Eurovízia 2023: Keď hudbou žije celé mesto

Anglické mesto Liverpool sa právom označuje aj ako hlavné mesto hudby v Spojenom Kráľovstve, a práve tu cez víkend vyvrcholil 67. ročník najväčšej pesničkovej súťaže na svete Eurovision Song Contest. My sme v rodisku známych Beatles strávili skoro celý týždeň a rozhodne môžeme potvrdiť, že súťažou žilo celé mesto.

15.05.2023 14:55
Eurovízia 2023 Foto:
Mesto Liverpool žilo Eurovíziou.
debata

Eurovízia, to nie sú len tri živé prenosy. Počas týždňa, kedy súťaž vrcholí, sa v celom meste konajú rôzne sprievodné podujatia, po celom meste vznikajú fanúšikovské zóny a samotné veľkolepé finále sa sleduje z veľkoplošných obrazoviek na námestiach a bary sú zarezervované týždne dopredu.

Najväčšou fanúšikovskou zónou bola tzv. Eurovision Village (Eurovízna dedinka), ktorá sa nachádzala neďaleko arény a na samotný sobotný finálový večer bola beznádejne vypredaná, rovnako ako aj aréna, v ktorej sa finále konalo.

Video
Eurovízia - ako to vyzeralo na generálnej skúška pred finále.

Súťažou žije nie len usporiadateľské mesto, ale celá krajina. Naposledy sa Eurovízia v Spojenom kráľovstve konala v roku 1998 v Birminghame, preto nebolo prekvapením, že Británia sa po toľkých rokoch svojej hostiteľskej úlohy chopila naplno a s chuťou pripraviť tú najväčšiu šou, akú dokáže.

Mesto Liverpool žilo Eurovíziou.
Tohtoročná víťazka Loreen.
+5Takto to vyzeralo počas slávnostného večera.

Pred samotným finále bola v meste neskutočná atmosféra. Fanúšikovia súťaže už od skorých ranných hodín prúdili do mesta, oblečení vo vlajkách svojich favorizovaných krajín a v rôznych výstredných kostýmoch.

V každej ulici spievali pouliční hudobníci svoje autorské piesne, ale aj piesne tohtoročnej Eurovízie či hity Beatles. Pomaly sme sa predrali davom až ku aréne, kde sme sa stihli stretnúť aj so Slovákom Ronaldom Janečkom, ktorý napísal a produkoval rakúsku súťažnú pieseň.

Slovensko sa Eurovízie naposledy zúčastnilo v roku 2012 v Baku, kde zvíťazila švédska speváčka Loreen. Tá víťazstvo zopakovala aj túto sobotu v Liverpoole a stala sa tak iba druhým interpretom v histórii, dokonca prvou ženou, ktorá dokázala zvíťaziť dvakrát. Bolo by preto milou symbolikou, keby sa Slovenská republika o rok vrátila do súťaže a začala by tam, kde v minulosti skončila, a to pri víťazstve Loreen.

Video
Jedným zo skladateľov a producentom rakúskej piesne Who The Hell Is Edgar? je aj rodák z Lučenca, Ronald Janeček. My sme ho vyspovedali priamo pred v dejisku pár hodín pred veľkolepým finále pesničkovej súťaže Eurovízia.

Švédska speváčka na tlačovej konferencii po svojom víťazstve potvrdila, že po dlhom období sa môžu jej fanúšikovia tešiť na novú hudbu a chystá aj turné, na ktoré by mala vyraziť už v novembri tohto roka.

Aj napriek našej neúčasti sme radi, že Slovensko malo v tohtoročnom finále v podobe Ronalda zastúpenie ešte aj v skupine Vesna, ktorá reprezentovala Česko a jednou z jej členiek je aj slovenská basistka Tereza Čepková. Vesna v sobotnom finále obsadila konečné skvelé 10. miesto, čo je druhý najlepší výsledok Českej republiky v histórií.

Rakúska pieseň Who The Hell Is Edgar?, ktorú zložil a produkoval Slovák, skončila o čosi horšie, ušlo sa jej 15. miesto. Ronalda sme odchytili ešte aj po finále, kde bol s konečným umiestnením veľmi spokojný a atmosféru v samotnej aréne si veľmi užil.

Loreen, Švédsko.
Pasha Parfeni, Moldavsko.
+23Noa Kirel, Izrael.

Celkový ráz súťaže sa posledné roky výrazne mení. Kedysi ľudia aj na Slovensku súťaž vnímali ako estrádu a prehliadku toho najšialenejšieho, čo dokáže Európa ponúknuť. Poslední víťazi a iné úspešné piesne z finále však dokazujú, že tomu už tak veľmi nie je.

Za ostatné roky sa dá spomenúť napríklad Duncan Laurence z Holandska, ktorý ovládol étery svetových rádií so svojim víťazným hitom Arcade, Rosa Linn z Arménska, ktorej finálová pieseň z minulého roku je hitom po celom svete, aj na Slovensku, či talianska skupina Måneskin, ktorá bola dokonca nominovaná aj na prestížne ocenenie Grammy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Eurovízia