Andrew Lloyd Webber rozospieval Ježiša i Fantóma opery

Volajú ho "kráľ muzikálov" a zaslúžene, veď ich zložil 21. Jeho Mačky (Cats) sa na svetových scénach hrali nepretržite až 21 rokov, čím sa stali najobľúbenejším muzikálom všetkých čias. Na Broadwayi v New Yorku mu zase uvádzali štyri rôzne diela súčasne, čo sa žiadnemu inému skladateľovi nepodarilo. Získal aj prestížne ceny Oscar, Grammy, Emmy, Zlatý glóbus či Tony. Andrew Lloyd Webber sa dnes dožíva 75 rokov.

22.03.2023 06:00
Andrew Lloyd Webber Foto:
Slávny britský skladateľ Andrew Lloyd Webber na archívnej fotografii.
debata

„Treba vždy začať s dobrým príbehom,“ prezradil raz tajomstvo svojho úspechu. Vie, o čom hovorí. Počas dlhej kariéry dokázal, že má nos na príťažlivé témy – či už išlo o biblické námety, knižné predlohy, alebo osudy skutočných ľudí.

A keďže k nim vedel zložiť aj skvelé melódie, recept na muzikál bol dokonalý. Stačí spomenúť piesne ako The Phantom of the Opera, Don't Cry For Me Argentina či Memory.

Andrew Lloyd Webber a Lin Manuel Miranda.
Antonio Banderas a Andrew Lloyd Webber.
+5Andrew Lloyd Webber a Linedy Genao.

Umelecký talent dostal už do kolísky. Otec skladateľ učil na hudobnej akadémii, mama hrala na husliach i na klavíri a teta herečka ho už odmalička vodila do divadla. Andrew si rýchlo osvojil hru na viacerých hudobných nástrojoch, prvé „klasické“ skladby zložil, už keď mal deväť rokov. Krátko študoval históriu, potom hudbu v rodnom Londýne, ale školu nedokončil.

Pieseň Could We Start Again Please? z rockovej opery Jesus Christ Superstar

Keď sa totiž v roku 1965 zoznámil s textárom Timom Riceom, rozhodol sa venovať muzikálu. Prvý vytvorili už o rok neskôr, no nenašli nikoho, kto by sa podujal financovať jeho naštudovanie.

Dvojica to však nevzdala a jej druhé dielo Jozef a jeho zázračný farebný plášť (1968) sa stretlo s výborným ohlasom. Uviedli ho popredné divadlá po celom svete, kde sa hráva dodnes.

Jason Donovan: Any Dream Will Do (z muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť)

Išlo o takzvanú rockovú operu a tej sa Webber držal i neskôr. Zároveň si utváral vlastný hudobný štýl, v ktorom čerpal z rôznych žánrov od swingu, rokenrolu, charlestonu a džezu cez country až po pop či calypso.

Výnimočný úspech dosiahla i druhá rocková opera Jesus Christ Superstar (1970), ktorú aj sfilmovali. Keďže hlavné postavy pripomínali skôr hippies a výklad biblických udalostí bol dosť svojský, mnohých kresťanov moderné predstavenie pobúrilo.

Diváci si ho však obľúbili – v Londýne ho uvádzali osem rokov a darilo sa mu aj na Broadwayi. S Riceom Webber spolupracoval až do roku 1976, keď sa ich cesty rozišli.

Madonna: Don't Cry For Me Argentina (z muzikálu Evita)

Je pritom zvláštne, že kariéru odštartoval práve muzikálmi s biblickou tematikou. Sám sa totiž považuje za agnostika. Slávu mu priniesli aj ďalšie muzikály, z ktorých možno spomenúť Evitu (1976), Cats (1981), Starlight Express (1984), Fantóma opery (1986) či Sunset Boulevard (1993).

Uvedenie posledného diela Bad Cinderella (2021) inšpirovaného Popoluškou mu narušila pandémia koronavírusu.

Elaine Page - Memory (z muzikálu Cats/Mačky)

Webber skomponoval i niekoľko samostatných piesní a skladieb, melódie pre dva filmy či rekviem. Novému britskému kráľovi Karolovi III. zložil hymnu na jeho plánovanú korunováciu – možno ako vďaku za to, že ho jeho matka povýšila do šľachtického stavu. Dnes sa hrdí titulom barón. Napriek vysokému veku zostáva naďalej činný.

Sarah Brightman, Steve Harley - The Phantom of the Opera

„Som skladateľ, pretože mi to robí radosť. To je to, čo ma poháňa. Stále mám v hlave nejakú melódiu,“ zveril sa časopisu Rolling Stone. Hudba mu vraj dodala silu, aby zvládol neúspechy, rakovinu, no aj závislosť od liekov a alkoholu.

Webber je tretí raz ženatý, jeho druhou manželkou bola známa sopranistka Sarah Brightman, ktorú obsadil i do hlavnej úlohy vo Fantómovi opery. Má troch synov a dve dcéry.

Pre Josého Carrerasa a Sarah Brightman zložil A. L. Webber známu pieseň Amigos para siempre (Navždy priatelia).

Vďaka hudbe a podnikaniu nahromadil obrovský majetok, ktorého výšku odhadujú na miliardu eur. Patrí medzi sto najzámožnejších ľudí vo Veľkej Británii, kde je aj najbohatším hudobníkom. Je vášnivým zberateľom umenia, podporuje viaceré charitatívne projekty a desať rokov bol členom britského parlamentu za Konzervatívnu stranu.

Webbera pokladajú za jedného z najväčších hudobných skladateľov súčasnosti. Britský denník The Daily Telegraph ho v roku 2008 označil za „piatu najmocnejšiu osobu v britskej kultúre“.

Yvonne Elliman - I Don't Know How To Love Him (z rockovej opery Jesus Christ Superstar)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #skladateľ #muzikál #Andrew Lloyd Webber #rocková opera