Grék Vangelis bol priekopníkom elektronickej hudby

"Syntetizátorového kúzelníka" Vangelisa, ktorý sa narodil pred 80 rokmi 29. marca 1943, asi najviac preslávila hudba k filmom 1492: Dobytie raja, Ohnivé vozy, Blade Runner či Alexander Veľký. Jeho hudba však sprevádzala aj nespočetné koncerty operných hviezd, ojedinelé hudobné produkcie alebo celosvetové športové udalosti vrátane olympiád. Jeho život sa uzavrel 19. mája 2022.

29.03.2023 18:47
vangelis mubi Foto:
Vangelis skomponoval aj hudbu pre kultové sci-fi Blade Runner v réžii Ridleyho Scotta.
debata

Vangelisova hudba je taká rozmanitá, že sa nedá zaradiť ani k popu, rocku, klasike, džezu či k novej vlne. „Snažím sa len o to, aby ľudia mali možnosť cez moju hudbu poznať, čo si myslím. Sprostredkovávam vám hudbu a je plne na vás, čo s ňou urobíte,“ povedal v jednom zo vzácnych rozhovorov. Svoje súkromie si totiž skladateľ, ktorý vytvoril hymny pre svetový futbalový šampionát v roku 2002 alebo aténsku olympiádu o dva roky neskôr, starostlivo chránil.

vangelis mubi Čítajte viac Zomrel grécky hudobný skladateľ Vangelis. Ktoré filmy s jeho hudbou si zapamätáte?

Hudobný talent mal skladateľ, ktorý sa narodil v gréckom meste Volos ako Evangelos Papatanasiu, už ako malé dieťa. Nerád sa prispôsoboval formálnej výučbe. „Vždy som cítil, že by ste si nemali osvojovať znalosti ostatných, lebo najväčší význam majú osobné skúsenosti,“ vysvetľoval. „Hrám na klavíri, bicích a ďalších veciach, ktoré boli poruke a vydávali zvuk… Už vtedy som sa chcel dostať na samý koreň melódie, až k samotnému jadru zvuku. Samotná vibrácia zvuku obsahuje melódiu, harmóniu a rytmus,“ spomínal na detstvo.

Prvýkrát sa preslávil v najpopulárnejšej gréckej kapele Formynx. V roku 1968 sa presťahoval do Paríža, kde založil skupinu Aphrodite's Child. Čoskoro s ňou žal celosvetové ovácie s prvým singlom Rain and Tears. Vo Francúzsku sa dostal do kontaktu s filmom, jeho hudba podkresľovala dokumenty zo sveta zvierat francúzskeho režiséra Fredericka Rossifa. Keď sa v roku 1975 Vangelis presťahoval do Londýna, založil vlastné štúdio. Hneď prvý album, čo v ňom nahral – Heaven and Hell – Vangelisa katapultoval do výšin populárnej hudby v Európe aj v USA. Všetky ďalšie albumy sa dočkali svetového uznania a mimoriadnych predajov. Začal skladať hudbu pre film, v roku 1980 získal Oscara za soundtrack k britskej dráme Ohnivé vozy. Vangelis napísal aj hudbu k Horkému mesiacu Romana Polanského (1992), v 90. rokoch opakovane spolupracoval na podmorských dokumentoch s Jacquesom Cousteauom. Jeho melódie sprevádzali aj MS v atletike, ktoré sa konali v roku 1997 v Grécku. Pre svetový futbalový šampionát v Japonsku a Kórei 2002 zložil hymnu, jeho tvorbu bolo počuť na OH v Sydney 2000 a Aténach 2004, na otváracom ceremoniáli olympiády 2012 v Londýne znela hudba z Ohnivých vozov.

V tvorbe sa Vangelis inšpiroval aj rodnou krajinou: „Etnická hudba pre mňa bola vždy veľmi dôležitá. Uchovávam si v sebe grécku klímu, ducha, tradície i hudbu – druh hudby ale nerozlišujem, lebo je nedeliteľná,“ povedal. Spolupracoval aj so slávnou španielskou sopranistkou Montserrat Caballéovou. A keď v roku 2018 zomrel slávny fyzik Stephen Hawking, bolo jeho posolstvo zakomponované do Vangelisovej hudby vyslané k najbližšej čiernej diere.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vangelis