Recenzia: Gorillaz majú cit pre hudbu v krvi

Najviac sa preslávili svojím druhým albumom s názvom Demon Days z roku 2005, kvalita ich hudby sa však odvtedy nezmenila. Skupina Gorillaz vydala svoj v poradí ôsmy štúdiový album s názvom Cracker Island, ku ktorému chystá aj svetové turné. O jej neutíchajúcej popularite svedčí fakt, že všetky lístky sú už dávno vypredané.

03.03.2023 08:00
Gorillaz - Cracker Island Foto:
Gorillaz - Cracker Island
debata

Najúspešnejšia virtuálna kapela

Hudobné zoskupenie Gorillaz vzniklo v roku 1998, odvtedy vydalo niekoľko štúdiových albumov – jeho debut s názvom Gorillaz, ktorý vyšiel v roku 2001, sa vyšplhal do top 10 v niekoľkých krajinách, okrem toho sa vďaka nemu skupina dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako najúspešnejšia virtuálna kapela.

Pamätnými piesňami z tohto albumu sú najmä Clint Eastwood a 19–2000, ktoré ľudí oslovili nielen po hudobnej stránke, ale aj svojimi nezabudnuteľnými videoklipmi s mierne desivými postavičkami predstavujúcimi členov kapely.

Gorillaz - 19-2000

V roku 2005 vyšiel najúspešnejší album skupiny Demon Days, ktorý sa vo Veľkej Británii stal 6-krát platinovým. Nahrávka obsahovala hity ako Feeling Good Inc., Dare či Dirty Harry. Nasledovali albumy Plastic Beach (2010), The Fall (2010), Humanz (2017), The Now Now (2018) a Song Machine, Season One: Strange Timez (2020).

Aj keď Gorillaz po rokoch stratili čosi z toho unikátneho zvuku, ktorý obsahovali ich prvé dva albumy, majú svojou hudbou ešte stále čo povedať – ich úspech rozhodne nebol žiadnou náhodou. Štýlovo sa aj naďalej pohybujú na rozmedzí hip-hopu, elektroniky, synth-popu a indie – skladba New Gold (Dom Dolla Remix) je ladená do techna, Possesion Island je zasa takmer baladická.

Gorillaz - New Gold ft Tame Impala & Bootie Brown (Dom Dolla Remix)

Celkovo má ich nová nahrávka, ktorá obsahuje desať skladieb, oddychový nádych. Hovoríme však o hudobnej stránke – čo sa týka textov, tie, ako to už pri Gorillaz býva, rozhodne nie sú ladené pozitívne. Ako inšpirácia poslúžil členom kapely čas, ktorý v roku 2021 strávili v Los Angeles.

Pieseň inšpirovaná stretnutím s princeznou

Na novom albume, ktorý zatiaľ zožal prevažne pozitívne ohlasy, sa podieľal skladateľ Greg Kurstin a producent Remi Kabaka Jr. Na nahrávke ďalej spolupracovali umelci ako Stevie Nicksová (Oil), Bad Bunny (Tormenta), Beck (Possesion Island), Thundercat (Cracker Island), Adeleye Omotayo (Silent Running), Tame Impala či Bootie Brown (obaja New Gold).

Gorillaz - Baby Queen

Práve Stevie Nicksová je vzhľadom na žáner, v ktorom sa jej tvorba pohybuje, celkom nezvyčajná voľba – v konečnom dôsledku však funguje skvelo. Jej „chrapľák“ sa s hlasom frontmana skupiny Damona Albarna skvelo dopĺňa. Pieseň Baby Queen, ktorá je aj súčasťou soundtracku hry FIFA 2023, bola inšpirovaná stretnutím Albarna s princeznou Siribhou Chudabhorn na koncerte jeho skupiny Blur v Bangkoku v roku 1997.

Chýba inovatívnosť

K singlom Cracker Island a Silent Running už skupina vydala aj videoklipy, v ktorých, ako inak, opäť hviezdia animované postavičky 2-D, Noodle, Russel Hobbs a Murdoc Niccals. Napriek tomu, že sa doba posunula a animovaní členovia vystupujú v 3D formátoch, nám je smutno za ich dvojrozmernými verziami.

Gorillaz - Cracker Island ft. Thundercat

Albumu Cracker Island sa dá vyčítať, že je málo inovatívny a len ťažko sa mu podarí vyniknúť medzi predchádzajúcou tvorbou Gorillaz. Svoj niekdajší úspech zo začiatku nultých rokov sa im už zrejme zopakovať nepodarí, napriek tomu môžeme oceniť, že stále prichádzajú s novými skladbami, ktorých kvalita sa nedá spochybniť.

Damon Albarn opäť nezaprel svoj muzikálny talent a nesmierny cit pre hudbu. Najvýraznejšími skladbami z nového albumu sú jednoznačne New Gold, Cracker Island a Oil, oplatí sa však vypočuť si celý album.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #recenzia #album #Gorillaz