Ako sa zo Super Bowlu stala kultúrna udalosť roka?

Slovákom nie je americký futbal veľmi blízkym športom. Finále NFL, známe ako Super Bowl, je však nielen významnou športovou, ale aj kultúrnou udalosťou. Tento rok sa vyznamenala najmä polčasovým vystúpením speváčky Rihanny, ktorá potešila fanúšikov svojimi najväčšími hitmi a zároveň oznámila, že je opäť tehotná. Okrem vystúpení tých najrenomovanejších hudobníkov mávajú počas Super bowlu premiéru trailery na najočakávanejšie filmy roka. Tentoraz medzi nimi bol John Wick 4, Vreskot VI, Strážcovia Galaxie 3, Flash či Fast X. Kedy sa zo Super Bowlu stal popkultúrny fenomén?

14.02.2023 14:00
rihanna Foto:
Barbadoská speváèka Rihanna vystupuje v rámci 57. ročníka Super Bowlu vo finálovom zápase amerického futbalu NFL Kansas City Chiefs - Philadelphia Eagles v Glendale v štáte Arizona v noci na 13. februára 2023.
debata

Rihanna už raz odmietla vystupovať

Spočiatku, teda od roku 1967, keď sa konal prvý Super Bowl, vystupovali počas polčasu obyčajné pochodové kapely – žiadne hudobné legendy. Tento trend sa zmenil až začiatkom 90. rokov, keď vo floridskej Tampe vystúpili vtedy veľmi populárni New Kids on the Block. Po nich odohrali polčasové koncerty mená ako Gloria Estefan, Michael Jackson, The Judds, Patti LaBelle, Tony Bennett, Diana Ross, ZZ Top či Stevie Wonder.

V posledných rokoch sa na pódiu počas polčasovej šou vystriedali umelci ako Eminem, Shakira, Jennifer Lopez, Maroon 5, Lady Gaga, Coldplay, Beyoncé či Madonna. Zaujímavosťou je, že hudobníci za svoje vystúpenie nedostávajú zaplatené, NFL však pokrýva všetky výdavky za sprievodnú kapelu, technický tím, bezpečnostný personál a podobne.

Počas vystúpenia na Superbowle v roku 2004...
Speváčka M.I.A. ukázala počas svojho vystúpenia...
+2Po úspešnom koncerte na Superbowle v roku 2016...

Vystúpenie na Super Bowle je považované za akúsi prestíž, napriek tomu sa ale občas nájde niekto, kto ho odmietne. V roku 2019 to bola, paradoxne, práve Rihanna, hviezda tohtoročného polčasového koncertu. „Neodvážila by som sa to urobiť. Načo? Kto tým niečo získa? Moji ľudia nie. Jednoducho som nemohla byť zapredancom. Nemohla som byť aktivátorom. V rámci tejto organizácie sú veci, s ktorými vôbec nesúhlasím, a nechystala som sa im ísť poslúžiť akýmkoľvek spôsobom,“ uviedla vtedy pre magazín Vogue.

Ponuku vystúpiť v rámci minuloročného Super Bowlu odmietla aj Taylor Swiftová, ktorá sa chcela venovať opätovnému nahrávaniu svojich prvých šiestich albumov po tom, čo stratila práva na ich master verzie. Fanúšikovia dúfali, že počas Super Bowlu uvidia aj britskú speváčku Adele, tá však sklamala ich nádeje. „Po prvé, nebudem na Super Bowle. No tak, tá šou nie je o hudbe. A ja naozaj… neviem tancovať, ani nič také. Boli veľmi milí, oslovili ma, ale povedala som nie,“ oznámila počas svojho koncertu v Los Angeles, ktorý sa uskutočnil v roku 2016.

Bradavka aj vztýčený prostredník

Ani Super Bowl sa nezaobíde bez škandálov. Ten najpamätnejší sa udial v roku 2004 počas vystúpenia Janet Jacksonovej a Justina Timberlakea. Spevák vtedy chytil Jacksonovú takým nešťastným spôsobom, že jej strhol kus odevu a odhalil tak jej bradavku – aj keď len zhruba na pol sekundy. Údajne nešlo o zámer, problém mal byť v zlom kostýme.

Polčas Super Bowlu rozžiarila tehotná Rihanna.
Polčas Super Bowlu rozžiarila tehotná Rihanna.
+10Polčas Super Bowlu rozžiarila tehotná Rihanna.

Mnohí si však dodnes myslia, že to bol reklamný trik, ktorý mal odpútať pozornosť verejnosti od vojny v Iraku. Za incident, ktorý nesie označenie Nipplegate, si to paradoxne najviac odniesla Janet Jacksonová. Jej piesne sa nesmeli vysielať na staniciach MTV a CBS, okrem toho zrušili jej pozvanie na Grammy a účinkovanie v snímke o Lene Horneovej, v ktorom mala stvárniť hlavnú postavu. Timberlakea, ktorý celý škandál spôsobil, to, naopak, nijako neovplyvnilo. V roku 2018 dokonca opäť vystúpil v rámci Super Bowlu.

Pobúrenie spôsobila aj Christina Aguilera, keď v roku 2011 zaspievala americkú hymnu a pomýlila si niektoré slová. Taký patriotický národ, ako je ten americký, odpúšťa podobné excesy len veľmi ťažko. Speváčka sa neskôr verejne ospravedlnila. „Môžem jedine dúfať, že všetci cítia moju lásku k tejto krajine a že skutočný duch jej hymny pretrval,“ uviedla v oficiálnom stanovisku.

Ďalší škandál na seba nedal dlho čakať – už o rok neskôr sa „vyznamenala“ hudobníčka M.I.A., ktorá počas Madonninho vystúpenia priamo do kamery ukázala prostredník. NFL od nej následne žiadala vyše 16 miliónov dolárov ako odškodné. Spor medzi ligou a speváčkou sa nakoniec vyriešil, jeho výsledok je však neznámy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rihanna #Superbowl