Svet hudby smúti. Zomrela Tina Turner, kráľovná rock'n'rollu

"Tina Turner, kráľovná rock 'n' rollu, dnes zomrela v pokoji vo veku 83 rokov po dlhej chorobe v jej dome v Kusnachte neďaleko švajčiarskeho Zürichu," píše sa v oficiálnom stanovisku.

24.05.2023 21:02 , aktualizované: 22:17
Tina Turner Foto:
Tina Turner.
debata (19)

V posledných rokoch mala Tina Turner vážne problémy so zdravím. V roku 2016 jej lekári diagnostikovali rakovinu čreva a o rok neskôr jej bola transplantovaná oblička. Tam sa to však neskončilo – onedlho nato prekonala mŕtvicu a musela sa znovu učiť chodiť.

Zlý vzťah s matkou

Tina Turner sa narodila ako Anna Mae Bullock 26. novembra 1939 v Brownsville, v americkom štáte Tennessee. Rodina, v ktorej vyrastala, mala od idylky ďaleko: jej matka sa po týraní zo strany manžela rozhodla rodinu opustiť, keď mala Tina len 11 rokov. O dva roky neskôr si jej otec našiel inú ženu a Tina sa so svojimi dvoma staršími sestrami presťahovala k starej mame. Keď tá neskôr zomrela, Tina sa vrátila k mame do St. Louis.

tina turner Čítajte viac Vypočujte si nesmrteľné hity hudobnej megahviezdy Tiny Turner

„Mama nebola milá. Keď som sa stala hviezdou, samozrejme, že bola šťastná, pretože som jej kúpila dom. Robila som pre ňu všetko možné, bola to moja matka,“ uviedla speváčka. „Snažila som sa, aby sa cítila dobre, pretože nemala manžela, bola sama, ale aj tak ma stále nemala rada.“

Počas dospievania bola Tina Turner súčasťou zboru v miestnom baptistickom kostole. Na strednej škole bola cheerleaderkou aj členkou basketbalového tímu. Zmaturovala v roku 1958 a začala pracovať ako zdravotná sestra.

Rok  1977: Tina Turner spolu s boxerom Kenom...
ROK 1985:  Tina Turner a Lionel Richie počas...
+6ROK 1985: Tina Turner a Mick Jagger počas...

Začiatky s Ikeom Turnerom

Po tom, ako sa v jednom nočnom klube spoznala s Ikeom Turnerom, začala vystupovať ako vokalistka v jeho kapele. V roku 1960 napísala pre Arta Lassitera pieseň A Fool In Love, ku ktorej mala naspievať sprievodné vokály. Keďže sa však Lassiter neukázal, naspievala pieseň sama. Miestny diskdžokej Dave Dixon ju presvedčil, aby nahrávku poslala šéfovi nahrávacieho štúdia Sue Records Juggymu Murrayovi. Ten bol nadšený a za pieseň zaplatil 25-tisíc dolárov.

V tomto čase si speváčka zmenila meno na Tinu Turner. S Ikeom, s ktorým mala syna Ronnieho, sa v roku 1962 vzali. Ich vzťah však nebol šťastný – Tina neskôr priznala, že ju týral, čo viedlo k jej pokusu o samovraždu v roku 1968.

Ike & Tina Turner - Nutbush City Limits

V nasledujúcich rokoch predstavil Ike s Tinou piesne ako I Idolize You, Poor Fool či It's Gonna Work Out Fine. So svojimi vystúpeniami chodili po celých Spojených štátoch. V roku 1966 uzrel svetlo sveta hit River Deep – Mountain High a o rok neskôr sa Tina Turner stala prvou čiernou umelkyňou na obálke magazínu Rolling Stone. Za pieseň The Hunter, ktorý bola súčasťou rovnomenného albumu, získala Turner nomináciu na Grammy.

Duo Ikea a Tiny sa stalo slávnym – v roku 1969 boli predskokanmi The Rolling Stones, vystupovali tiež v reláciách ako The Ed Sullivan Show či The Andy Williams Show. Ich najväčším hitom sa stala skladba Proud Mary z roku 1971.

Úspešná sólo kariéra

Skupina sa však napokon rozpadla v roku 1976. Dôvodom bola Ikeova závislosť na heroíne. Tina Turner si však dokázala poradiť bez problémov aj sama – trochu pozmenila svoj imidž, aj naďalej koncertovala a vydala niekoľko sólových albumov.

Jej kariéra na istý čas utíchla, len aby sa v 80. rokoch vrátila späť v ešte živších farbách. V roku 1984 sa jej prvýkrát podarilo obsadiť prvú priečku hitparády Billboard 100 so skladbou What's Love Got to Do with It. V tom istom roku nahrala duet s Davidom Bowiem.

Tina Turner a David Bowie - Tonight

Onedlho sa Tine podarilo získať tri ocenenia Grammy. V roku 1985 si zahrala po boku Mela Gibsona v snímke Šialený Max: Dóm hromov, ku ktorému naspievala piesne We Don't Need Another Hero (Thunderdome) a One of the Living.

V roku 1991 bola Tina spolu s Ikeom Turnerom uvedená do Rokenrolovej Siene slávy. Ceremoniálu sa však ani jeden z nich nezúčastnil – Ike bol v tom čase vo väzení a Tina bola unavená z turné.

Comeback

Na začiatku nového milénia síce speváčka ohlásila koniec kariéry, v roku 2004 však vydala album All The Best a o štyri roky neskôr vystúpila počas odovzdávania cien Grammy spolu s Beyoncé. V roku 2018 mal v Londýne premiéru muzikál o jej živote, ktorý sa neskôr presunul na Broadway. Počas kariéry sa Tine podarilo získať osem ocenení Grammy, jej najpamätnejším hitom sa stala skladba The Best.

Speváčka Tina Turner. Foto: Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Tina Turner a jej manžel Erwin Bach Speváčka Tina Turner.

V roku 1986 sa Tina Turner spoznala s nemeckým hudobným manažérom Erwinom Bachom, za ktorého sa v roku 2013 vydala. V tom istom roku získala švajčiarske občianstvo. Okrem Ronnieho mala syna aj so saxofonistom Raymondom Hillom, Raymonda Craiga. V roku 2018 spáchal samovraždu. Ronnie zomrel minulý rok na komplikácie spojené s rakovinou hrubého čreva.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Tina Turner #hudba #úmrtie