Rozhovor: Raper Rytmus prerobil pesničku Úsmev na rómsky čardáš

Na hudobnom soundtracku očakávanej čiernej komédie Invalid, ktorá príde do kín vo štvrtok, sa podieľal aj raper Patrik Rytmus Vrbovský. Porozprával nám, prečo si vo filme s chuťou aj zahral.

07.02.2023 08:00
invalid Foto:
Sáva Popovič a raper Rytmus vo filme Invalid.
debata

Už ste si v niekoľkých filmoch zahrali, čím vás presvedčili na účinkovanie v čiernej komédii Invalid?

Zavolal mi Peťo Veverka, jeden z producentov, rodák z Piešťan, s ktorým som prežil obdobie ako kajakár – on bol veslár. Stretli sme asi po 20 rokoch, dozvedel som sa, že žije v L. A. a že bol pravou rukou režiséra Johna Moora. Zavolal ma do amerických filmov Die hard (Smrtonosná pasca: Opäť v akcii) a IT (Skrytý nepriateľ). Odvtedy sme sporadicky v kontakte. Keď sa mi ozve, idem do toho, lebo je pre mňa zárukou, že to bude dobré.

Je pre vás film Invalid v niečom mimoriadny?

Prvýkrát som si zahral v lepšom slovenskom filme. Predtým som sa objavil trebárs v českom filme Bastardi.

Zábery z čiernej komédie Invalid.
Režisér Jonáš Karásek na nakrúcaní filmu Invalid.
+9Zábery z čiernej komédie Invalid.

Páčil sa vám nekorektný humor v tomto filme?

Samozrejme, podotknem, že som tam vymýšľal niektoré hlášky, lebo sa kamarátim s producentom aj s Marošom Hečkom. Prešli sme si to, pýtali sa ma, ako si predstavujem svoju postavu. Ja som povedal, že budem hrať v teplákoch a saku, budem mať špicaté topánky… Mal som jasnú predstavu. Už som tiež natočil všelijaké charaktery. Myslím si, že hudobné klipy a filmy od seba nie sú až také vzdialené. Je to rovnaký princíp – pred kamerou. Celé si to pekne „sadlo“. Musel som sa učiť po rómsky.

To je práve zaujímavé. Prezradíte, čo tam vlastne hovoríte?

No, aj ja som si to musel preložiť. Ale preložíte si to a zabudnete. Foneticky som hral niečo a tváril som sa, že tomu verím. Hovoril som, že niekoho hľadám a že viem, že ho schovávajú a čo tu chceš, vypadni, dám ti facku.

Zľava: Braňo Deák, Marián Mitaš a Gregor...
Patrik "Rytmus" Vrbovský a jeho manželka...
+18Patrik "Rytmus" Vrbovský a jeho manželka...

Aké bolo nakrúcanie v rómskej osade? Vraj sa miestni tešili, že ste prišli.

Je o mne známe, že sa hlásim k rómskej komunite, veď som spolovice Róm. Už 20 rokov sa na to snažím upozorniť, takže sú na mňa hrdí. Ale aj bieli sú na mňa hrdí, nerozdeľoval by som to. Proste som prišiel medzi ľudí, točilo sa a bola zábava.

Zdeněk Godla, ktorý vo filme hrá rómskeho kamaráta hlavnej postavy, prezradil, že jeho synovia sú vaši veľkí fanúšikovia a keď ste im poslali čiapky, boli nadšení.

No áno, je to tak. Zdeněk pozná moju hudbu, bavili sme sa o tom, spomenul, že jeho synovia majú radi moju hudbu.

Gregor Hološka Čítajte viac Herec Gregor Hološka si ako invalidný neurotik najviac užil jazdu na elektrickom vozíku

Vy ste Zdeňka Godlu poznali už predtým?

Osobne nie, ale jeho filmy som poznal. Vedel som, že seriál Most! z neho v Čechách urobil veľkú hviezdu a že je veľmi autentický.

Podieľali ste sa aj na soundtracku filmu, zložili ste rómsky čardáš. Ako vznikal?

Veľmi jednoducho, robiť hudbu je pre mňa ako terapia, vzniká to spontánne, za pochodu. Povedali sme si, že prerobíme Úsmev od Modusu a šli sme do štúdia, hotovo. Keď tým niekto žije ako ja, nie je to ťažké, ale úplne v pohode. Môj part bolo niekoľko viet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maroš Hečko #Rytmus #Modus #film Invalid