Saxophobia vyvrcholí koncertom 80-členného saxofónového orchestra

Festival Saxophobia Bratislava vyvrcholí v nedeľu druhým verejným koncertom. Galakoncert domácich i zahraničných majstrov saxofónu, ktorí tvoria 80-členný saxofónový orchester, sa uskutoční o 19. h v Slovenskom rozhlase.

26.02.2023 15:00
debata

Práve 80-členný saxofónový orchester pod vedením dirigenta Mariána Lejavu je veľkou raritou festivalu, ktorého siedmy ročník priniesol do Bratislavy v uplynulých dňoch majstrovské kurzy. Na pôde Vysokej školy múzických umení (VŠMU) si vyše 80 saxofonistov z celej Európy rozširovalo zručnosti pod vedením špičkových zahraničných lektorov. Tí svoje umenie predviedli v sobotu v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

Záver festivalu patrí orchestru zloženému z 80 saxofonistov a jednej sady bicích nástrojov. Program nedeľného koncertu v Slovenskom rozhlase, kde odznie aj niekoľko premiér, naskúšali hudobníci priamo na majstrovských kurzoch.

„Tento rok sa na naše kurzy prihlásil rekordný počet účastníkov z 11 krajín, takže saxofónový orchester má vyše 80 hudobníkov a orchestrálny program zložený z diel klasickej hudby 19. a 20. storočia podfarbí člen Slovenskej filharmónie Kiril Stoyanov na bicích nástrojoch,“ hovorí organizátorka festivalu Jana Dekánková.

Pre Ivka a Papsi FB IG-6 Čítajte viac Miro Tóth: Žijem polymorfne, hudba mi umožňuje slobodne prehadzovať identitu

Programy koncertov vymysleli tak, aby si publikum naplno vychutnalo možnosti saxofónu ako veľmi zaujímavého nástroja.

„Pretože sa na ňom dá nielen hrať krásna melódia, ale môže sa používať napríklad aj ako perkusívny nástroj, alebo sa na ňom dajú vyludzovať rôzne zvukové efekty,“ vysvetľuje Dekánková. Zároveň avizuje premiéru skladby pre kontrabasový saxofón a saxofónový orchester.

„V tejto inštrumentácii pôjde vlastne o svetovú premiéru. Kontrabasový saxofón zo zbierky riaditeľa festivalu Ladislava Fančoviča je jediný takýto nástroj na Slovensku a ani v Česku sa momentálne žiadny nenachádza. Preto je možnosť vypočuť si skladbu priamo napísanú pre tento nástroj tak vzácna,“ poznamenala ku koncertu, na ktorom zaznejú diela Bartóka, Piazzollu, Dvořáka či Molinelliho.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #orchester #saxofón #Festival Saxophobia