Súd potvrdil, že Ed Sheeran nie je plagiátor. Proces si však vyžiadal svoju daň

Súdny spor, ktorý sa ťahal celých päť rokov, konečne došiel k svojmu záveru. Britskému hudobníkovi Edovi Sheeranovi sa podarilo dokázať, že nenesie zodpovednosť za porušenie autorských práv piesne Let’s Get It On zosnulého speváka Marvina Gayea. Jej úryvky sa podľa žalobcov mali nachádzať v Sheeranovej skladbe Thinking Out Loud.

06.05.2023 09:00
Ed Sheeran Foto:
Hudobník Ed Sheeran.
debata (3)

Ďalšie víťazstvo

Žalobu proti Sheeranovi podali dedičia producenta Eda Townsenda, ktorý bol spoluautorom piesne. Podľa Keishy Riceovej, reprezentujúcej Townsendových dedičov, netvrdia, že vlastnia základné hudobné prvky, ale skôr spôsob, akým boli jedinečne skombinované. „Pán Sheeran počíta s tým, že budete veľmi, veľmi ohromení jeho komerčným úspechom,“ povedala Riceová členom poroty.

Sám spevák uviedol, že ho inšpiroval írsky hudobník Van Morrison, a odmietol obvinenia, že by okopíroval Gayeovu skladbu. „Toto sú základné hudobné kamene, ktoré musia mať skladatelia k dispozícii na používanie teraz a navždy, inak budeme všetci, ktorí milujeme hudbu, ochudobnení,“ argumentovala Sheeranova advokátka Ilene Farkasová.

Porota dala napokon za pravdu Sheeranovi. Nejde o jeho prvé víťazstvo v podobnom procese – minulý rok padol v jeho prospech rozsudok týkajúci sa piesne Shape of You, ktorá mala podľa žalobcu porušovať autorské práva.

Súd si vyžiadal svoju daň

„Som pochopiteľne veľmi šťastný z toho, ako to dopadlo, a vyzerá to tak, že nakoniec nebudem musieť ukončiť svoju každodennú prácu. Zároveň som však neuveriteľne frustrovaný, že sa takéto nepodložené tvrdenia vôbec dostanú na súd,“ povedal Sheeran novinárom po vypočutí konečného rozsudku. „Som len chlapík s gitarou, ktorý miluje písanie hudby pre ľudí. Nie som a nikdy si nedovolím byť prasiatkom, ktorým by niekto triasol.“

Predtým totiž uviedol, že ak by spor prehral, ukončil by kariéru. To, že ho niekto obvinil z ukradnutia piesne, označil za devastujúce. Pre súdny proces sa Sheeran nemohol zúčastniť pohrebu jeho zosnulej babky. „To, že som musel byť kvôli tomuto súdu v New Yorku, znamenalo, že som nemohol byť s rodinou na pohrebe mojej babky v Írsku. Ten čas už nevrátim.“

Hudobník sa však so žalobcami nerozišiel v zlom – po skončení súdu sa objal s Kathryn Townsendovou Griffinovou, dcérou Eda Townsenda, a dokonca ju pozval na svoj koncert. „Tieto procesy si vyberajú značnú daň na všetkých zúčastnených vrátane Kathryn Townsendovej Griffinovej,“ uviedol Sheeran.

Ďalšie prípady plagiátorstva

Ed Sheeran nie je ani zďaleka jediným hudobníkom, ktorý bol obvinený z plagiátorstva. Skladba Blurred Lines z roku 2013, ktorú naspieval Robin Thicke, Pharrell Williams a T. I., bola podľa detí Marvina Gayea kópiou jeho piesne Got to Give It Up z roku 1977. Thicke a Williams nepriznali vinu, spor vyriešili mimosúdnou cestou – stálo ich to päť miliónov dolárov.

V roku 2014 zažalovali dedičia Randyho Wolfa (tiež známeho ako Randy California) skupinu Led Zeppelin. Ich hit Stairway to Heaven mal podľa nich byť kópiou Wolfeovej skladby Taurus z roku 1968. Porota však rozhodla v prospech kapely Led Zeppelin.

Led Zeppelin - Stairway To Heaven

Plagiátom mala byť aj slávna pieseň Creep skupiny Radiohead. Podľa skupiny The Hollies je v nej použitá melódia a rytmus z ich skladby The Air That I Breathe. Rozhodli sa preto súdiť o jeden milión dolárov – napokon však prehrali. Neskôr bola zasa Lana Del Rey obvinená z toho, že jej pieseň Get Free je kópiou skladby Creep. Speváčka tieto tvrdenia poprela.

V roku 2010 viacerí poukázali na podobnosť medzi vtedy novým singlom Katy Perry E. T. a populárnou skladbou All The Things She Said ruskej skupiny t.A.T.u. Tento prípad sa však pred súd nedostal a ide teda len o domnienky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Ed Sheeran