Tohtoročné Konvergencie vzdajú poctu Janáčkovi

Jarná edícia festivalu Konvergencie sa začína už tento štvrtok 2. marca tradičným čítaním o hudbe v podaní Roberta Rotha. Počas niekoľkých marcových dní budú znieť v Bratislave komorné diela Leoša Janáčka, ktorého hudbu miloval celý svet. Mimoriadny folkový koncert, štyri komorné večery v Moyzesovej sieni, výstava, prednáška, detský koncert, majstrovská trieda aj obľúbené Janáčkove dezerty – Konvergencie prinesú život a komorné dielo Leoša Janáčka v mnohých podobách.

28.02.2023 14:36
Zemlinsky Quartet Foto:
Zemlinsky Quartet.
debata

Festival Konvergencie – Janáček 2023 sa uskutoční v dňoch 2. až 12. marca v Moyzesovej sieni, kníhkupectve Artforum, Českom centre a galérii Umelka. Sprievodné programy sa konajú v Átriu FiF UK, vybraných kaviarňach Bratislavy a CZŠ Narnia.

Leoš Janáček (1854 – 1928) patrí medzi najoriginálnejšie osobnosti hudby 20. storočia. Jeho diela sú uvádzané v prestížnych operných domoch a koncertných pódiách na celom svete. „Narodil sa a žil predovšetkým na Morave, no nezostal iba stredoeurópskym autorom. Objavil ho celý svet. A pritom vo svojej tvorbe čerpal najmä z prostredia, v ktorom žil a vyrastal. Mnohé jeho diela majú autobiografický rozmer. Na Konvergenciách predstavíme Janáčkov príbeh prostredníctvom hudby s vynikajúcimi interpretmi, ale aj cez fotografie, listy, či dokonca jedlo, ktoré mal rád,“ približuje program festivalu umelecký riaditeľ Jozef Lupták.

Po zarostlém chodníčku Cesta Leoša Janáčka k domácemu i medzinárodnému uznaniu bola dlhá. Zásadné úspechy dosiahol až v šiestej dekáde svojho života. Mohol za to aj jeho svojský hudobný jazyk. Rovnako nevšedný bol i skladateľov život. Napriek tomu, že vyrastal v skromných pomeroch, stal sa z neho svetoznámy skladateľ. Jeho manželstvo poznačila predčasná smrť detí i ľúbostné dobrodružstvá.

Videopozvánka na Konvergencie.

Medzi ne patrila láska k o 30 rokov mladšej Kamile Stösslovej, ktorú ako svoju múzu zvečnil vo viacerých dielach. Moravský majster zapísal do hudby príbeh svojho života od mladosti až po zrelý vek a umožnil nám tak prežívať ho opätovne spolu s ním.

Štvordňový koncertný cyklus v Moyzesovej sieni otvorí Janáčkova spomienka na detstvo, rozmarný Pochod modráčků (9. marca). Znieť bude aj podmanivá Pohádka v interpretácii violončelistu Jozefa Luptáka a klaviristky Nory Skutovej a jedno z najpopulárnejších Janáčkových diel – cyklus Po zarostlém chodníčku. Pôvodne klavírne dielo upravil pre sláčikové kvarteto J. Burghauser a predstavia ho slovenskí hudobníci Peter Biely (husle), Daniel Rumler (husle), Martin Ruman (viola) a Jozef Lupták (violončelo).

Koncert uzavrie skladba s nevšedným príbehom – Capriccio „Vzdor“. Toto dielo pre klavír – ľavú ruku a dychové nástroje napísal Janáček na podnet klaviristu Otakara Hollmanna, ktorý prišiel o ruku v 1. svetovej vojne. Na Konvergenciách skladbu uvedie špecialista na hudbu 20. a 21. storočia, český klavirista Miroslav Beinhauer spolu s členmi Brno Contemporary Orchestra pod taktovkou Pavla Šnajdra.

Držím se kořenů života našeho lidu Sláčikové kvartetá Leoša Janáčka patria ku kmeňovému repertoáru renomovaného Zemlinského kvarteta, ktoré diela predstavuje pravidelne v mnohých významných koncertných sieňach po celom svete.

Adriana Kučerová Čítajte viac Jarné Konvergencie si posvietia na svetového skladateľa Leoša Janáčka

V piatok 10. marca uvedú v Bratislave dielo inšpirované Tolstého novelou Kreutzerova sonáta i autobiograficky ladenú skladbu Mládí v úprave pre sláčikové kvarteto od K. Mařatku. Zemlinsky Quartet sa predstaví na festivale až dvakrát – v nedeľu 12. marca zaznie v ich naštudovaní Sláčikové kvarteto č. 2 Listy důvěrné, v ktorom sa Leoš Janáček vyznal zo svojich citov ku Kamile Stösslovej.

Na prelome 19. a 20. storočia bol Janáček verejnosti známy najmä ako zberateľ a upravovateľ ľudových piesní, ktorými sa zaoberal aj ako teoretik. Sobotný večer (11. marec) prinesie široký výber z jeho piesňových zbierok v podaní svetoznámej slovenskej sopranistky Adriany Kučerovej a klaviristu Róberta Pechanca.

„Mám veľkú radosť, že ma Jozef Lupták oslovil práve pri príležitosti koncertu venovanému tvorbe Leoša Janáčka. Jeho piesňová tvorba mi je veľmi blízka,“ povedala Adriana Kučerová a dodáva: „Piesne, ktoré budem spievať, sú vlastne upravené ľudové piesne, mnohé v slovenčine, dokonca aj z regiónu, kde som prežila detstvo. Verím, že tieto skladby, ktoré u nás nie sú často uvádzané, potešia všetkých milovníkov piesňovej tvorby inšpirovanej našou nádhernou ľudovou melodikou.“

V interpretácii popredného klaviristu a pedagóga Janáčkovej akadémie umení Jana Jiraského si na tom istom koncerte bude možné vypočuť aj tri autobiograficky ladené klavírne opusy: výber zo spomienkového cyklu Po zarostlém chodníčku II., klavírny cyklus V mlhách a dramatickú Sonátu 1. X. 1905.

V programe festivalu nebude chýbať udalosťami 1. svetovej vojny inšpirovaná Husľová sonáta. Na záverečnom koncerte (12. marec, Moyzesova sieň) ju uvedú v Brne pôsobiaci Milan Paľa (husle) a Katarína Paľová (klavír). Tento večer obohatia i hravé Říkadla v interpretácii Helgy Vargy Bach (soprán), Ronalda Šebestu (klarinet) a Ivana Šillera (klavír) s projekciami obrázkov z Lidových novin, ktoré Janáčka ku kompozíciám inšpirovali, pretože ako píše Ludvík Kundera „aby zdůraznil dramatičnost své hudby, chce Janáček, aby napřed byly promítány obrázky a hned potom, aby se provedlo říkadlo hudebně“.

Leoš Janáček - V mlhách

Janáčkovské Konvergencie uzavrie Suita pre sláčikový orchester, v ktorej sa symbolicky stretnú slovenskí hudobníci s členmi českého Zemlinského kvarteta. „Leošovi Janáčkovi sa páčila Bratislava, mal rád Tatry a slovenský folklór. Cítil sa tu dobre. Narodil sa a pôsobil v Čechách, no aj tak ho vnímame ako ‚nášho’, a to i napriek trom dekádam od politického rozdelenia Československa. Keď je nám niečo blízke, je dobré spoznať to hlbšie a vytvoriť si vzťah. O tom sú Konvergencie,“ odpovedá na jednoduchú otázku „Prečo Janáček?“ Jozef Lupták.

Janáček všetkých chutí Život a komornú tvorbu Leoša Janáčka môžete hlbšie spoznať aj na prednáške janáčkovského špecialistu, muzikológa doc. Jiřího Zahrádku (9. marec, České centrum). Súčasťou jarných Konvergencií sú opäť vzdelávacie aktivity pre študentov i verejnosť – otvorená Majstrovská trieda so Zemlinsky Quartet (10. marec), koncert Vladimíra Mertu (4. marec, Umelka), koncert „51 strún“ v spolupráci s Filharmóniou Brno pre deti a rodičov (12. marec, Moyzesova sieň), Robert Roth bude čítať z Janáčkovej korešpondencie v hudobnom sprievode Evy Šuškovej (soprán) a Borisa Lenka (akordeón) na úvodnom podujatí festivalu (2. marec, Artforum).

Počas celého trvania festivalu (2. – 12. marca) si v Átriu Filozofickej fakulty budete môcť prezrieť výstavu fotografií dokumentujúcich skladateľov život v Brne. A keďže si Leoš Janáček potrpel na dobré jedlo, vo viacerých kaviarňach môžete ochutnať jeho obľúbené dezerty pripravené podľa Marie Stejskalovej, domácej, ktorá žila v rodine Janáčkovcov vyše 40 rokov. Jej recepty nájdete na festivale v knihe Mářina kuchařka – recepty a kronika našeho života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Leoš Janáček