Rockový gitarista Brian May bol povýšený do rytierskeho stavu

Britského hudobníka Briana Maya, gitaristu skupiny Queen, v utorok v Buckinghamskom paláci kráľ Karol III. oficiálne povýšil do rytierskeho stavu. TASR informáciu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News.

16.03.2023 14:00
brian may Foto: ,
Sir Brian May pózuje po tom, čo bol vyznamenaný za službu v oblasti hudby a dobročinnosti v utorok 14. marca 2023.
debata

Sir Brian (75), ktorý je tiež astrofyzikom s akademickým titulom PhD. a ochranca prírody, bol ocenený za zásluhy v oblasti hudby a charity. Na slávnostnej ceremónii ho sprevádzala manželka, herečka Anita Dobsonová.

„Som veľmi šťastný, usmievam sa od ucha k uchu, najmä preto, že to bol kráľ. Veľa to pre mňa znamená. Za tie roky sme sa do istej miery skontaktovali a sme rovesníci, takže mám k nemu silný citový vzťah. Bol to krásny moment,“ povedal sir Brian po obrade. Karol III. je o rok mladší.

May si s monarchom, ktorý vládne od vlaňajšieho septembra, aj zavtipkoval. „Rozprávali sme sa o tom, že sme rovnako starí, a on sa zaujímal, či moje kolená vydržia kľačiacu časť ceremónie. Odpovedal som: ‚Áno, ale ledva‘,“ prezradil uznávaný rocker.

Pre sira Briana to nebola prvá návšteva Buckinghamského paláca. V roku 2002 vystúpil počas zlatého jubilea kráľovnej Alžbety II. a zo strechy zahral sólovú gitarovú verziu piesne „God Save the Queen“. Vlani vystúpil aj na jej platinovom jubileu.

freddie mercury Čítajte viac Skupina Queen vydala “stratenú” pieseň Freddieho Mercuryho

Rytiersky titul má pôvod v stredoveku a jeho držiteľ môže používať oslovenie „sir“. Karol III. povyšoval do rytierskeho stavu po prvý raz. Jeho matka, dlhoročná britská kráľovná Alžbeta II., zomrela minulý rok v septembri vo veku 96 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Queen #Brian May #Karol III.