Joni Mitchell získala cenu za celoživotný prínos populárnej hudbe

Takmer 80-ročná legendárna folk rocková kanadská hudobníčka, skladateľka, textárka aj výtvarníčka Joni Mitchell je tohtoročnou víťazkou Gershwinovej ceny za celoživotný prínos v oblasti populárnej hudby. Gerschwinovu cenu udeľuje Kongresová knižnica USA vo Washingtone. Svojej legendárnej kolegyni na slávnostnom odovzdávaní ceny zaspievala Annie Lennox.

02.03.2023 18:00
Joni Mitchell Foto: ,
Speváčka a skladateľka Joni Mitchell.
debata
reportáž z udeľovania Gerschwinovej ceny Joni Mitchell (anglicky)
Ukraine Seal Čítajte viac Umelci sa spoja na počesť Joni Mitchellovej. Zaspieva Seal či Diana Krall

Cenu začala v roku 2007 udeľovať Kongresová knižnica a pomenovaná je po bratoch Georgeovi a Irovi Gershwinovcoch, ktorí ako skladatelia a textári výrazne prispeli do klasickej aj populárnej hudby. Prvým oceneným umelcom sa stal Paul Simon. Medzi laureátmi sú aj Stebve Wonder, Art Garfunkel,Paul McCartney, Herbie Hancock, Lionel Richie a ďalší.

Joni Mitchell ~ Big Yellow Taxi + Both Sides Now (BBC - 1969)

Cena sa udeľuje po konzultácii s hudobnými špecialistami, bývalými laureátmi Gershwinovej ceny a významnými externými odborníkmi v tejto oblasti, vrátane vedcov, vydavateľov, producentov, skladateľov a interpretov.

Medzi hlavné kritériá výberu patria umelecká kvalita, zásluhy pri propagácii hudby ako prostriedku na umelecké vyjadrenie a kultúrne porozumenie či inšpirácia novej generácie skladateľov a interpretov.

Jenny Hval Čítajte viac Hlasy ženských pesničkárok, ktoré by sme nemali prepočuť
Britská hudobníčka a speváčka Annie Lennox... Foto: TASR/AP
Gershwinova cena Annie Lennox Joni Mitchell Britská hudobníčka a speváčka Annie Lennox spieva pre Joni Mitchell na slávnostnom odovzdávaní Gershwinovej ceny za celoživotný prínos v oblasti populárnej hudby za rok 2023.

Joni Mitchell (narodená 7. novembra 1943), kanadská speváčka, skladateľka a textárka s výnimočným talentom a veľkým hudobným vplyvom, tvorila na hudobnej scéne viac ako 50 rokov. Je jednou z prvých žien v modernom rocku, ktorej sa podarilo získať uznanie kritiky a bola inšpiráciou pre mnohých umelcov od Boba Dylana a Princea až po neskoršiu generáciu umelkýň ako Suzanne Vega a Alanis Morissette. Spolupracovala s hudobnými hviezdami vrátane Dylana, Judy Collins, Johnnyho Casha a Crosbyho, Stillsa a Nasha. Jej najplodnejším obdobím boli 60. a 70. roky, kedy experimentovala s popom , rockom a jazzom. Jej najslávnejšími skladbami sú Big Yellow Taxi a Woodstock, ktoré naspievali aj iní interpreti. Joni Mitchell od začiatku svojej kariéry ilustrovala vlastné obaly albumov a v 80. rokoch začala rozvíjať svoje výtvarné umenie. V roku 1997 ju uviedli do rokenrolovej siene slávy.

Crosby, Stills, Nash & Young - OUR HOUSE (Joni Mitchell and Graham Nash fan video)

Gershwinova cena Kongresu za populárnu pieseň je najvyšším národným ocenením za vplyv a úspech v oblasti populárnej piesne. jej cieľom je uctiť umelcov, ktorých tvorivé diela uchováva a sprístupňuje národná knižnica. Kongresová knižnica tým tiež „uznáva popredné miesto populárnej piesne v modernej spoločnosti a jej životne dôležitú úlohu pri vyjadrovaní a prehlbovaní osobných a spoločných hodnôt našej doby,“ uvádza sa na stránke Gerschwinovej ceny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Joni Mitchell