Vychádza komplet Mojich osemdesiat džezového velikána Petra Lipu

Mojich osemdesiat je jedinečný 4CD komplet slovenského džezového velikána Petra Lipu, ktorý vychádza v exkluzívnom digipackovom prevedení vo vydavateľstve Opus. TASR informovala PR manažérka Renáta Tomášová.

23.05.2023 14:00
Foto 01 Peter Lipa Foto:
Spevák a skladateľ Peter Lipa.
debata

Názov symbolizuje tohtoročné Petrove životné jubileum a zároveň unikátnu zostavu 80 piesní rozložených na 4 CD disky. Dramaturgiu albumu zrealizoval Juraj Čurný a vytvoril tak plnohodnotnú rekapituláciu všetkých rozmerov Lipovho interpretačného majstrovstva od špecifických pop-džezových hitov až po náročné originálne džezové skladby veľkého majstra. Album nadväzuje na obdobný titul Milana Lasicu, ktorý bol mimochodom najvýznamnejším Lipovým textárskym spolupracovníkom.

„Každá pieseň, ktorú nájdete na tomto výbere, má svoju vlastnú históriu. Neviem, či by som si dnes vedel spomenúť na to, ako vznikali. Ale nikdy som si nemyslel, že ich môže byť 80. Najmä preto, lebo nahrávať som začal len teraz nedávno, asi pred štyridsiatimi rokmi. Beriem to ako výzvu do ďalšej práce. Vlastne začínam odznova, neviem, k akému číslu sa dopracujem, ale ďalších jedenásť už mám pripravených na moju životnú osemdesiatku,“ hovorí Lipa k výberovému albumu.

Prvá nahrávka pochádza ešte z roku 1969, keď bol Peter členom skupiny Blues Five a ešte presnejšie z jej vystúpenia na 2. československom beatovom festivale v pražskej Lucerne. V priebehu rokov 1983 – 1993 stihol nahrať svoje dva sólové albumy, dva albumy s Blues Bandom Luboša Andršta, jeden slovenský a jeden anglický album s T+R Bandom a k tomu niekoľko desiatok singlov a spoluprác. S Lasicom spájal Lipu celoživotný pozitívny vzťah k rôznym podobám džezu a popu a v zásade na žiadnom z jeho autorských albumov nechýbal jeho text. Výsledkom zintenzívnenia ich spolupráce sa stali dva čisto „lasicovské“ albumy, ako aj čoraz častejšie spoločné koncertné vystúpenia, kde okrem skvelej hudby a spevu dostali svoj priestor aj dvaja majstri slova.

Foto 01 Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa: Na hudbe sa prejavil fakt, že sme slobodní

Prirodzenou súčasťou „lipovsko-lasicovského“ hudobného sveta sa stali obrazy a grafiky Mareka Ormandíka, ktorý svoju albumovú maturitu absolvoval u Lipu už na titule Čierny Peter. Jedno CD ponúka Lipu v najrozličnejších podobách ako hosťujúceho speváka na nahrávkach iných interpretov alebo v rôznych duetách na albumoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa