Do súťaže festivalu Konvergencie sa môžu zapojiť aj českí skladatelia

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie vyhlásil 3. ročník súťaže pre mladých skladateľov do 35 rokov. Ako informujú organizátori, súťaž sa rozširuje, okrem slovenských sa do nej môžu zapojiť aj českí skladatelia. Uzávierka súťaže, ktorá ma za cieľ iniciovať vznik a uvádzanie nových diel a vytvoriť generačné prepojenie medzi skladateľmi a interpretmi, je 31. mája.

27.03.2023 16:00
konvergencie Foto:
Festival Konvergencie organizuje súťaž pre mladých skladateľov.
debata

Jednou z tohtoročných podmienok na zapojenie sa do súťaže je napísanie skladby s dodržaným obsadením kvarteta v zložení klarinet, husle, violončelo a klavír, prípadne aj s možnosťou použitia elektroniky. „Verím, že jednotná inštrumentácia bude výzvou a motiváciou pre mladých skladateľov,“ hovorí slovenský skladateľ Adrián Demoč, člen sedemčlennej medzinárodnej poroty, ktorá bude rozhodovať o laureátoch súťaže. „Kvarteto v zložení klarinet, husle, violončelo a klavír sa zároveň stalo jedným zo základných obsadení komornej hudby 20. storočia, pre ktoré vzniklo viacero dnes už klasických diel. Stačí spomenúť Oliviera Messiaena a jeho Kvarteto na koniec času. Mladí skladatelia a skladateľky teda majú na čom stavať,“ dodal.

Milan Pala a Katarina Palova foto Martina Simkovicova Čítajte viac Mozartove gule nahradia Janáčkove dezerty. Ochutnajte dobrú hudbu aj sladké pochúťky

Porotu ďalej tvoria skladatelia, profesor Jevgenij Iršai, Lukáš Borzík, Jaroslav Šťastný, a interpreti nórsky huslista Nils Okland, violončelista Jozef Lupták, klaviristka Nora Skuta a klarinetista Branislav Dugovič.

Pod heslom „posúvame hudbu ďalej“ sa organizátori súťaže snažia o uvedenie nových kompozícií nielen na Slovensku, ale aj v rámci zahraničných spoluprác. Avizujú, že diela tohtoročných laureátov budú uvedené v spolupráci so súťažou Vladimir Mendelssohn Competition na festivale Ascoli Piceno v Taliansku, či zaradené v koncertnej sezóne orchestra PKF — Prague Philharmonia v Českej republike. „Je skvelé, že víťazná kompozícia bude zaradená okrem Konvergencií aj do programu festivalu v Taliansku a v Prahe. Veríme, že to bude ďalšou motiváciou na prihlásenie diel či už našich slovenských alebo českých skladateľov,“ poznamenal riaditeľ festivalu Konvergencie a jeden z porotcov skladateľskej súťaže Jozef Lupták. Ďalšie informácie a prihlasovací formulár nájdu záujemcovia na www.konvergencie.sk.

Milan Paľa a Katarína Paľová Čítajte viac Huslista Milan Paľa: Leoš Janáček bol prudká povaha, mnohé diela hodil do Vltavy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie