Rok Harryho Stylesa? Umelec roka zase bodoval

V sobotu večer rozdali v Londýne hudobné ceny BRIT Awards. Britský spevák Harry Styles pozbieral štyri ceny a stal sa aj aktuálnym umelcom roka. Americká speváčka Beyoncé zvíťazila v dvoch v kategóriách a rovnaký počet tromfov má britská indie rocková skupina Wet Leg, ktorá vystúpi aj na tohtoročnej Pohode.

13.02.2023 10:00
Harry Styles Foto: ,
Spevák Harry Styles počas príchodu na Brit Awards 2023 v kreácii Nina Ricci.
debata

Zužitkoval dve dobré rady

Harry Styles je aj popový/R&B interpret roka. Najlepšou skladbou, ktorá vlani vznikla, je jeho chytľavá a prívetivá hitovka As It Was z albumu Harry's House, za ktorý si v sobotu odniesol ďalšiu cenu.

Harry Styles má čerstvých 29 a do povedomia Britov sa dostal už ako súťažiaci speváckej šou The X Factor v roku 2010. Prihlásil sa na radu mamy. Jeho kariéra nabrala obrátky, keď zo súťaže vypadol a s ďalšími štyrmi vyhodenými súťažiacimi založili chlapčenskú skupinu One Direction. Tento skvelý nápad vtedy dostal porotca súťaže Simon Cowell. Kapela sa stala mimoriadne populárna, zlomila rekord v predaji a ďalší zlom v Stylesovom príbehu nastal, keď si v roku 2016 dali jej členovia prestávku. V roku 2017 debutoval albumom Harry Styles, v roku 2019 vydal Fine Line a všetky, vrátane najnovšieho Harry’s House, vyrážajú dych kritikom aj poslucháčom. Štadióny plné fanúšikov sa mu darí zaplniť aj ako sólo umelcovi. Ošiaľ okolo Stylesa sa deje aj v módnom svete, ktorý si jeho uletené kostýmy nevie vynachváliť.

Jeho atletické a mimoriadne energetické choreografie na vystúpeniach prirovnávajú k Freddiemu Merkurymu či Mickovi Jaggerovi a vraj za nimi nezaostáva ani charizmou. Herecké nadanie zúročil v psychologickom trileri Olivie Wildovej Neboj sa, zlatko, kde hral hlavnú postavu po boku skvelej Florence Pughovej, ale debutoval už v Nolanovom vojnovom opuse Dunkirk. Magazín Rolling Stone ho označil za najžiadanejšieho muža roka a dnes je už všetkým jasné, že je aktuálnou ikonou populárnej kultúry.

Víťazná skladba večera As It Was je zatiaľ Stylesova najúspešnejšia. Zlomila rekordy v streamovaní a umiestnila sa na vrchole rebríčkov vo viac ako dvoch desiatkach krajín. A akú hudbu vlastne robí? Štýlovú, melodickú, so stráviteľnými a chytľavými popevkami, vyhýbajúc sa reflexii extrémov života a žánrovo sa pohybuje na vlnách folku či funku. Uvoľnil fixáciu na retro a rockové vplyvy príznačné pre jeho prvé dva albumy a hoci jeho popu chýba hĺbka, neurazí ani náročnejšie ucho.

Kráľovná neprišla

Zahraničná umelkyňa roka je bez zaváhania Beyoncé, ktorá sa fanúšikom poďakovala v dokrútke. Jej aktuálny Renaissance je zahraničným albumom roka a predstaví ho na blížiacom sa turné, ktoré odštartuje začiatkom mája v Štokholme.

Topmodelka Leomie Anderson v sexi kreácii Area.
Speváčka Charli XCX v kreácii Ludovic de Saint...
+35Speváčka Ellie Goulding sa na vyhlásení Brit...

Objav roka, indie rocková kapela Wet Leg vznikla počas pandémie a okrem britských cien už stihla získať aj dve Grammy. Debutový album nazvali Wet Leg a členky kapely Rhian Teasdaleová a Hester Chambersová zaň rovno dostali aj cenu pre najlepší album. Hudbu vraj robia pre zábavu a sviežu ľahkosť cítiť z každej skladby. Jedinečné sú predovšetkým Teasdaleovej speváckym prejavom. Je to mladé, dievčenské a neúprosné a hovorí sa, že ak ich ešte nemilujeme, veľmi ľahko sa to môže stať. Harrymu Stylesovi sa páčia tiež, na koncertoch totiž interpretoval cover verzie ich skladieb Wet Dream a Chaise Longue.

Ceny BRIT Awards sú určené najlepším britským a zahraničným hudobníkom a každoročne ich udeľuje organizácia British Phonographic Industry (BPI).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brit Awards #Harry Styles #Beyoncé Wet Leg