Eurovízia: veľké finále už dnes večer. Austrália, 36 európskych krajín. Vyhrá niekto z favoritov alebo sa zrodí prekvapenie?

Po tom, čo ukrajinská skupina Kalush Orchestra, aj vďaka masívnej podpore divákov, vyhrala Eurovíziu v minulom roku, sa podľa tradícií pesničkovej súťaže mal nasledujúci ročník uskutočniť práve na Ukrajine. Situácia v okupovanej krajine to však, aj napriek veľkým snahám ukrajinských politikov, nedovolila, a tak Európska vysielacia únia (EBU) musela hľadať náhradné riešenie a rozhodla, že najväčší hudobný sviatok zorganizuje vo Veľkej Británii, konkrétne v Liverpoole.

13.05.2023 17:22
Ronald Janeček Foto:
Ronald Janeček, Slovák na súťaži Eurovízia.
debata (9)
Video
Jedným zo skladateľov a producentom rakúskej piesne Who the hell is Edgar? je aj rodák z Lučenca, Ronald Janeček. My sme ho vyspovedali priamo pred v dejisku pár hodín pred veľkolepým finále pesničkovej súťaže Eurovízia.

Pesničková súťaž vznikla v roku 1956 s cieľom zjednotiť Európu, ktorá bola po druhej svetovej vojne roztrieštená. Tohtoročná Eurovízia túto myšlienku chce znovu podporiť sloganom „United by music“ (Zjednotení hudbou).

Eurovízia 2023 - finalisti

Eurovízia 2023 dnes spozná svojho víťaza. Toto sú finalisti

Fotogaléria
Loreen, Švédsko.
Pasha Parfeni, Moldavsko.
+23Noa Kirel, Izrael.

Medzi favoritov aktuálneho ročníka pesničkovej súťaže rozhodne patrí aj Česká republika, ktorá do zápolenia posiela ženskú folkovú skupinu Vesna s piesňou My Sister's Crown. Pieseň sa ihneď po zverejnení stala hitom medzi fanúšikmi súťaže a mala veľký ohlas aj na sociálnej sieti TikTok. Jej posolstvo je silné a zrejmé a členky kapely ho priblížili aj na svojom Instagrame. Hovoria, že koncept piesne sa týka slovanskej tradície a sesterstva trinástich európskych národov. Koruna je symbolom suverenity, individuálnej aj národnej, ako základný princíp spoločnosti.

Vesna - My sister's crown
V piesni okrem iného vyjadrujú solidaritu s Ukrajinou a podporujú jej suverenitu, čo zvýrazňujú aj refrénom spievaným v ukrajinčine. Okrem ukrajinčiny v piesni zaznie aj čeština, angličtina a bulharský rap. Zdá sa, že kapela spojila všetky potrebné atribúty na to, aby sa jej pieseň stala úspešnou v celej Európe. Formácia Kalush Orchestra z Ukrajiny zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. Čítajte viac Ukrajinci ustúpili, ďalšia Eurovízia bude v Británii

Slovensko sa naposledy na súťaži zúčastnilo v roku 2012, no napriek tomu budeme mať v tohtoročnom finále slovenskú stopu a to rovno dvojnásobnú. Jednou z členiek českej skupiny Vesna je aj Slovenka Tereza Čepková a jedným zo skladateľov a producentom rakúskej piesne Who the hell is Edgar? je aj rodák z Lučenca, Rony Janeček.

Zatiaľ najúspešnejším českým účastníkom najväčšej pesničkovej súťaže bol v roku 2018 Mikolas Josef, ktorý so skladbou Lie to Me obsadil 6. miesto so ziskom 281 bodov. Väčšiu časť – 215 bodov – pritom dostal od divákov, v ich hlasovaní skončil dokonca na štvrtej priečke.

ZAZ spevacka YANN ORHAN Čítajte viac Hudobné novinky: poľský talent pre Eurovíziu, Francúzska predala 5 miliónov platní aj nová balada v hindčine

Rebríčku stávkových kancelárii však suverénne kraľuje Švédsko so speváčkou Loreen, ktorá je dobre známa aj slovenskému publiku. 39-ročnej speváčke marockého pôvodu sa totiž už podarilo vyhrať Eurovíziu v roku 2012 so svojím hitom Euphoria, ktorý následne ovládol celú Európu a je v rotáciách mnohých rádií až dodnes. Na svoj úspech z minulosti sa bude snažiť nadviazať piesňou Tattoo, na ktorej sa podieľali okrem iných aj autori jej víťazného hitu z roku 2012.

Pieseň, ktorá je podobne ako víťazná skladba roku 2012 spojením euforického popu s prvkami trancu, je zaujímavá pôsobivým vystúpením speváčky a v jej podaní môžete tešiť na veľkolepú šou aj v Liverpoole. Ak by Švédsko opäť dosiahlo na 1. miesto, siedmym víťazstvom v Eurovízii by sa dotiahlo na doterajšieho rekordéra v počte víťazstiev, Írsko, ktoré triumf dosiahlo v rokoch 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 a 1996.

Loreen - Tattoo

Vyhrá niektorý zo spomenutých favoritov alebo sa zrodí prekvapenie? Eurovízia je súťaž plná zvratov a je veľmi ťažké v nej niečo predpovedať. Súťaž má obrovské množstvo fanúšikov po celom svete, približne 180 miliónov divákov každý rok, ale aj jej odporcov. V Liverpoole tento rok fanúšikov čaká veľká šou so skvelými piesňami, ale aj bizarnými vystúpeniami. Nechajme sa teda prekvapiť, či budúci rok zavíta súťaž k našim českým susedom.

Eurovízia 2023, Vesna Čítajte viac Eurovízia 2023 dnes spozná svojho víťaza. Toto sú finalisti

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Eurovízia 2023