Slavo Solovic vydáva album 4 Divertimentá a akcentuje zábavu

Slavo Solovic vydáva album 4 Divertimentá. Je to prvý sólový album tohto autora a interpreta. Dvanásť skladieb v trojdielnych celkoch, pre sláčikový orchester, flautu, hoboj a čembalo vznikalo v spolupráci s viacerými hudobníkmi v Slovenskom rozhlase pod vedením huslistu Adama Nováka. Album vychádza na etikete vydavateľstva Slnko Records na vinyle aj v digitále. TASR informoval PR manažér Alexander Čerevka.

13.04.2023 16:00
40 MKL Solovic 2X Slavo Solovic Foto:
Slavo Solovic
debata

Divertimento je inštrumentálna hudobná forma zábavného charakteru, obľúbená v minulých storočiach. V preklade z taliančiny to znamená zábava. Solovic je zástancom postoja, že zmyslom umenia je robiť svet krajším, lepším a podľa názvu albumu pokojne aj zábavnejším. Viacdielna forma klasickej hudby Divertimento je k tomu skvelým nástrojom. Prenesením tohto retro hudobného tvaru do 21. storočia sa dá vidieť kus symboliky.

Obal debutového albumu Slava Soloviča 4... Foto: Slnko Records
slavo solovic Obal debutového albumu Slava Soloviča 4 Divertimentá

Umelecký záber Solovica je mimoriadne široký, pričom jeho tvorbu počúva poslucháč možno každý deň bez toho, aby o tom vôbec vedel, v seriáloch a filmoch Slovania, Známi neznámi, Oteckovia, Ministri alebo Čiara.

„Treba tvoriť pozitívne veci, na tie negatívne potom ostane menej miesta,“ hovorí Solovic, ktorého Divertimentá presne v tomto duchu aj vznikali. „Keď to fungovalo mne pri tvorbe, možno to pomôže aj pri jej počúvaní. Preto som sa rozhodol tieto skladby nahrať, vydať ako album a ponúknuť spolu s obrazmi všetkým. Síce nie ako liek, ale skôr ako preventívny výživový doplnok.“ dodáva skladateľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slavo Solovic