Američan Stanley Clarke bude hviezdou bratislavských Open air jarných jazzákov

Americký basgitarista a kontrabasista Stanley Clarke a jeho kapela N'4EVER bude hviezdou tohtoročných Open air jarných jazzákov, ktoré sa uskutočnia 9. mája v bratislavskom STARS Auditoriu. TASR o tom informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

27.04.2023 12:00
Stanley Clarke Foto:
Stanley Clarke pomohol spopularizovať basgitaru a povýšil ju na sólový nástroj.
debata

Dnes 71-ročný basgitarista a kontrabasista Stanley Clarke pomohol spopularizovať basgitaru. Tá bola totiž dlho vnímaná iba ako sprievodný nástroj. Clarke spolu s Jacom Pastoriusom ju však vyzdvihol a ukázal celému svetu, že stojí za pozornosť a povýšili ju na skvele znejúci sólový nástroj. Do hudobnej histórie sa zapísal aj s fenomenálnou kapelou Chicka Coreu Return to Forever. Vydali niekoľko albumov, najznámejší je Romantic Warrior. Práve tomuto albumu bude venovaný bratislavský koncert, ktorý Stanley Clarke odohrá s mladými talentovanými hudobníkmi, sú nimi Colin Cook (gitara), Emilio Modeste (saxofón), Beka Gochiashvili (klávesy), Jeremiah Collier (bicie), Natasha Agrama (spev).

Koncertný večer 9. mája otvorí projekt Altar Ensemble, za ktorým stojí saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek. Zahrajú najmä skladby z albumu Directions a Connections, ktorý sa na nedávnych cenách Rádiohlavy stal najlepším slovenským jazzovým albumom za predchádzajúci rok. Altar Ensemble tvoria špičkoví hudobníci – Nikolaj Nikitin (saxofón), Ľuboš Šrámek (klavír, perkusie), Lucia Havranová (husle), Kiril Stoyanov (marimba), Juraj Griglák (basgitara), Sisa Michalidesová (flauta), Peter Preložník (klávesy), Oskar Török (trúbka).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Clark #Jarné jazzové dni