Umelkyňa, ktorá údajne zničila Beatles, má 90

Napriek tomu, že sa sama celý život venuje umeniu, najviac sa preslávila ako manželka Johna Lennona. Mnohí fanúšikovia legendárnej kapely Beatles ju dodnes vinia z jej rozpadu. Japonská umelkyňa Yoko Ono (v preklade Dieťa oceánu) zajtra slávi 90. narodeniny.

18.02.2023 06:00
Yoko Ono Foto:
Yoko Ono počas otvorenia jej výstavy s názvom Das Gift v Berlíne v roku 2010.
debata (4)

Bývalý manžel jej uniesol dcéru

Narodila sa 18. februára 1933 v japonskom Tokiu. Jej rodina bola bohatá, vďaka čomu mohla Yoko Ono navštevovať prestížnu školu. Už odmalička sa venovala písaniu poézie, hre na klavíri a spevu. V roku 1952 sa stala prvou ženou, ktorú prijali na štúdium filozofie na univerzite Gakušūin v Tokiu. Po roku sa však rozhodla odísť do New Yorku, kam sa v tom období presťahovala jej rodina. Následne začala študovať hudbu na Sarah Lawrence College v Bronxville, štúdium však nedokončila.

V tomto období sa Yoko Ono začala venovať performatívnemu a konceptuálnemu umeniu, čo ju priviedlo ku skupine Fluxus Collective. V roku 1961 jej zakladateľ kolektívu George Maciunas usporiadal prvú sólovú výstavu v galérii.

Yoko Ono na archívnej snímke z roku 2001.
Yoko Ono a John Lennon.
+7Yoko Ono počas otvorenia jej výstavy s názvom...

O tri roky neskôr predstavila performanciu s názvom Cut Piece, počas ktorej pasívne sedela a nechala publikum, aby jej nožnicami odstrihávalo kúsky zo šiat, ktoré mala na sebe. Išlo o významné feministické dielo, ktoré zdôrazňovalo tému sexuálneho násilia.

V roku 1956 sa Yoko Ono vydala za japonského študenta kompozície Ičijanagiho Tošiho, ich manželstvo trvalo šesť rokov. Následne si vzala filmára Anthonyho Coxa, s ktorým sa v roku 1966 presťahovala do Londýna, kde Cox natáčal filmy.

Práve vtedy sa Yoko Ono prvýkrát stretla s Johnom Lennonom, ktorý navštívil jednu z jej výstav. V roku 1968 začali spolupracovať na umeleckej úrovni – vytvorili niekoľko experimentálnych filmov a hudobných nahrávok vrátane albumu Unfinished Music No. 1: Two Virgins, ktorý vzbudil pohoršenie – obsahoval totiž ich spoločnú fotografiu, na ktorej sú obaja nahí.

O rok neskôr sa Yoko Ono rozviedla s Coxom a vzala si Lennona. Cox neskôr ušiel a dlhé roky sa skrýval spolu s ich spoločnou dcérou Kjoko – Yoko Ono ju opäť videla až ako 31-ročnú.

John Lennon a Yoko Ono - Unfinished Music No. 1: Two Virgins

Spoluautorka piesne Imagine

Vďaka vzťahu s beatlesákom sa Yoko Ono stala prominentnou osobnosťou a získala väčší priestor pre umelecké vyjadrenie. Spolu s Lennonom zavolali novinárov do hotelovej izby v Amsterdame, kde trávili medové týždne, a hovorili o dôležitosti svetového mieru. Vznikol z toho aj dokument s názvom Bed Peace.

Pieseň Imagine čiastočne čerpala inšpiráciu z jedného zo skorších diel Yoko Ono s názvom Grapefruit – v roku 2017 sa stala oficiálnou spoluautorkou piesne. Pre Yoko Ono bol mierový aktivizmus dôležitou súčasťou jej odkazu – v roku 1945 totiž prežila útok americkej armády, počas ktorého zomrelo vyše 83-tisíc ľudí.

V roku 1970 sa kapela Beatles rozpadla a mnohí za to vinili práve Yoko Ono. Tá sa aj naďalej venovala hudbe. S Lennonom založili rockovú skupinu The Plastic Ono Band, okrem toho vydala aj sólové albumy ako Fly či Infinite Universe.

John Lennon - Imagine

V roku 1975 sa Yoko Ono a Johnovi Lennonovi narodil syn Sean, kvôli ktorému sa na istý čas stiahli z verejného života. Vrátili sa až v roku 1980, keď vydali album s názvom Double Fantasy, ktorý získal Grammy v kategórii album roka. V decembri však došlo k nešťastiu, ktoré zasiahlo celý svet – Johna Lennona smrteľne postrelili.

Yoko Ono sa aj po jeho smrti ďalej venovala hudbe. Album Season of Glass, ktorý vyšiel v roku 1981, zachytil jej emócie spojené s Lennonovým úmrtím. Neskôr jej ešte vyšli albumy ako Rising, A Story, Blueprint for Sunrise, Between My Head and the Sky (ktorý vydala ako znovuoživená Plastic Ono Band), Yokokimthurston, Take Me to the Land of Hell a Warzone. Okrem toho napísala aj vlastný muzikál s názvom New York Rock.

The Beatles Čítajte viac Paul McCartney našiel svoje stratené fotky zo začiatkov The Beatles. Vystaví ich v galérii

Umelkyňa sa aj naďalej venovala aktivizmu a so synom Seanom založila environmentálnu iniciatívu s názvom Artists Against Fracking, ktorú podporuje množstvo známych mien ako Lady Gaga, Robert De Niro či Paul McCartney.

Niekoľko newyorských múzeí usporiadalo retrospektívne výstavy umenia Yoko Ono, ktorá v roku 2009 získala Zlatého leva za celoživotné dielo na benátskom Bienále. V roku 2018 dabovala jednu z postáv v animovanom filme Wesa Andersona Psí ostrov. O tri roky neskôr sa úplne stiahla z verejného života.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Yoko Ono