Vo filharmónii si koncertom uctia Bohdana Warchala

Členovia Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom každoročne venujú jeden z januárových koncertov spomienke na zakladateľa Slovenského komorného orchestra, legendárneho Bohdana Warchala. Koncert Hommage à Bohdan Warchal sa uskutoční v nedeľu 26. januára v Koncertnej sieni SF v Bratislave o 16. h.

28.01.2023 14:00
Shlomo Mintz Foto:
Hosťom nedeľného podujatia Slovenskej filharmónie bude popredný izraelský huslista a dirigent Shlomo Mintz.
debata

Hosťom nedeľného popoludnia bude svetovo uznávaný husľový virtuóz a dirigent Shlomo Mintz. Na nedeľnom koncerte si pripomenieme nedožité 93. narodeniny prof. Warchala (27. 1. 1930 – 30. 12. 2000).

Na úvod nedeľného programu zaznie Koncert Es dur Dumbarton Oaks Igora Stravinského, v ktorom sa skladateľ inšpiroval Brandenburskými koncertmi Johanna Sebastiana Bacha. Nasledovať bude virtuózne Rondo A dur pre husle a sláčikový orchester, D. 438 Franza Schuberta.

Skladateľ ho skomponoval pre svojho brata, huslistu Ferdinanda. Koncert uzavrie Sláčikové kvarteto č. 14 d mol Smrť a dievča, D. 810 Franza Schuberta, zaranžované Gustavom Mahlerom pre sláčikový orchester.

filip jančík Čítajte viac Filip Jančík je teraz najznámejším slovenským huslistom. Divákov uchvátil koncertom na Dunaji, teraz má prekvapenie

Izraelčan Shlomo Mintz buduje svoju hviezdnu kariéru mnoho desaťročí. Jeho raketový štart sa viaže na vystúpenie v slávnej Carnegie Hall roku 1973. Od tých čias sa šírila jeho povesť výnimočného huslistu a violistu. Spolupracoval s takmer všetkými veľkými orchestrami a dirigentmi, účinkoval na najprestížnejších festivaloch.

Je aktívny nielen ako sólista, ale aj ako dirigent. Bratislavu navštívi po tretí raz. V Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie spolupracoval v sezóne 2005/2006 so Slovenskou filharmóniou, kedy sa predstavil ako dirigent aj sólista na dvojici koncertov v rámci cyklu Svetoví interpreti.

V roku 2019 uviedol v Bratislave recitál pri príležitosti vzdelávacieho projektu určeného pre mladé husľové talenty „Majstrovské kurzy svetových husľových virtuózov“.

Prof. Bohdan Warchal bol v roku 1960 iniciátorom vzniku komorného súboru. Komorný orchester zostavil z vynikajúcich hráčov sláčikovej sekcie orchestra Slovenská filharmónia.

Ľubica Čekovská Čítajte viac Skladateľka Ľubica Čekovská: Rozprávky sú návodom, ako zachrániť svet

„Warchalovci“ pod jeho umeleckým vedením koncertovali nielen v slovenských mestách, ale uznanie dosiahli v mnohých svetových metropolách. Popri hudbe baroka sa venovali aj dielam z obdobia klasicizmu a romantizmu, dielam 20. storočia a skladbám slovenských skladateľov Eugena Suchoňa, Alexandra Moyzesa, Ilju Zeljenku, ktoré vznikli na podnet Warchala, alebo ich tvorcovia darovali komornému orchestru.

Warchal viedol komorný orchester s malou nečakanou pauzou celých 40 rokov. Štafetu umeleckého vedúceho odovzdal Ewaldovi Danelovi, ktorý od januára 2001 v tejto práci pokračuje.

Okrem pravidelných koncertov v Slovenskej filharmónii koncertuje SKO na rôznych festivaloch a turné doma i v zahraničí, realizuje dramaturgicky zaujímavé projekty a rovnako uvádza premiéry slovenských diel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Slovenská filharmónia #klasická hudba #huslista #Bohdan Warchal