Virtuóz pantomímy Milan Sládek vystavuje svoje obrazy v bratislavskej Umelke

Výstava prác virtuóza pantomímy Milana Sládka v bratislavskej Umelke bude pre mnohých návštevníkov milým prekvapením. Ocitnú sa akoby obklopení živými postavami, pocítia objatie. Dojem umocňuje, že na výstave sú okrem obrazov aj masky a bábky takmer v životnej veľkosti, nainštalované pekne dookola.

30.04.2023 08:00
Milan Sládek výstava vernisáž BAX Foto: ,
Svetoznámy mím Milan Sládek (na snímke) pri príležitosti svojich 85. narodenín otvoril v Bratislave výstavu svojich výtvarných diel a festival komorných pantomimických predstave v Galérii Umelka v Bratislave.
debata (1)
Virtuóz pantomímy Milan Sládek vystavuje obrazy

Jeho diela nájdete v bratislavskej galérii Umelka.

Fotogaléria
Svetoznámy mím Milan Sládek (na snímke) pri...
Milan Sládek svoje obrazy nepomenúva.
+8Milan Sládek vystavuje obrazy v bratislavskej...

Zaujímavé je aj to, ako Sládkovo dielo perfektne korešponduje s architektúrou Umelky (je to funkcionalistická budova z roku 1926 od Aloisa Balána a Jiřího Grossmanna, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou), ako sa navzájom podporujú a umocňujú. Skrátka, špičky. Obrazom poskytuje sieň vynikajúce svetlo, je univerzálnym priestorom a umocňuje umelecký zážitok. Ten je naozaj mimoriadny, lebo Sládek neponúka iba výtvarný pendant k svojej divadelnej tvorbe, je to svojbytná maľba, náročná, ale prístupná. On je vlastne najmä výtvarník, ktorý týmto spôsobom dáva nazrieť do najtajnejších sfér svojej osobnosti, prezrádza, ako uvažuje, čo cíti, z čoho sa rodí jeho umenie.

milan sladek Čítajte viac Milan Sládek hodí svoj archív asi do Dunaja. Oslavuje 85 rokov

Pieroti sa podobajú

V umení pantomímy často stačí biela maska na tvári, nejaká halena, malé javisko a mím dokáže gestom, pohybom a mimikou vyjadriť všetko. Vo vstupnej miestnosti Umelky je kolekcia fotografií Ctibora Bachratého, ktorá práve takto Sládka približuje. Sú to jeho pracovné portréty, so známou, a predsa tajomnou univerzálne bielou podobou pierota. Za bielou je však veľká pestrosť a bohatá farebnosť. Keď návštevník vstúpi do hlavnej výstavnej siene, hneď to pocíti. Je to priam ošiaľ z vnemov. Sládkove obrazy ho vtiahnu do dialógu, pocíti, že je svedkom objavovania. Sládek totiž výtvarne rozmýšľa o svojich postavách či príbehoch.

Zvykne hovoriť, že mím je socha v pohybe, ale on sa posunul ešte ďalej: zo svojej ušľachtilej osobnosti a tela vytvoril umelecké dielo. Človek by ho chcel mať doma! Je totiž zdrojom pohody, optimizmu, viery a pokoja. Vyplýva to z toho, že život si naplnil prácou, láskavosťou a hoci bol v situáciách, keď mohol soptiť a frflať, nikdy to nerobil. Zachoval si tak dôstojnosť a energiu pre svoje umenie, takže teraz, pri 85. jubileu, ku ktorému je aj výstava usporiadaná, má čo bilancovať.

Kostýmy a masky patria k hereckému životu. Pre... Foto: Pravda, Robert Huttner
vystava Milan Sládek Kostýmy a masky patria k hereckému životu. Pre Milana Slávka sú aj častou inšpiráciou pri tvorbe výtvarných diel.

Už som spomenula, že okrem obrazov sú v Umelke aj bábky, masky a dokonca aj autoportrétna kovová busta, ktorú si umelec sám vytvoril. Čelnú stenu v menšej výstavnej miestnosti obsadili zasa postavy z Figarovej svadby, ktorú Sládek v roku 1991 režíroval. Prvú premiéru mala v Národnom divadle v Soule v Južnej Kórei a druhú v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Bola to vtedy veľká sláva a radostný návrat umelca na Slovensko. Vidno to aj na figúrach, ktoré sú hravé a zároveň priam psychologicky prepracované v celom svojom zjave.

Milan Sládek výstava vernisáž BAX Čítajte viac Milan Sládek vystavuje svoje obrazy, otvoril festival pantomímy

Celkom čerstvý obraz

Kolekcii obrazov dominuje maľba Jazz, ktorá vznikla tento rok 2. apríla 2023 v Kolíne nad Rýnom. Na performancii Milana Sládka sa vtedy zúčastnili Sisa Michalidesová, Peter Prieložník a maľoval aj Luka Brase. Je to pekne roztatárené dielo, cítiť silu z chvíľ jeho vzniku. Ale nájdeme tu aj menšie, pokojné výjavy, ktoré svedčia o ľudskej intimite, nežné a tiež hravé.

Skrátka, Sládkova kariéra sa začala kreslením a ono ju aj vyživovalo. Už v detstve ho školil rodák Vincent Hložník, získal od neho fortieľ, dôležité však je, že Sládek mal od začiatku vlastnú veľkú tvorivú odvahu (v rozhovore k svojmu jubileu vo februári spomína, ako namaľoval vlastný chlapčenský akt a vydesil tým otca) a mal aj presné zacielenie, vedel, čo chce a čo má robiť. Je rodený mím a svoje poslanie splnil. Môže byť spokojný a my s ním, lebo slovenské umenie dostal aj do medzinárodných súvislostí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Sládek