyv Madonny, Cher a Stinga na hudobné trendy a spoločnosť taký slabý, že na nich tvorcovia zabudli?

Veľké pobúrenie vyvolalo i to, že sa medzi dvesto najväčších spevákov nedostala obľúbená kanadská speváčka Céline Dion, ktorá za svoju tvorbu získala päť hudobných cien Grammy.

„Pri všetkej úcte, nezaradenie Céline Dion, pravdepodobne najlepšej vokálnej techničky všetkých čias, do tohto zoznamu, hraničí so zradou,“ rozhorčil sa na twitteri britský hudobný producent Jamie Lambert.

V rovnakom duchu reagovala i zakladateľka produkčnej spoločnosti Bonnie Bernsteinová, ktorá zdôraznila, že pri vynechaní kanadskej speváčky zrejme ide o poľutovaniahodnú chybu, „pretože robiť to úmyselne by bolo trestné“. „Prosím, opravte to,“ odkázala časopisu.

Céline Dion, ktorá v súčasnosti bojuje s vážnymi zdravotnými problémami, sa k tejto téme zatiaľ nevyjadrila.

Jeff Beck Čítajte viac Zomrel legendárny gitarista Jeff Beck. Bol hviezdou a hral s hviezdami
Vybraní speváci z rebríčka
Aretha Franklin (1.), Whitney Houston (2.), Mariah Carey (5.), Stevie Wonder (7.), Beyoncé (8.), John Lennon (12.), Freddie Mercury (14.), Bob Dylan (15.), Prince (16.), Elvis Presley (17.), Frank Sinatra (19.), Adele (22.), Paul McCartney (26.), Dolly Parton (27.), David Bowie (32.), Kurt Cobain (36.), Louis Armstrong (39.), Rod Stewart (49.), Mick Jagger (52.), Tina Turner (55.), Lady Gaga (58.), George Michael (62.), Rihanna (68.), Bruce Springsteen (77.), Amy Winehouse (83.), Johnny Cash (85.), Michael Jackson (86.), Elton John (100.), Taylor Swift (102.), Leonard Cohen (103.), Lou Reed (107.), Axl Rose (134.), Bono (140.), Christina Aguilera (141.), Barbra Streisand (147.), Alicia Keys (185.)
Zdroj: Rolling Stone – The 200 Greatest Singers of All Time

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #hudba #Whitney Houston #speváci #Aretha Franklin #Roling Stone