Vojna a 99 balónov. Slávny hit skupiny Nena má 40 rokov

Mohol by pre balóny vypuknúť ozbrojený konflikt? Je to, pravdaže, zveličené, ale v roku 1983, keď vrcholila studená vojna, neboli také hrozby nereálne. Možno aj preto sa pieseň západonemeckej skupiny Nena dočkala takej slávy. Keď pred 40 rokmi vyšiel singel 99 Luftballons, hudobní producenti mu nedávali veľké šance. Skladba však dobyla hitparády a dodnes je najúspešnejšou nemeckou piesňou v histórii.

25.01.2023 07:00
Nena Foto:
Západonemecká skupina Nena v roku 1984. Na snímke zľava: Carlo Karges, Uwe Fahrenkrog-Petersen, speváčka Nena, Rolf Breudel a Jürgen Dehmel.
debata

Jej apokalyptický text sa začal rodiť na koncerte skupiny Rolling Stones, ktorý sa konal v júni 1982 na otvorenej scéne v Západnom Berlíne. Jedným z divákov bol gitarista a skladateľ novozaloženej kapely Nena Carlo Karges. Súčasťou programu bolo aj vypustenie veľkého množstva farebných balónov, ktoré sa voľne vzniesli k oblakom.

Berlín bol v tom čase rozdeleným mestom. Východná časť patrila k socialistickému bloku, druhú strážili západní spojenci. Berlínsky múr bol hranicou medzi dvoma znepriatelenými systémami – diktatúrou a demokraciou.

Udo Lindenberg Čítajte viac Ako sa stal z Honeckera rockový fanúšik. Príbeh zakázanej piesne

„Čo by sa stalo, keby vietor tie veci odvial na východ a vyvolal tam paranoju?“ napadlo Kargesovi pri pohľade na letiace balóny. Určite ich zachytia sovietske radary, no čo ak si ich pomýlia s raketami?

„Paranoja určuje náš život. Vzájomný strach nás vedie k tomu, aby sme k sebe boli krutejší, než je potrebné. Lebo kto prvý udrie, má lepšie karty. To je nebezpečné,“ vysvetlil neskôr mladý hudobník.

Keď potom klávesista skupiny Uwe Fahrenkrog-Petersen prišiel do skúšobne s novou melódiou, Karges k nej zložil protivojnový text o tom, ako málo stačí, aby sa ľudstvo zničilo.

Scorpions Čítajte viac Balada Wind of Change obletela svet pred 30 rokmi

„99 balónov na ceste k obzoru pokladali za UFO z vesmíru, preto jeden generál za nimi vyslal letku,“ spieva v skladbe Gabriele Kerner, prezývaná Nena, podľa ktorej sa kapela pomenovala.

„Nastal veľký ohňostroj, susedia nič nepochopili a hneď sa zapojili. Na obzore pritom strieľali na 99 balónov,“ pokračuje v opise fiktívnej katastrofy. V závere už len zhrnie, že po 99 rokoch vojny leží svet v troskách, niet víťazov, ministrov ani prúdových stíhačiek.

Videoklip k piesni 99 Luftballons.

Členovia kapely cítili silné posolstvo piesne a verili, že by sa mohla uchytiť. Chceli ju vydať ako druhý singel, ešte pred debutovým albumom. Hudobné vydavateľstvo však bolo proti. Ako na svojej webstránke spomína Fahrenkrog-Petersen, skladbe vyčítali, že nespĺňa žiadne z „obvyklých kritérií“.

„Nemá ani refrén a inštrumentálna časť v úvode trvá celú večnosť. Taký song nemôže v rádiu nikdy uspieť,“ tvrdili vraj producenti. Skupina však trvala na svojom. Singel, ktorý nahrali na jeseň 1982, napokon vyšiel koncom januára 1983.

Nena nezaprela, že je kapelou tzv. novej vlny. Aj v tejto skladbe experimentovala – po zvukovej stránke je to zmes funku, rocku i punku. „Pre mňa je to ešte stále najdôležitejšia pieseň mojej kariéry,“ zdôveril sa Fahrenkrog-Petersen.

Paul McCartney Čítajte viac Eben a slonovina. Slávne dueto proti rasizmu má 40 rokov. Je stále aktuálne?

Členovia skupiny sa nemýlili. Len čo sa 99 balónov rozletelo do sveta, bol z toho ohromný úspech. Koncom marca 1983 sa skladba vyšplhala na vrchol nemeckej hitparády a potom bodovala v zahraničí. Vyhrala i v hudobných rebríčkoch v Japonsku, Mexiku, Kanade a Austrálii.

K úspechu v USA jej pomohla náhoda. Keď tam totiž pozvali do rádia Christiane Felscherinowovú, aby spropagovala film My deti zo stanice zoo, ktorý vznikol podľa jej životného príbehu, pýtali sa jej, akú hudbu počúva. Z prinesenej kazety im pustila 99 Luftballons a miestneho dídžeja pesničkou tak nadchla, že ju hral aj v nasledujúcich dňoch. Neskôr ju prevzali ďalšie rádiá i televízna stanica MTV.

Britain The Beatles Čítajte viac Prichádzajú Beatles! Pred 60 rokmi vydali prvý singel

Napokon obsadila druhé miesto v americkej hitparáde Billboard-Charts, čo sa žiadnej inej nemeckej piesni nepodarilo. V marci 1984 zvíťazila v rebríčku najpredávanejších singlov – z 99 Luftballons sa v USA predalo vyše pol milióna kusov.

A keď Nena neskôr skladbu prespievala do angličtiny, pokorila i britskú hitparádu UK-Charts, na ktorej vrchole sa udržala tri týždne.

Pieseň sa dočkala niekoľkých cover verzií, zaznela vo viacerých filmoch a ako ukazuje vojna na Ukrajine, jej posolstvo je aktuálne aj dnes.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #pieseň #hit #piesne #hity #Nena