Slovenská filharmónia pozýva na veľkonočné koncerty

Slovenská filharmónia (SF) pozýva na veľkonočné koncerty do bratislavskej Reduty aj do Katedrály sv. Martina. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

28.03.2023 12:00
Slovenská filharmónia Foto:
Slovenská filharmónia.
debata

V Koncertnej sieni SF sa v nedeľu 2. apríla rozozvučí kráľovský nástroj. Na treťom organovom koncerte zaznie cyklus Jób českého skladateľa Petra Ebena v interpretácii Davida di Fioreho.

„Svoju medzinárodnú kariéru odštartoval recitálom v Katedrále Notre-Dame v Paríži. V súčasnosti pôsobí na Katedre hudby Katolíckej univerzity v Ružomberku, kde vyučuje hru na organe, dejiny organa a organovej literatúry, stavbu organa, improvizáciu, liturgickú hru a dirigovanie zboru,“ približuje filharmónia interpreta. Ebenov cyklus Jób v podaní Davida di Fioreho bude sprevádzať recitácia v podaní herca a speváka Kamila Mikulčíka.

Predveľkonočné obdobie v Bratislave spestria aj členovia Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom. Aj tento rok uvedú na Kvetnú nedeľu Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži Josepha Haydna.

Maroš Potokár Čítajte viac Blíži sa 32. ročník festivalu Allegretto Žilina. Zaznie Vivaldi aj Verdi

„Koncert sa uskutoční 2. apríla v Katedrále sv. Martina o 15.00 v rámci cyklu Hudba v chrámoch. Tentoraz si návštevníci vypočujú orchestrálnu verziu diela,“ avizuje SF.

Upozorňuje aj na koncert v Malej sále, kde sa v utorok 4. apríla o 19.00 h predstaví súbor pre starú hudbu Solamente naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom.

V programe figurujú duchovné piesne Cithara Sanctorum, prvý evanjelický kancionál na našom území, ktorý v roku 1636 vydal Juraj Tranovský, slovenský evanjelický farár. Spevník zostavil z vlastných, nemeckých, českých a slovenských nápevov.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Slovenská filharmónia