Dan Bárta a Illustratosphere vyrážajú na turné a vystúpia aj na Slovensku

Dan Bárta & Illustratosphere vydávajú po viac ako dvoch desaťročiach reedíciu vypredaných prvých albumov Illustratosphere (2000) a Entropicture (2003). Od 12. apríla bude nové vydania sprevádzať tiež koncertná tour s názvom Němá éra.

27.03.2023 14:00
Illustratosphere Foto:
Kapela Dan Bárta a Illustratosphere vystúpi na Slovensku v troch mestách.
debata

Kapelu čaká 15 zastávok v Českej republike a 3 vystúpenia na Slovensku – 16. apríla v Kine Fontána v Piešťanoch, 22. apríla v DKC Veritas v Košiciach a 23. apríla v Dome Kultúry v Rimavskej Sobote.

„V ideálnom prípade zaznie na koncertoch väčšina piesní starého albumu. Stačí sa zísť, pripraviť, nadýchnuť sa a spustiť. Niektoré piesne sa sluší predniesť viac menej doslova, iné bude potrebné poňať originálnejšie, proste tak, ako to v živote chodí.” hovorí o prípravách na koncerty Dan Bárta.

Jedenásť-násobného držiteľa Ceny Anděl, Dana Bártu sprevádza kapela Illustratosphere v zložení gitarista Miroslav Chyška, klávesák Filip Jelínek a kontrabasista a basgitarista Robert Balzar. Všetci traja sú uznávanými muzikantmi, skladateľmi a tiež členmi kultovej formácie J.A.R. Od roku 2014 je súčasťou Illustratosphere tiež slovenský bubeník a promotér Martin Valihora spolupracujúci s mnohými zahraničným hviezdami, v minulosti napríklad s japonskou klaviristkou Hiromi Uehara.

„Pôvodne to bolo myslené ako jednorázové stretnutie ľudí a hráčov nad Filipovými, mojími a Mirovými piesňami. V tej dobe a v tom rozpoložení, v akom sme boli, nemal pojem budúcnosť takmer žiadne kontúry ani váhu, ale nakoniec z toho tá pracovná a tvorivá skupina vzišla. Kto by to bolo povedal? Bezmála štvrť storočia nie je v živote človeka zanedbateľný úsek,” hovorí Dan Bárta.

Oba albumy vychádzajú u predajcov hudobných nosičov v obmedzenej kapacite na CD a prvýkrát tiež na vinyloch, Entropicture dokonca ako dvojvinyl. Remasteringu nahrávok sa ujal Miroslav Chyška. Ako zakladajúci člen kapely stál tiež pri pôvodnom zvuku debutu Illustratosphere, s ktorou získal cenu Českej hudobnej akadémie Anděl v kategórií Album roka, spoločne s Danom Bártom tiež v kategórií Spevák roka.

„Albumy vychádzali ešte v dobe, keď nebolo bežné mastrovať a limitovať nahrávky na krv, vtedy išlo o poctivý full mastering. Myslím, že až so súčasnými technológiami, majú piesne tú správnu farbu. Mastering pre vinyl aj CD je rozdielny, každé médium má iné špecifiká. Preto si myslím, že pre naozajstných fanúšikov a zároveň audiofilných nadšencov budú tieto reedície vlastne nové. Rovnaké piesne, iný zážitok,” popisuje Chyška.

barta sita Čítajte viac Nový album Dana Bártu Kráska a zvířený prach žánrovo nezaškatuľkujete

Kapelu čaká v rámci Němá tour 15 zastávok naprieč Českou republikou vrátane troch vystúpení na Slovensku.

Slovenské zastávky prebehnú 16. apríla v Piešťanoch v Kine Fontána, 22. apríla v DKC Veritas v Košiciach a 23. apríla v Dome Kultúry v Rimavskej Sobote. Predpredaj vstupeniek prebieha na stránkach organizátorov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dan Bárta a Illustratosphere