Populárna filmová hudba sa vracia do Slovenskej filharmónie

Aprílové koncerty filmovej hudby uvedie Slovenská filharmónia tradične pod taktovkou Rastislava Štúra vo štvrtok, piatok a v sobotu 20., 21. a 22. apríla o 19.00. Po prvýkrát sa v populárnom programe predstaví s orchestrom aj Slovenský filharmonický zbor (zbormajster Jozef Chabroň). Pre veľký záujem sa okrem večerných koncertov uskutoční vo štvrtok o 10.00 verejná generálka.

18.04.2023 10:00
Slovenská filharmónia Foto:
Slovenská filharmónia.
debata

Filmová hudba je jedným z najžiadanejších a najobľúbenejších hudobných žánrov. V interpretácii našich telies zaznejú aj v tejto sezóne známe filmové melódie viacerých skladateľov – Hansa Zimmera Suita z filmu Gladiátor, Ennia Morriconeho Suita z filmu Vtedy na Západe, Gabrielova téma z filmu Misia, Maxa Steinera Hlavná téma z filmu Odviate vetrom, Johna Williamsa Dobrodružstvá na zemi z filmu E. T. – Mimozemšťan, ktorý bol ocenený štyrmi Oscarmi vrátane kategórie „Najlepšia pôvodná filmová hudba“, Harryho podivuhodný svet z filmu Harry Potter a Kameň mudrcov či Súboj dvoch osudov z filmu Star Wars, Klausa Badelta Hudba z filmu Piráti z Karibiku, Jamesa Hornera Suita z filmu Avatar a mnohých ďalších. Sólistami budú koncertný majster Jarolím Emmanuel Ružička a 1. hobojista Matúš Veľas.

Aj v 74. sezóne budú znieť filmové melódie v naštudovaní Rastislava Štúra, ktorý prišiel s myšlienkou uvádzať tento program v rámci koncertných sezón Slovenskej filharmónie. „Po prvýkrát sme spoločne uviedli takýto program pred trinástimi rokmi – Holstove Planéty a suitu Hviezdne vojny Johna Williamsa,“ hovorí dirigent.

Od roku 2010 sa filmová hudba stala súčasťou koncertnej ponuky Slovenskej filharmónie a teší sa veľkej popularite.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #Slovenská filharmónia