Ikona populárnej hudby Adele má 18 Guinnessových rekordov

V súčasnosti ide o jeden z najvýraznejších hlasov svetovej hudobnej scény. Už v roku 2009 bola Adele ocenená dvoma Grammy - v kategórii najlepší ženský popový vokálny výkon za pieseň Chasing Pavements a v kategórii objav roka. Jej druhý štúdiový album s príznačným názvom 21 sa stal najpredávanejším albumom 21. storočia. V Guinnessovej knihe rekordov má neuveriteľných 18 zápisov.

05.05.2023 06:00
adele Foto:
Adele je najúspešnejšia britská speváčka svojej generácie.
debata

Britská speváčka Adele, ktorá dnes slávi 35. narodeniny, má aj neobyčajný zmysel pre humor. Keď sa jej počas jedného z livestreamov fanúšik spýtal, či plánuje spoluprácu s kreslenou postavičkou menom prasiatko Peppa, odpovedala, že nie. Keď sa jej neskôr ozvalo samotné animované prasiatko, ktoré jej odpoveď sklamala, Adele sa mu priznala, že svoje slová úprimne ľutuje.

Adele počas vystúpenia na festivale Glastonbury...
Debutový album 19 vydala Adele roku 2008. Už...
+9Druhý album nazvala 21 a mieša na ňom prvky...

Inšpirovala ju Etta James

Speváčka, ktorú dnes poznáme pod menom Adele, sa narodila 5. mája 1988 ako Adele Laurie Blue Adkinsová v londýnskom Tottenhame. Vychovávala ju mama, otec rodinu opustil, keď mala Adele len dva roky. Ako štvorročná začala spievať, neskôr sa naučila hrať na gitare a klarinete. K rozhodnutiu, že sa bude venovať hudbe profesionálne, došlo po tom, čo spoznala čaro R'n'B hudobníčky Etty James.

V roku 2006 úspešne ukončila štúdium na BRIT School for Performing Art & Technology v Croydone – jej spolužiačkami boli Leona Lewis a Jessie J, ktoré sa tiež stali slávnymi speváčkami. Len niekoľko mesiacov po maturite získala kontrakt v hudobnom vydavateľstve XL Recording. V roku 2008 vyšiel jej debutový album 19, ktorého názov odkazuje na vek, počas ktorého napísala väčšinu skladieb. Najviac zarezonovali single Chasing Pavements a Make You Feel My Love. Nahrávka sa zaradila medzi 20 najpredáva­nejších debutových albumov v histórii Veľkej Británie.

Držiteľka Oscara

Jej ďalší album s názvom 21 vyšiel v roku 2011 a svetu predstavil hity ako Someone Like You, Rumour Has It, Set Fire to the Rain, Turning Tables či Rolling In The Deep. Stal sa najpredávanejším albumom sólového umelca všetkých čias a podarilo sa mu získať Grammy za album roka a najlepší popový vokálny album. Ďalšie štyri Grammy získala Adele za skladby Rolling In The Deep a Someone Like You. Okrem toho má album 21 päť zápisov v Guinnessovej knihe rekordov. Za pieseň Skyfall k rovnomennému filmu s Jamesom Bondom získala Adele Zlatý glóbus aj Oscara.

Nasledoval album nazvaný 25, ktorý vyšiel v roku 2015 a najviac ho preslávil hit Hello, ktorý bol ocenený troma Grammy. Samotný album premenil nominácie za album roka a najlepší popový vokálny album. Zároveň sa stal najpredávanejším albumom roka 2015. „25 je o spoznávaní toho, kým som sa stala bez toho, že by som si to uvedomila,“ uviedla speváčka na margo albumu. Zatiaľ čo predchádzajúca nahrávka 21 bola o rozchode, album 25 charakterizovala Adele ako „dobiehanie strateného času.“

V roku 2021 vyšiel jej zatiaľ posledný album s názvom 30, ktorý sa stal najpredávanejším albumom roka 2021. Nahrávka, ku ktorej Adele inšpiroval rozvod, materstvo, sláva a zármutok, obsahuje hity ako Easy on Me či Oh My God. Album 30 bol nominovaný na Grammy v šiestich kategóriách, za single Easy on Me získala Adele Grammy v kategórii najlepšie popové sólové vystúpenie. Ocenenie jej odovzdal jej idol Dwayne „The Rock“ Johnson, s ktorým sa dovtedy nikdy nestretla, ale roky po tom túžila.

Podporovateľka LGBTQ komunity

V roku 2018 sa Adele vydala za podnikateľa Simona Koneckého, s ktorým sa im v roku 2012 narodil syn. Už rok po uzavretí manželstva však Adele podala žiadosť o rozvod, ktorý bol zavŕšený v roku 2021. V tom istom čase začala Adele randiť so športovým agentom Richom Paulom, ktorý zastupuje také hviezdne mená, akými sú LeBron James, Anthony Davis, John Wall či Zach LaVine. V roku 2016 sa Adele umiestnila na deviatom mieste v rebríčku 100 najlepšie platených celebrít na svete. Od začiatku svojej kariéry podporuje niekoľko charitatívnych organizácií.

Adele je feministka a podporovateľka LGBTQ komunity. Po tom, čo bol v roku 2016 v americkom Orlande spáchaný teroristický útok v tamojšom gej bare, venovala svoj belgický koncert obetiam. „Členovia LGBTQ komunity sú ako moje spriaznené duše už od čias, keď som bola ešte veľmi mladá, takže som tým veľmi zasiahnutá.“ Adele tiež vystúpila na londýnskom Pride pochode bez nároku na honorár a na svojich koncertoch neraz pomohla homosexuálnym párom so žiadosťou o ruku. Jedného z nich sa dokonca spýtala, či by im mohla vynosiť dieťa.

Britain Brit Awards 2022 Arrivals Čítajte viac Adele je späť! Slávna britská speváčka odohrala prvý koncert po piatich rokoch
Najznámejšie pesničky
Someone Like You
Rolling In The Deep
Chasing Pavements
Turning Tables
Hello
Easy On Me
Skyfall
Make You Feel My Love
Set Fire to the Rain
Rumour Has It

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adele #Guinessová kniha rekordov #Grammy