Dan Bárta vydáva dva albumy v remastrovnej verzii

Výnimočného českého speváka Dana Bártu si cenia poslucháči aj kritici, pravidelne získava Cenu Anděl ako najlepší sólový interpret. Práve vychádzajú remastrované reedície prvých dvoch albumov Dana Bártu, ktoré nahral so skupinou Illustratosphere. Oba významné tituly sa prvýkrát objavujú aj na vinyle.

22.03.2023 12:00
Dan Barta a Illustratosphere Foto:
Dan Barta a Illustratosphere.
debata

Intímny debut Illustratosphere (2000) Dana Bártu so zoskupením vyníkajúcich muzikantov za chrbtom, sa dočkal chvály a ocenenia od hudobných publicistov a predovšetkým od poslucháčov a ovplyvnil novú generáciu českých a slovenských muzikantov. Dobová tlač vyzdvihla nečakanú mieru citu a nežnosti, akú spolu so spoluhráčmi vložil do nahrávky.

barta sita Čítajte viac Nový album Dana Bártu Kráska a zvířený prach žánrovo nezaškatuľkujete

Prekvapil hlavne jej komorný charakter a väčšina hlasov poukazovala na vyzretosť a ujasnenosť piesní. Album bol ocenený troma cenami Anděl (album, spevák, videoklip). „Bol to pôrod, to hej, ale myslím, že sme s chlapcami vedeli a vedeili, že sa dotýkame niečoho výnimočného. Bolo to silné obdobie, keď nás vlastne nič iného, než muzika nezaujímalo,“ spomína na vznik debutového albumu Dan Bárta.

Dan Bárta & Illustratosphere: Kráska a zvířený prach

Album Entropicture (2003) dôstojne nadviazal na svojho predchodcu upokojujúcim, hudobne bohatým kompletom skadieb, s dôrazom na jemnú rovnováhu tónov a citov, emócií a rozumu. Sprevádzal ho nezabudnuteľný poetický videoklip k piesni Živý.

Dan Bárta - Živý

Mimoriadne výkony všetkých hráčov Illustratosphere sa snúbia tak ako pri debute s Bártovými textami (s občasným prispením súputníka Ota Klempířa) a prenášajú poslucháča do iného sveta. „Museli sme začsť znova, odišiel Míra Chyška a ptišiel Jarda Friedl. V tomto typs spoluhranis je to vždy poznať. A Robertovo Trio sa stalo kapely pevnou súčasťou, takže sme sa posunuli viac k akustickými nástrojom. Bolo to „bezvadné“ obdobie hľadania a nachádzania… Dvacať rokov už to je…,“ dodáva Bárta.

Pôvodne jednorázový projekt Illustratosphere, ventil autorského a hráčskeho pretlaku troch členov hudobnej skupiny J.A.R. – Dan Bárta, Filip Jelínek a Miroslav Chyška, doplnený Triom Roberta Balzara, ktorý vznikol na prelome tisícročia, sa cez viac personálnych zmien ukázal ako mimoriadne životaschopný. Kapela hraje v súčasnosti v zostave Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (gitary), Robert Balzar (kontrabas a basová gitara) a Martin Valihora (bicie).

Dan Bárta často a rád účinkuje aj so slovenskými spevámi a speváčkami, napríkald v projekte Fúzie Zuzany Mikulcovej.

unnamed Čítajte viac Do Fúzií Zuzany Mikulcovej sa zapojil aj Dan Bárta, pozrite si videoklip

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dan Bárta #Dan Bárta a Illustratosphere