Projekt Fúzie už spojil mnohých umelcov. Zuzana Mikulcová ide do finále s Arménkou Karin Sarkisijan

Výnimočné multižánrové hudobné spojenia Zuzany s Danom Bártom, Barborou Mochowou, Larou Abou Hamdan, Petrom Lipom, Jakubom Königom a Beatou Hlavenkovou, Graemom Markom Donaldsonom uzatvára nateraz posledná zaujímavá autorsko-spevácka spolupráca s armánskou hudobníčkou Karin Sarkisijan.

14.05.2023 07:00
zuzana mikulcova karin Sarkisjan foto Dominik... Foto:
Zuzana Mikulcová nahrala s Arménkou Karin Sarkisjan pieseň Sen. Klip vznikol v synagóge v Bytči.
debata
Sen

Medzinárodný audiovizuálny projekt Fúzie speváčky a skladateľky Zuzany Mikulcovej, ktorý sa rozbehol už v roku 2020 a o rok neskôr dostal aj netradičnú ekologickú albumovú podobu na drevenom USB kľúči, sa dostáva do finále. Výnimočné multižánrové hudobné spojenia Zuzany s Danom Bártom, Barborou Mochowou, Larou Abou Hamdan, Petrom Lipom, Jakubom Königom a Beatou Hlavenkovou, Graemom Markom Donaldsonom uzatvára nateraz posledná zaujímavá autorsko-spevácka spolupráca.

lipa na kulturu Dominik Janovsky4 Čítajte viac Petra Lipu spojil so Zuzanou Mikulcovou Nenápadný nápad

Potreba reagovať na súčasnú spoločenskú situáciu v otázkach národnostných menšín a narastajúceho extrémizmu a rasizmu hudbou, ako najuniverzálnejším dorozumievacím jazykom, je stále silná, ale pred Zuzanou Mikulcovou už stoja ďalšie umelecké výzvy. Poslednou, ôsmou Fúziou je autorsko-interpretačná spolupráca s Karin Sarkisjan. Arménka žijúca na Slovensku do skladby Sen napísala hudbu, text a nahrala klavírny part.

Zuzana Mikulcova foto Dominik Janovsky8 Čítajte viac Fúzie Zuzany Mikulcovej stále spájajú. Pozrite si klip k novinke Blind Tomorrov

„Karin mi už skôr písala, že sa jej projekt Fúzie páči, a že ak by sme chceli vyskúšať spojenie s arménskou hudbou, je k dispozícii. Nás to oslovilo, a keďže je Karin vyštudovanou skladateľkou, otočili sme to a chceli sme, aby ona ponúkla skladbu, ktorú by sme mohli spracovať,“ povedala o vzniku skladby Sen Zuzana Mikulcová a dodala: „Poslala nám arménsky naspievanú skladbu, s voľným prekladom, a ja som sa snažila do slovenčiny zachytiť tému, ale aj energiu, ktorú som z tej skladby cítila.Táto fúzia je iná ako ostatné. Je veľmi komorná a nahrávali sme ju len my dve, bez dodávania vokálov a postprodukcie, ako to bolo v predchádzajúcich Fúziách.”

Fuzie  Lara Ab Hamdan foto Dominik Janovsky Čítajte viac Slovenka a Sýrčanka znejú spolu v novej piesni

Príprava skladby trvala niekoľko mesiacov. Hľadali sa vhodné dátumy a hlavne smerovanie textu a nahrávky. Párkrát sa Zuzana a Karin spolu stretli len na káve a ku klavíru zasadli až deň pred nahrávaním v Rajeckej Lesnej. Po dni intenzívnej prípravy sa další deň skoro ráno vybrali do Bytče, kde pieseň nahrali a priebeh nahrávania aj nafilmovali.

Zuzana Mikulcova foto Jakub Cajko Čítajte viac Ekologická speváčka vydá album na USB kľúči

„Dôležitý bol aj výber priestoru. Orientálny nádych skladby nás ťahal do veľkých krásnych priestorov, preto nápad so synagógou prišiel ako jeden z prvých. Keďže ja som už v priestoroch synagógy v Stupave a v Lučenci nahrávala, rozhodli sme sa pre synagógu v Bytči, kde nám vyšli v ústrety. Synagóga je dlhodobo v chátrajúcom stave. Čoskoro by sa mala dočkať rekonštrukcie. Stále prebieha zbierka na jej opravu. Ak by ste ju chceli podporiť, stále je to možné na tejto stránke,” povedala o mieste nahrávania Zuzana.

“So Zuzkou, Andrejom a Dominikom sa mi spolupracovalo veľmi dobre. Skladbu, ktorú sme pre projekt vybrali, som napísala ešte minulý rok v lete. Hovorí o rôznych pocitoch a hlavne túžbach, preto som pieseň nazvala Sen. Prelínanie arménčiny a slovenčiny sa mi páči. Nie je zvyčajné spájať tieto jazyky, preto sa mi ten nápad, ale aj Fúzie ako projekt zapáčil. Vytvára niečo ojedinelé. Nezvyčajné,” povedala o spolupráci Karin.

unnamed Čítajte viac Do Fúzií Zuzany Mikulcovej sa zapojil aj Dan Bárta, pozrite si videoklip

Skladba Sen je zatiaľ poslednou z Fúzii, ale Zuzana so svojim tímom má ešte v pláne dokončiť videodokument o celom projekte a aj akustickú verziu skladby Blind Tomorrow.

„Projekt Fúzie sa teraz definitívne neuzatvára, určite sa k nemu ešte neskôr vrátime. Teraz sa však chcem venovať iným projektom, ktoré už mám viac-menej rozpracované,“ povedala o projekte Zuzana.

Zuzanu Mikulcovú môžete vidieť naživo na koncertoch. Najbližšie 17.mája v divadle Pakt v Bratislave so skupinou v zostave: Andrej Hruška – gitara, Michal Šelep – basgitara, Jakub Kačic – bicie.

Projekt Fúzie podporili: Fondu na podporu umenia, Nadácia mesta Bratislava, Hudobný fond, SOZA a OSA.

Barbora Mochowa a Zuzana Mikulcova Čítajte viac Umelci sa spájajú

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Mikulcová