Vrchol jej slávy trval prikrátko. O život ju pripravili drogy

„Som jedným z tých obyčajných čudákov,“ povedala o sebe speváčka, ktorá sa stala jednou z najväčších hviezd 60. rokov minulého storočia. Svet opustila priskoro a stala sa členkou neslávneho Klubu 27, v ktorom sa okrem nej nachádza napríklad Jimmi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehousová či Jim Morrison. Hudobníčka Janis Joplinová by dnes oslávila 80. narodeniny.

19.01.2023 06:00
Janis Joplin Foto:
Janis Joplinová na zábere z konca 60. rokov.
debata (6)

Vážila len 40 kilogramov

Narodila sa v texaskom meste Port Arthur, kde žila spolu so svojimi rodičmi a dvoma mladšími súrodencami. Počas dospievania, ktoré pre ňu vôbec nebolo jednoduché, sa Janis spriatelila s niekoľkými vydedencami, ktorí jej predstavili blues.

Práve to bolo dôvodom pre jej rozhodnutie stať sa speváčkou. A tak zatiaľ čo ju v škole šikanovali pre nadváhu a akné, ona sa upla na hudbu. Po maturite istý čas navštevovala Texaskú univerzitu v Austine, nikdy ju však nedokončila.

Janis Joplinová mala búrlivý život

Pozrite si zábery zo života speváčky Janis Joplinovej, ktorá by mala 80. rokov.

Fotogaléria
Janis Joplinová počas koncertu v Asbory Park...
Snímka z dokumentárneho filmu Janis, ktorý...
+7Janis Joplinová počas jej posledného koncertu v...

Začiatkom 60. rokov opustila Joplinová rodný Texas a zamierila do kalifornského San Francisca, kde v roku 1964 nahrala niekoľko skladieb spolu s gitaristom vtedy ešte neexistujúcej skupiny Jefferson Airplane Jormom Kaukonenom. Mladá hudobníčka mala už v tom čase problémy – užívala heroín, metamfetamín a rôzne psychedelické drogy, pila veľa alkoholu a v roku 1963 ju zatkli pre krádež.

Zmena v jej živote nastala v roku 1965, keď to s ňou bolo už naozaj vážne. Keď sa vrátila k rodičom do Port Arthur, vážila len 40 kilogramov. Janis sa preto rozhodla skoncovať s drogami i alkoholom a začala študovať antropológiu na Univerzite Lamar.

Počas tohto obdobia sa aj naďalej venovala hudbe a pravidelne navštevovala sociálneho pracovníka Bernarda Giarratana. Ten uviedol, že sa bála pokračovať v kariére hudobníčky, aby opäť neprepadla drogám.

Návrat závislosti

V roku 1966 sa Janis Joplinová stala členkou psychedelickej rockovej skupiny Big Brother and the Holding Company. O rok neskôr vydali debutový album s názvom Big Brother & the Holding Company, na ktorom sa nachádzali piesne ako Coo Coo, The Last Time či Down on Me.

Tri dni po atentáte na Martina Luthera Kinga Jr. vystúpili na koncerte venovanému jeho pamiatke po boku hviezd, akými boli Jimmi Hendrix či Elvin Bishop. V roku 1968 sa prvýkrát objavili aj v televízii, keď vystúpili v rámci programu stanice ABC s názvom This Morning.

Janis Joplin - Cry Baby

V tomto období sa kapela premenovala na Janis Joplin and Big Brother and the Holding Company. Joplinová začala postupne zatieňovať ostatných členov kapely, ktorí sa obávali, že ich čoskoro opustí. Jej popularita sa ešte znásobila po tom, ako skupina vydala album Cheap Thrills, ktorý sa stal jednotkou hitparády Billboard 200.

To, čo mnohí očakávali, sa stalo realitou – Janis skupinu opustila a dala dokopy novú kapelu s názvom Kozmic Blues Band, s ktorou vydala album Kozmic Blues. Ten ale nedosiahol taký úspech ako Cheap Thrills.

Spolu so slávou sa v tomto období dostavilo to, čoho sa hudobníčka tak bála – opäť podľahla drogovej závislosti. V nedeľu 17. augusta 1969 vystúpila na legendárnom Woodstocku, počas ktorého bola tiež pod vplyvom alkoholu a drog.

Janis Joplinová počas vystúpenia vo Frankfurte.

O rok neskôr vznikla nová kapela Main Squeeze, ktorú neskôr premenovali na Full Tilt Boogie Band, s ktorými Joplinová vystúpila na niekoľkých koncertoch a festivaloch. V tom istom roku vydala aj svoj prvý sólový album s názvom I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!

Smrť v hotelovej izbe

Janis Joplinová mala vzťahy s mužmi aj so ženami. Bol medzi nimi napríklad hudobník Country Joe McDonald či spisovateľ Seth Morgan, okrem toho chodila tiež s Jae Whitakerovou a Peggy Casertovou. Život Janis Joplinovej sa tragicky skončil 4. októbra 1970, keď ju našli v hotelovej izbe po tom, ako sa predávkovala heroínom v kombinácii s alkoholom. Podľa oficiálnej správy išlo o nehodu.

Janis Joplinová počas vystúpenia na Woodstocku v roku 1969.

V roku 1995 ju uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, o desať rokov neskôr získala Grammy za celoživotné dielo. Tri mesiace po jej smrti vyšiel jej druhý sólový album s názvom Pearl, ktorý bol na čele rebríčka Billboard 200 deväť mesiacov.

V súčasnosti sa pripravuje biografická snímka s názvom Janis Joplin: Get It While You Can, ktorú režíruje Lee Daniels. V hlavnej úlohe, o ktorú sa zaujímala aj Renée Zellwegerová či Evan Rachel Woodová, sa predstaví herečka Amy Adamsová. Zatiaľ nie je známe, kedy bude mať film premiéru.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #narodeniny #jubileum #Woodstock #Janis Joplin