Zomrel spevák a autor R&B hitov Bobby Caldwell

Vo veku 71 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Bobby Caldwell, ktorý stál za takými R&B hitmi ako Open Your Eyes a What You Won't Do for Love, informovala vo štvrtok agentúra AP.

16.03.2023 09:58
Bobby Caldwell Foto: ,
Bobby Caldwell na archívnej snímke z 8. novembra 2013.
debata

Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnila jeho manželka Mary Caldwellová na sociálnej sieti Twitter, spevák dlho trpel chorobou. Dodala, že zomrel v utorok vo svojom dome v Great Meadows v americkom štáte New Jersey.

Caldwell bol známy svojím precíteným hlasom a schopnosťou vystupovať v mnohých žánroch, čo pripisoval rozmanitosti mesta – Miami v štáte Florida, kde vyrastal a kde sa zoznámil s latino, haitskou, reggae a R&B hudbou.

Jeho pieseň What You Won't Do for Love sa krátko po vydaní v roku 1978 dostala do rebríčka Billboard a v roku 1998 ju raper Tupac Shakur samploval vo svojom hite Do For Love. Caldwellovu hudbu takto využili aj ďalší hudobníci ako Common, The Notorious B.I.G. či John Legend.

Ako multiinštrumen­talista začal profesionálne vystupovať v 17 rokoch a začiatkom 70. rokov sa presadil hraním na rytmickej gitare v skupine Little Richarda. V polovici 70. rokov hral v rôznych barových kapelách v Los Angeles a nahrával demo verzie. V roku 1978 podpísal zmluvu s vydavateľstvom TK Records, ktoré je známe vydávaním albumov najmä černošských umelcov.

Okrem svojej sólovej kariéry písal Caldwell hudbu i pre iných umelcov, vrátane skladby The Next Time I Fall pre Amy Grantovú a Petera Ceteru.

Caldwell nikdy nemal iný hit, ktorý by sa priblížil piesni What You Won't Do for Love, ale vydal niekoľko uznávaných albumov, vrátane Cat in The Hat z 80. rokov a Carry On z roku 1982, na ktorom bol sám sebe producentom a hral na všetky nástroje.

Michael Jackson, Thriller, výročie, Quincy Jones Čítajte viac Americký skladateľ a producent Quincy Jones má 90 rokov

Jeho pieseň Open Your Eyes z albumu Cat in The Hat prespieval John Legend a Common ju nasamploval do svojho singla The Light, ktorý bol v roku 2000 nominovaný na cenu Grammy.

V 90. rokoch 20. storočia sa Caldwell preorientoval na nahrávanie a interpretáciu amerických štandardov, vrátane piesní, ktoré spopularizovali Frank Sinatra a Nat King Cole.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #zomrel