Hanka G vydala nový album, chce priniesť medzi ľudí viac lásky

Slovenská džezová speváčka Hanka Gregušová, pôsobiaca v USA pod umeleckým menom Hanka G, vydala v poradí piaty sólový album. Novinku Ballads in the Key of Love s džezovými a soulovými baladami, ale aj dvomi slovenskými ľudovými piesňami nahrávala v New Yorku. "S ambíciou priniesť medzi ľudí viac lásky," uviedla pre TASR Gregušová.

24.01.2023 06:00
Hanka Gregušová Foto:
V roku 2014 sa Hanke G úspešne podarilo preraziť vo svete.
debata

Novinku si aj sama produkovala v koprodukcii s americkým klaviristom a skladateľom Jamesom Hurtom. „Album Ballads in the Key of Love má ambíciu priniesť medzi ľudí viac lásky a porozumenia v pohnutej dobe, kde nás obklopuje zo všetkých strán veľa nenávisti a neporozumenia,“ hovorí Hanka G. Novinkou nadväzuje na úspešný album Universal Ancestry z roku 2021, ktorý sa ocitol aj v širších nomináciách prestížnych amerických hudobných ocenení Grammy Awards.

Hanka Gregušová Čítajte viac Džezu nesmie chýbať cit

Na novom albume sa nachádza 13 skladieb, džezových a soulových ľúbostných balád. Dve pôvodné skladby napísal slovenský džezový klavirista Ondrej Krajňák, Hanka G sa postarala o texty.

„Na albume sú aj dve slovenské ľúbostné ľudové piesne Láska, Bože Láska a Zbohom ostávajte s voľnými anglickými prekladmi textov,“ dodáva speváčka k skladbám, ktoré zaranžoval slovenský klavirista a skladateľ Ľuboš Šrámek v spolupráci s americkým klaviristom a aranžérom Jamesom Hurtom. „Poslucháčom majú ukázať prepojenie dvoch kultúr – slovenskej a americkej v džezovom šate,“ poznamenáva Hanka G.

Promo video k albumu Ballads in the Key of Love.

Na albume sa spolupodieľalo sedem hudobníkov vrátane speváčky, ktorá si na spoluprácu prizvala špičkových hudobníkov džezovej americkej scény, nominovaných alebo priamo ocenených Grammy. Nahrávalo sa v New Yorku v East Side Sound Studio pod taktovkou zvukára Lou Holtzmana, ktorý album aj mixoval, mastroval. Časť sa nahrávala aj na Slovensku v Sloth Sound Studio v Trnave.

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #hudba #Hanka Gregušová #Hanka G