Najúspešnejší album skupiny Pink Floyd má 50 rokov

V poradí ôsmy štúdiový album slávnej britskej skupiny Pink Floyd s názvom The Dark Side of the Moon (Temná strana Mesiaca), ktorý vyšiel presne pred 50 rokmi (1. marca 1973), sa stal komerčne najúspešnejšou nahrávkou tejto rockovej formácie.

01.03.2023 08:00
Pink Floyd Foto:
Skupina Pink Floyd v časoch najväčšej slávy.
debata (1)

Album sa zaoberá témami ako sú peniaze, chamtivosť, vojny, ale aj samota, strach či plynúci čas. Na celom svete sa z neho predalo zhruba 50 miliónov kópií.

Paul McCartney Čítajte viac Eben a slonovina. Slávne dueto proti rasizmu má 40 rokov. Je stále aktuálne?

S nápadom na koncept platne prišiel skladateľ a basgitarista kapely Roger Waters a jej základ vznikol už na prelome rokov 1971 a 1972. Pri nasledujúcich koncertoch skupina hrala skladby z pripravovaného albumu a podľa ohlasu fanúšikov potom čiastočne menila jeho konečnú podobu.

Scorpions Čítajte viac Balada Wind of Change obletela svet pred 30 rokmi

Nahrávanie platne trvalo s prestávkami od mája 1972 do januára 1973. V americkom rebríčku Billboard 200 sa album The Dark Side of the Moon, na ktorom sa výrazne uplatnili syntetizátory a fanúšikovia ho považujú za míľnik progresívneho rocku, udržal rekordných 741 týždňov. Zaradil sa aj medzi päť najpredávanejších albumov všetkých čias.

Nena Čítajte viac Vojna a 99 balónov. Slávny hit skupiny Nena má 40 rokov

Z platne vyšli dva singly – Money a Us And Them. Ikonickým je tiež obal albumu, ktorý znázorňuje optický hranol rozkladajúci prichádzajúce biele svetlo na jednotlivé farebné zložky.

Pink Floyd: Money (1973)
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #album #Pink Floyd #rocková skupina #Roger Waters #platňa