Ukrajincov naštvali vyjadrenia slovinskej skupiny Laibach, koncert v Kyjeve im zrušili

Plánovaný koncert populárnej slovinskej skupiny Laibach v Kyjeve, ktorý sa mal konať na konci marca, usporiadateľ zrušil po tom, čo skupina nahnevala časť ukrajinskej verejnosti svojimi vyjadreniami, ktoré sa interpretovali ako naznačovanie, že sa Kyjev zapojil do zástupnej vojny v mene svojich západných patrónov, napísala agentúra AP.

28.02.2023 12:20
Laibach Foto:
Spevák a frontman skupiny Laibach Milan Fras počas koncertu vo februári 2023.
debata (10)

Skupina uviedla, že koncert v Kyjeve chcela usporiadať na podporu ukrajinského ľudu počas vojny Ruska proti Ukrajine, ale organizátori uviedli, že vyjadrenia kapely vyvolali príliš mnoho kontroverzných reakcií a nezhôd, ktoré si vynútili zrušenie celej akcie.

Malo ísť o prvý plnohodnotný koncert zahraničnej kapely v ukrajinskom hlavnom meste od rozpútania vojny pred vyše rokom.

Ukrajincov podľa AP najskôr rozhorčilo prehlásenie Laibachu v britskom The Guardian, ktoré označovalo vojnu za „cynickú zástupnú vojnu za geostrategické záujmy“ svetových veľmocí.

Mnoho Ukrajincov podľa slovinskej agentúry STA na sociálnych sieťach prirovnávalo toto prehlásenie kapely k ruskej štátnej propagande, ktoré vykresľuje vpád ruských vojsk do susednej krajiny ako konflikt so Severoatlantickou alianciou a Ukrajinu redukuje na bábkový štát Západu.

„Zatiaľ čo skupina vyjadrila podporu pre Ukrajinu a Ukrajincov a odsúdila ruský režim, veľká časť publika sa postavila kategoricky proti návšteve skupiny,“ uviedla koncertná hala Bel Etage. „Aby sme zabránili zbytočnému rozdeľovaniu Ukrajincov, rozhodli sme sa koncert zrušiť,“ dodala.

Kapela povedala STA, že bola „veľmi kategoricky požiadaná, aby prehlásila, že všetci Rusi sú zlí a všetko ruské umenie je bezcenné, s čím sme samozrejme nesúhlasili“.

Skupina sa k problému už skôr vyjadrila na facebooku, a síce odkázala „všetkým, ktorí pochybujú o našich názoroch, nechajte nás ešte raz jasne prehlásiť, že Rusko je hlavný agresor v tomto strete deštruktívnych politických a geostrategických záujmov“.

Laibach - Love Is Still Alive (Live)

„Aby sme sa nemýlili – máme radi ruskú literatúru, hudbu a umenie. Ale v tejto nezmyselnej vojne medzi Ruskom a Ukrajinou sme celým srdcom na strane Ukrajiny a jej ľudu, ktorý – ako v biblickom príbehu o Davidovi a Goliášovi – dôstojne bojuje proti silnejšiemu nepriateľovi,“ zdôraznil Laibach.

Vystúpenie sa malo konať 31. marca v kyjevskej koncertnej hale Bel Etage. Názov koncertu Eurovision odkazoval na populárnu hudobnú súťaž, ktorú v roku 2022 Ukrajina vyhrala, ale kvôli vojnovému stavu sa nasledujúci ročník nemôže konať na ich území. Tento ročník preto usporiada Británia. „Laibach privezie Eurovíziu späť na Ukrajinu – tam, kam patrí,“ sľuboval usporiadateľ s tým, že výťažok z koncertu pôjde na ukrajinskú charitu.

Laibach je najznámejšia slovinská kapela, ktorá sa v zahraničí preslávila svojím „totalitným“ vizuálnym štýlom, pohrávaním si s populistickými motívmi a takmer bojovými rytmami piesní, spievaných chrapľavým hlbokým vokálom.

Kapela vznikla v roku 1980, keď bolo Slovinsko ešte súčasťou komunistickej Juhoslávie. Okamžite vyvolala kontroverzie už len svojím názvom, ktorý odkazuje na nemecké označenie pre slovinské hlavné mesto Ľubľanu, a tiež tým, že ako jeden zo svojich symbolov používala čierny kríž.

Kapela bola príliš provokatívny pre vtedajší juhoslávsky režim, ktorý vzišiel z protinacistického odboja za 2. svetovej vojny, a nakoniec bola v roku 1983 úradne zakázaná. Stalo sa tak po tom, čo zavrela publikum v koncertnom sále a takmer pol hodiny mu púšťala extrémne hlasitý zvuk brechajúceho psa. V roku 2015 skupina vystúpila v Severnej Kórei.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Laibach