V Slovenskej filharmónii zaznejú ranobarokové talianske piesne a teorbové sóla

V utorok 24. januára sa v Malej sále Slovenskej filharmónie v Bratislave uskutoční druhý koncert cyklu Stará hudba. Hosťami utorkového večera sú dvaja výnimoční českí interpreti - sopranistka Hana Blažíková a teorbista Jan Krejča.

22.01.2023 17:00
debata
Hosťami utorkového večera v Slovenskej... Foto: Slovenská filharmónia
Hana Blažíková, Jan Krejča Hosťami utorkového večera v Slovenskej filharmónii sú dvaja výnimoční českí interpreti - sopranistka Hana Blažíková a teorbista Jan Krejča.

Predstavia diela hudobných skladateľov Tarquinia Merulu, Giovanniho Girolama Kapsbergera, Claudia Monteverdiho, Benedetta Ferrariho a Barbary Strozzi. Koncert sa začne o 19. h.

Návštevníci utorkového večera sa prenesú do Talianska na prelome 16. a 17. storočia. Zoznámia sa s tvorbou pomerne neznámych ranobarokových skladateľov. Znieť bude vokálna tvorba v sprievode teorby a diela komponované pre tento nástroj, ktorého počiatky siahajú do 16. storočia.

úmrtie, sviečka, pohreb Čítajte viac Vo veku 79 rokov zomrel bývalý generálny riaditeľ SF Jozef Tkáčik

Teorba je veľká basová lutna s dlhým krkom. Kedysi ju skladatelia využívali najmä ako sprievodný nástroj pri prezentácii novej hudby.

Program je zostavený z diel viacerých autorov. Barbara Strozzi (1619 – 1677) je jednou z najzaujímavejších skladateľských osobností polovice 17. storočia, ale zoznámime sa tiež s dielami teorbistu Giovanniho Girolama Kapspergera (1580–1651) či áriami Claudia Monteverdiho (1567–1643).

Repertoár zaznie v interpretácii medzinárodne uznávanej českej sopranistky Hany Blažíkovej, zakladajúcej členky súboru Collegium Vocale 1704 a teorbistu Jana Krejču.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Slovenská filharmónia #klasická hudba