Hudba Deža Ursinyho zaznie v sláčikových interpretáciách Moyzesovho kvarteta

Moyzesovo kvarteto pripraví nevšedný zážitok v podobe sláčikových aranžmánov výberu Ursinyho diela z rôznych časových období (rokov 1966-1987). V tejto neobvyklej podobe predstavia jedného z najoriginálnejších slovenských umelcov. Prvé koncertné uvedenie sa uskutoční 7. júna o 19. 30 h v Pezinskom kultúrnom centre.

18.05.2023 16:00
Moyzesovo kvarteto Foto:
Moyzesovo kvarteto uvedie hudbu Deža Ursinyho 7. júna v Pezinskom kultúrnom centre.
debata

Hudba Deža Ursinyho k poslucháčom prehovárala napriek zdanlivej zložitosti hudobnej reči aj nie práve jednoduchým filozoficko-poetickým textom o živote, všedných dňoch aj smrti. Práve z tohto netradičného a zaujímavého spojenia vznikla originálna výpoveď umelca, ktorého albumy ovplyvnili ďalšie generácie.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako by zneli tieto skladby čisto v inštrumentálnej podobe? Hoci máme Ursinyho tvorbu spojenú s rockovou zostavou a dychovými nástrojmi, sláčiky tiež podfarbovali jeho skladateľský rukopis. Myšlienka prepojiť hudbu Deža Ursinyho so sláčikovým kvartetom sa zrodila už dávnejšie. Prvýkrát sa zrealizovala v roku 2000 v rámci podujatia Deja vue – Spomienka na Deža Ursinyho v Pezinku na popud autora projektu Dušana Lančariča. Spolu so svojím bratom – režisérom Patrikom Lančaričom sa rozhodol zaradiť Ursinyho skladby do programu v podobe interpretácie sláčikového kvarteta.

Hudba Deža Ursinyho žije aj vďaka jeho synovi... Foto: SITA, archív Jakuba Ursinyho
Dežo Ursiny Hudba Deža Ursinyho žije aj vďaka jeho synovi Jakubovi.

Tento nevšedný nápad odobril aj syn a dedič autorských práv Deža Ursinyho, Jakub Ursiny, ktorému patrí vďaka, že umožnil oživiť otcove skladby v ďalších podobách a vďaka tomu mohli zaznieť na rôznych významných spoločenských udalostiach – ako napríklad na festivale Pohoda v roku 2002. Aranžmánov sa chopil Marek Spusta, ktorý práve na základe tejto skúsenosti s Ursinym neskôr obdobne spolupracoval aj s ďalším originálnym tvorcom Mariánom Vargom.

Hudbu oboch interpretov zahralo Moyzesovo Kvarteto, ktoré pokračovalo aj s Ursinyho tvorbou na ďalších koncertoch – vrátane koncertného večera pri príležitosti nedožitých 70-tych narodenín Deža Ursinyho konajúceho sa v bratislavskom klube MMC. Teraz vznikol program v celovečernej podobe s novým naštudovaním v aranžmánoch a partitúrach Mareka Spustu aj dvoch významných jazzových hráčov – flautistky Sisy Michalidesovej a klávesistu Petra Preložníka. V podaní jedného z najdlhšie pôsobiacich komorných zoskupení – Moyzesovho kvarteta – v zložení Jozef Horváth (1. husle), Július Horváth (2. husle), Alexander Lakatoš (viola), Ján Slávik (violončelo) zaznie výber z rôznych období medzi rokmi 1966 až 1987, teda z väčšej časti Ursinyho umeleckej kariéry, počínajúc jeho bigbítovými časmi s kapelou The Soulmen, či progresívne obdobie s Provisorium a zahŕňajúce následné sólové aktivity, ktoré odzrkadľujú široký diapazón jeho bohatej a rôznorodej hudobnej tvorby. Sú tam skladby z éry bigbítovej, artrockovej, popovej aj muzikálovej.

Autori nápadu Dušan Lančarič a Patrik Lančarič sa dlho zamýšľali, ako by mohol celý tento projekt vyzerať. „Dávali sme si rôzne otázky. Prečo prepájať originálnu muziku Deža Ursinyho s čímsi hudobne iným a teda tým vlastne vytvárať niečo nové a hudobne žánrovo iné? Vychádzalo to z poznania, že muzika Deža Ursinyho je postavená na špecifických a mnohokrát neortodoxných a napriek tomu krásnych harmóniách – harmóniách koexistujúcich v prirodzene pôsobiacej symbióze s originálne snovanou melodikou. Táto absolútna autorská Ursinyho hudobná originalita dávala veľké predpoklady na vznik novej krásnej formy práve v prepojení so sláčikovým kvartetom a sláčikovými aranžmánmi ako takými. Dvoje huslí, viola a violončelo. Táto predstava sa ukázala ako veľmi správna.“

Ursiny  Strpka Na ceste domov Čítajte viac Dežo Ursiny je Na ceste domov: jeho album vychádza v reedícii

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dežo Ursiny #Moyzesovo kvarteto