Podľa Stinga musia hudobníci brániť svoje dielo pred umelou inteligenciou

Podľa britského speváka Stinga čelia hudobníci výzve brániť svoje dielo proti rastúcemu počtu piesní napísaných umelou inteligenciou. Spravodajskej stanici povedal, že zápas s umelou inteligenciou sa podľa neho bude v budúcich rokoch týkať všetkých.

19.05.2023 08:00
Sting v Bratislave, 30. 10. 2022 Foto: ,
Sting počas koncertu v Bratislave v októbri 2022.
debata

„Stavebné kamene hudby patria nám, ľudským bytostiam,“ povedal Sting BBC. „Bude to vojna, ktorú my všetci budeme musieť viesť v niekoľkých budúcich rokoch – brániť svoj ľudský kapitál proti AI,“ povedal Sting v polhodinovom rozhovore pred prevzatím hudobnej Ceny Ivora Novella.

Podľa BBC sa Sting takto vyjadril po tom, čo bola pri tvorbe mnohých piesní využitá umelá inteligencia ku „klonovaniu“ vokálov slávnych umelcov. Napríklad vo februári použil francúzsky DJ David Guetta technológiu k pridaniu hlasu amerického rappera Eminema do jednej zo skladieb.

V apríli sa zase internetom šíril falošný duet kanadských spevákov Drakea a The Weekenda. Nakoniec bol stiahnutý zo streamovacích služieb pre sťažnosti spoločností Universal Music Group (UMG), ktoré vydáva aj Stingovu hudbu.

„Je to podobné, ako keď sa pozerám na film s CGI (počítačom vytvorené obrazy). Vôbec to na mňa nezapôsobí,“ povedal Sting. „Okamžite sa začnem nudiť, keď vidím počítačom vytvorený obraz. Povedal by som, že to cítim rovnako pri hudbe vyrobenej AI,“ dodal slávny tvorca, interpret a niekdajší basgitarista rockovej skupiny The Police.

„Možno to funguje pri elektronickej tanečnej hudbe. Ale u piesní, pri vyjadrovaní emócií, si nemyslím, že by ma to dojalo,“ dodal spevák.

Drake AI - Heart On My Sleeve ft. The Weeknd AI

Hudobný priemysel sa proti umelej inteligencii rýchlo mobilizoval. Vytvoril skupinu nazvanú Human Artistry Campaign (Kampaň za ľudské umenie) a varoval, že firmy vytvárajúce umelú inteligenciu porušujú autorské práva tým, že svoj software skúšajú na komerčnej hudbe.

Stále sa vedú debaty, či hudba napísaná AI môže podliehať autorskému právu. Napríklad podľa anglického zákona teoreticky môže byť chránená. Americký úrad pre ochranu autorských práv však nedávno rozhodol, že umenie, ktoré vzišlo z AI – vrátane hudby – sa nedá chrániť autorskými právami, „pretože nejde o produkt ľudskej tvorby“.

Niektorí hudobníci novú technológiu neodmietajú. Frontman Pet Shop Boys Neil Tennant nedávno povedal, že AI by mohla hudobníkom pomôcť prekonávať tvorcovskú krízu. „Máme pieseň, pre ktorú sme v roku 2003 napísali refrén a nikdy sme ju nedokončili, pretože som nemohol prísť na žiadne verše,“ povedal Tennnant stanici Radio Times.

„Ale teraz s AI tomu môžete poskytnúť napísané úryvky, stlačiť klávesu a máte vyplnené prázdne okienka. Potom to môžete prepísať, ale napriek tomu by to mohla byť pomôcka,“ domnieva sa Tennant.

Sting s popovým kolegom súhlasí do istej miery. „Pomôcky sú užitočné, ale musíme ich ovládať,“ zdôraznil. „Nemyslím si, že môžeme automatom dovoliť len tak prevziať vedenie. Musíme byť ostražití,“ tvrdí Sting.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sting #umelá inteligencia