VIDEO Miro Žbirka sa vrátil do Bratislavy. Jeho výstavu otvorila Katka Žbirková

S pesničkami Mekyho Žbirku vyrastala celá generácia, stali sa súčasťou našich životov. Výstava Miro Žbirka: Roky a dni na Bratislavskom hrade, ktorá približuje nielen hudobný život legendárneho speváka, skladateľa a hudobníka je preto osobná aj pre mnohých návštevníkov.

02.02.2023 20:23 , aktualizované: 23:10
meky miro zbirka vystava roky a dni Foto:
Život a hudobné dielo Mira Žbirku pripomenie výstava Roky a dni na Bratislavskom hrade.
debata
Video
Žbirka  premiéra filmu Fair Play Čítajte viac Nemoderný chalan Miro Žbirka by mal dnes 70. Pozrite si posledné video Mira Žbirku pre Pravdu

Na dvadsiatich ôsmich paneloch zachytáva život a dielo úspešného speváka, skladateľa a hudobného nadšenca a zároveň je aj výpravou do histórie československej a neskôr slovenskej a českej popkultúry. Neoddeliteľnou súčasťou príbehu hudobnej a životnej cesty Mira Žbirku sú aj dôležité udalosti, ktoré sa u nás odohrali počas jeho života (1952 – 2021) a priamo, či nepriamo ovplyvňovali jeho profesnú a životnú cestu.

Meky má znova vypredané! Na hrade má výstavu

Výstava na Bratislavskom hrade je otvorená od 4. februára

Fotogaléria
Hneď pri vstupe na výstavu čaká Mekyho keyboard...
Miro Žbirka v mladosti na snímke fotografa...
+6Súčasťou výstavy Miro Žbirka: roky a dni je aj...

Nájdeme tam spomienky na detstvo a Mekyho hudobné začiatky, ktoré zdieľal spolu so svojimi bratmi, rodinné fotografie, na ktorých je zachytený Mekyho otec Šimon ako vojak počas druhej svetovej vojny v britskej uniforme, v ktorej sa zoznámil s Mekyho mamou Ruth, aj fotky brata Jasona, ktorý tragicky zomrel v roku 1969. Prvý magnetofón aj gramofón, na ktorých si púšťal obľúbenú hudbu, obľúbené knihy z mladosti Príbehy dobrého vojaka Švejka či školu gitarovej hry. Miro Žbirka bol samouk, hudobný nadšenec, ktorý už v pätnástich rokoch spieval v kapele. Modus, pesničky Úsmev a Zažni ho napokon vyniesli medzi slávnych a on nato zložil skladbu Slávou opitý. Dobové dokumenty a artefakty zachytávajú jednotlivé obdobia tvorby Mekyho veľkých hitov a sú zoradené podľa kapitol knihy Honzu Vedrala: Miro Žbirka – Zblízka.

Úplne zblízka, takmer na dotyk, si návštevníci môžu pozrieť aj samotné exponáty, sú totiž zahalené priesvitnou fóliou. Sú medzi nimi rukopisy textov, obaly albumov, z ktorých mnohé sú dielom významných grafikov a fotografov, významné ocenenia, osobná korešpondencia aj cenzorom preškrtané texty skladieb ako Biely kvet či Balada o poľných vtákoch alebo list od českého redaktora, v ktorom vyjadruje ľútosť, sklamanie a únavu nad zásahmi cenzúry do ich spoločného rozhovoru pred zverejnením v tlači.

zbirka vedral foto Jan Noz  ic  ka Čítajte viac Na Mekyho spomínajú aj v Abbey Road

Výstava predstavuje osobný a muzikantský príbeh obyčajného chalana z Gunduličovej ulice v Bratislave, ktorý mal zo všetkého najradšej hudbu. Hľadal, skúšal, tvoril, pochyboval. Ešte nebol plnoletý, keď hrával päťhodinové koncerty. Málokto možno vie, že na celý jeden rok stratil hlas, keď sa prepínal. A málokto vie, že v zahraničí mu vyšlo niekoľko albumov a jeho pesničky znejú aj vo francúzštine. Veľkou zmenou aj v jeho hudobnom živote bolo sťahovanie do Prahy, kým v Bratislave poznal každého muzikanta, v Prahe začínal od nuly. Znova naštartoval svoju kariéru až v roku 2001 Modrým albumom a onedlho sa mu splnil sen – nahrávanie v legendárnom štúdiu Abbey Road, kde sa zrodila skupina Beatles a kde stretol úžasných muzikantov.

mekyho lavicka1 Čítajte viac VIDEO FOTO Meky Žbirka má pamätnú lavičku - v Bratislave na Račianskom mýte

Hudbu mal jednoducho rád a aj počas koronakrízy ako jeden z prvých českých a slovenských hudobníkov koncertoval aj počas izolácie, cez sociálne siete a „zo svojej obývačky“, dával hodiny hry na gitaru. Mal pred sebou veľa plánov, no o pár mesiacov neskôr, 10. novembra 2021 nečakane zomrel v dôsledku choroby. Výstavu tak uzatvára príbeh posledného albumu Posledné veci, ktorý vyšiel v roku 2022.

Miro Žbirka: Z tej vône, album Posledné veci

Miro Žbirka patrí medzi najdôležitejších muzikantov a priekopníkov v histórii slovenskej a českej populárnej hudby. Nebál sa zmien, v hudbe ani vo svojom súkromnom živote. Výstava je priam symbolicky nainštalovaná v Rytierskej sále Bratislavského hradu, kde bol podpísaný Zákon o česko-slovenskej federácii. Meky bol predsa súčasťou československej aj českej a slovenskej populárnej hudby a keď sa s manželkou Katkou presťahovali z Bratislavy do Prahy, lebo doba vtedy česko-slovenskému spojeniu nepriala, chtiac-nechtiac sa stal akýmsi kultúrnym veľvyslancom. Okrem federálneho Zlatého slávika získal aj slovenské aj české hudobné ceny a za svoj posledný album Posledné veci je aj po smrti nominovaný v cenách Anděl a to hneď v štyroch kategóriách.

Miro Žbirka - - Nejsi sám feat. David Žbirka

O význame Mekyho hudby a pôsobenia svedčí aj zoznam hostí na vernisáži výstavy. Medzi nimi sa publiku prihovoril predseda slovenského parlamentu Boris Kollár, ktorý, ako sa ukázalo, bol v 80. rokoch Žbirkovým nosičom debien aj šoférom kapely. Priznal, že keď ho Meky požiadal, aby rozdal fanúšikom kartičky s jeho podpisom, náš budúci vrcholový politik nezaváhal, podpísal zaňho aj tie prázdne a všetky potom predával po päť korún. Ku cti mu slúži, že sa so zárobkom chcel so šokovaným Mekym rozdeliť…

Výstava je nainštalovaná tak, aby pripomínala koncertné pódiá a kluby a návštevníci si na nej môžu počúvať obľúbené pesničky v koncepte Silent disco. Výstava Miro Žbirka: Roky a dni od októbra 2022 oslovila návštevníkov v historickej budove Národného múzea v Prahe, sa teraz preniesla do Mekyho rodnej Bratislavy, kde sa rozšírila o množstvo ďalších archívnych fotografií a o kino, v ktorom si návštevníci budú môcť pozrieť dokumenty a záznamy z koncertov. Výstava Miro Žbirka – Roky a dni bude na Bratislavskom hrade pre verejnosť otvorená do 30. septembra 2023.

SND Nova budova SND Čítajte viac Najočakávanejšie udalosti v kultúre v roku 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka