Zomrela Naďa Urbánková, ktorej talent objavil - a slávne okuliare jej nasadil - Jiří Suchý

Speváčka Naďa Urbánková bojovala v minulosti s rakovinou prsníka, ale zomrela na covid. Vedelo sa, že je v nemocnici, že sa má zle, jej dcéra Jana vyzývala k modlitbám, ale správa o speváčkinej smrti v piatok 3. februára aj tak verejnosť prekvapila a zasiahla.

04.02.2023 13:49
157899447 Foto:
Speváčka a herečka Naďa Urbánková na zábere z roku 2003.
debata (6)

Fanúšikov mala možno väčšinou už len v staršej generácii, ale jej pesničky pozná asi každý. Najmä tú Závidím (s textom Jiřího Grossmanna), kde sa spieva práve o smrti a túžbe po živote: „Vždyť ja chci jen žít, jak žít se má a o nic víc…“

Naďa Urbánková sa tejto piesne naspievala do sýtosti a aj celý jej život bol k nej štedrý: Však získala päť Zlatých slávikov!

Naďa Urbánková Čítajte viac Vo veku 83 rokov zomrela česká speváčka Naďa Urbánková

Kočka s dlhými nohami

Naďa Urbánková sa narodila 30. júna 1939 v Novej Pake, zomrela ako 83-ročná v Prahe. Mala výnimočný život, dosiahla vysoké méty a obohatila českú i slovenskú kultúru o svoj jedinečný vklad a vplyv. Patrila totiž medzi spevácke idoly šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Všetci ju obdivovali a milovali, patrila k špičke. Mala nielen talent, ale bola to aj veľká kočka s dlhými nohami a intelektuálnym šmrncom.

Pôvodne chodila na zdravotnícku školu a niečo z imidžu pôvabnej sestričky jej zostalo po celý život. Okrem šarmu bolo v nej niečo spoľahlivé, usporiadané, možno až samaritánske. A to spolu s pôvabmi vytváralo zvláštnu, nie príliš ambicióznu krásu. Nesálala z nej súťaživosť, rivalita, mala stály nedráždivý imidž, bola teda milá všetkým (ale aj zostala potom trocha v úzadí).

Na scénu vstúpila s typickým účesom a najmä vo veľkých okuliaroch, ktoré k nej patrili ako poznávacie znamenie a veľmi jej svedčali. Asi ako Lennonovi jeho lennonky, tiež boli okrúhle. Pre Naďu ich vraj vymyslel Jiří Suchý, zrejme cítil, že ju treba ozvláštniť. Pôsobila kultivovane, jej sexappeal bol skôr skrytý, bolo na nej vidno, že sa pohybuje medzi špičkami vtedajšieho umeleckého sveta. Spievala v Semafore, spolupracovala so Suchým, Šlitrom, Formanom, Roháčom, mala rešpekt kolegov aj divákov. Hrala v kultovom filme Kdyby tisíc klarinetů, v divadelnom predstavení Dobře placená procházka, jej meno sa spája s unikátnymi projektmi.

nada urbankova Čítajte viac Poznáme najkrajšie piesne Nade Urbánkovej. Ktorú máte najradšej?

Smerovala k humoru

Najviac však asi Naďu Urbánkovú ovplyvnil práve už spomenutý všestranný tvorca Jiří Grossman, autor napríklad hitu Drahý můj. Nielenže jej písal texty, ale mala možnosť vystupovať spolu s ním a Miloslavom Šimkom v divadelnom klube Olympik, kde títo dvaja vystupovali so svojimi humornými textami. Oni hrali, ona spievala. Žiaľ, Jiří Grossmann zomrel ako tridsaťročný v roku 1971. Naďa Urbánková však už bola na správnej ceste a zotrvala na nej až do konca. Aj v staršom veku ešte koncertovala a vyjadrovala sympatické názory.

O jej súkromí sa vedelo málo, nefigurovala v žiadnych škandáloch, hoci vydatá bola tri razy a osud sa jej všelijako komplikoval. Vlastne až oveľa neskôr preniklo na verejnosť, že mala vážny a vzťah s Josefom Abrhámom, ktorý trval osem rokov. Zoznámili sa pri nakrúcaní filmu Bahno v roku 1968. Naďa patrila do sveta hudby a Josef Abrhám do sveta divadla, možno to ich rozdelilo. On sa v Činohernom klube zblížil s Libušou Šafránkovou a Naďu Urbánkovú opustil. Iste aj tento vzťah mal na speváčku vplyv a prehĺbil jej umelecké cítenie.

Prejavovalo sa to vo výbere pesničiek, ktoré spievala a ako ich spievala. V jej prejave bolo zanietenie, ale aj nadhľad. Negýčovo spievala smutné skladby, blízky jej bol ale aj humor. Kto by nepoznal priam pochodovú Vilém peče housky s textom Zděňka Svěráka na melódiu americkej ľudovej piesne. Tam spieva Naďa Urbánková: „Můj Vilém peče housky a málo mě má rád, on očička má ouzký a věčne chtěl by spát…“

Na mužov vraj, ako sa sama vyjadrila, šťastie nemala, ale vyhrabala sa z každej smoly a v práci si držala úroveň. Tešila sa zo svojej dcéry Jany Fabiánovej, ktorá aj verejnosti oznámila maminu smrť. Jana je jej pokračovateľkou, je to speváčka, tanečnica, feministka. Pozornosť sa na ňu sústredila, keď prednedávnom medializovala svoju skúsenosť s českou celebritou, psychiatrom Janom Cimickým, ktorý ju vraj chcel bozkávať v ordinácii. Po tomto incidente sa rozprúdila v Česku diskusia o sexuálnom obťažovaní.

Naďa Urbánková bola skôr miernejší typ, do verejných sporov nešla, ale na svoju dcéru bola hrdá. Sama sa charakterizovala ako dedinské dievča z Podkrkonošia, kde vyrastala, a neskôr z Vysočiny, kde žila teraz. Vďaka talentu si však získala celé Česko aj Slovensko a patrí k nezabudnuteľným.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #semafor #Naďa Urbánková