Beáta Dubasová oslavuje šesťdesiatku novou platňou. Dievča z reklamy spoznalo Pierko pravdy

Dievča zo Stropkova, z odevnej školy, sa stalo sólovou speváčkou, pre ktorú skladajú hity známi hudobníci a textári. V 80. rokoch vtrhla Beáta Dubasová na scénu populárnej hudby s drzými Účesmi, no nikdy nechcela zaujať tým, čo sa dialo "Za dverami mojej izby". Aj keď práve oslávila šesťdesiatku, stále vyzerá ako Dievča z reklamy. Dnes s ľahkosťou v srdci spieva: keď roky strácam, už ich nehľadám. Spieva už štyridsať rokov a je šťastná.

26.05.2023 05:00 , aktualizované: 15:21
beata dubasova, Beáta Dubasová Foto:
Populárna speváčka Beáta Dubasová je na hudobnej scéne už štyridsať rokov.
debata
Video
Beáta Dubasová oslavuje šesťdesiatku novou platňou / Zdroj: TV Pravda

V jednej zo svojich piesní spievate: ten príbeh je dávno preč, no práve ste vydali výberovú platňu dokonca aj s celkom novou skladbou. Zdá sa, že váš hudobný príbeh sa ani zďaleka nekončí.

V tom je ten paradox! Keď som bola mladá, myslela som si, že ak mi kariéra speváčky vydrží tak desať rokov, budem si gratulovať, že pop music je len o mladosti. A nakoniec spievam štyridsať rokov a som šťastná. Takú priazeň osudu beriem ako výnimočnú vec a veľmi si to vážim.

Beáta Dubasová má 60

Pozrite si snímky populárnej speváčky v priebehu času.

Fotogaléria
S basgitarou na vystúpení v Prešove.
Prvá vlastná kapela Kamene, rok 1986.
+18S imidžom rebelky.

Na platni je aj novinka s názvom Pierko pravdy, pre vás je pravda taká ľahká?

Tento krásny text o životnej pravde napísal Ľuboš Zeman, majster textár. Naposledy sme spolupracovali na Modrom albume a znova sme sa znova spolu dali do práce, po tridsiatich rokoch. Hudbu robil Vašo Patejdl a je to veľmi pekná pesnička, aj podľa ohlasov.

Video
Beáta Dubasová spieva Pierko pravdy / Zdroj: TV Pravda

Celá platňa sa volá podľa vášho veľkého hitu Vráť mi tie hviezdy, ktorú pre vás zložil Robo Grigorov. Skladateľ Vašo Patejdl vo vás videl Dievča z reklamy. Spolupracovali ste aj s Petrom Nayom, Lacom Lučeničom a ďalšími hudobníkmi, s kým z týchto známych mien ste stále v kontakte?

So všetkými. Dnes na krst platne príde aj autor jedného z veľkých hitov Šumienky z Polomu Zoran Michalčák, dnes úspešný architekt, aj gitarista z prvej zostavy mojej kapely Kamene Michal Kovalčík. Najčastejšie sa však stretávam s Vašom Patejdlom, máme spoločné vystúpenia. Pieseň Vráť mi tie hviezdy zložil Robo Grigorov na text Juraja Žáka, no aranžoval ju tiež Vašo Patejdl, bol vtedy producentom môjho albumu. Tá pesnička je môj najväčší staronový hit a ja sa z toho teším.

Speváčka Beáta Dubasová počas krstu prvej... Foto: TASR, Dano Veselský
Dubasová LP kompilácia vydanie Krst Speváčka Beáta Dubasová počas krstu prvej vinylovej kompilácie Vráť mi tie hviezdy (XII najväčších hitov) spolu s hudobným publicistom Jurajom Čurným.

Máte podobný hudobný vkus?

Asi áno, inak by sme nespolupracovali. Ale hlavne si musíte byť navzájom sympatickí, nemôžete spolupracovať s niekým, koho nemáte rada, to sa nedá oddeliť.

V začiatkoch kariéry ste boli symbolom rebelantskej mladosti, nielen hudbou, ale aj svojím zjavom, aj účesmi, o ktorých spievate. Mladí oceňovali, že viete hovoriť ich jazykom, hudobne aj textami. Uvedomovali ste si už vtedy, že ste sa stali určitým symbolom generácie?

Prvé dva hity, ktoré ma vystrelili v televíznej súťaži Triangel a 5 x P, boli Účesy a Maznáčik. Textárovi Romanovi Spišiakovi, ktorý už dnes nežije, som vtedy dávala námety. Chodila som do dievčenskej triedy na odevnú školu a viem, že všetky ženy majú problémy s vlasmi… Podobne to bolo aj s textom piesne Dievča z reklamy. Ja som život mladých dievčat poznala, ale nevedela som ho dať na papier. On moje nápady pekne učesal a spravil z nich krásne pesničky, spolu s Vašom Patejdlom alebo Paľom Danišovičom. Na texty som, priznám sa, náročná, spievam len to, čomu ja sama verím, lebo iba tak pesničke uveria aj poslucháči. Tak to bolo a tak to mám dodnes. Keď na koncertoch spievam Sme také, aké sme, často vidím, že príde spolu babička, dcéra aj vnučka a všetky tú pieseň poznajú. Je fantastický pocit, že moje pesničky vnímajú ďalšie generácie.

Beáta Dubasová - Sme také, aké sme
S imidžom rebelky. Foto: archív speváčky
beata dubasova rebel cb S imidžom rebelky.

Za tie roky sa vyvíjal aj váš hudobný vkus, čo počúvate dnes?

Rôzne žánre, nové aj staršie veci. Môj manžel ma napríklad priviedol k jazzrocku. Ale mám rada aj ticho. Hudbu počúvam doma, na koncertoch, je všade okolo mňa, preto občas ocením aj chvíľu pauzy.

Z dlhoročných spolupracovníkov sa najčastejšie... Foto: archív speváčky
beata dubasova vaso petejdl archiv BD Z dlhoročných spolupracovníkov sa najčastejšie stretáva s Bašom Patejdlom, stále spolu vystpujú.

Aké máte plány, budú pribúdať aj ďalšie novinky?

Vydala som pár singlov v spolupráci s Petrom „Pecim“ Uherčíkom, s Ferom Griglákom, s Robom Opatovským, aj s country spevákom Alanom Mikušekom, spievam na nich so svojou kapelou Panama Music Band, ale aj s kapelou Hrana – možno keď sa tých singlov zozbiera ešte viac, vydáme ich. Ťažko povedať, museli by mi prísť naozaj výborné texty a na tie som ja náročná. Vydať nový album stojí strašne veľa peňazí a keď prídem na koncert, ľudia chcú hity, ktoré poznajú. Takže sa snažím pomedzi ne vtesnať vždy aspoň dve-tri nové pesničky, ale viac nestihneme, lebo koncert sa nedá nafúknuť, nesmie byť pridlhý. Single budem robiť aj naďalej, ale nechávam to „navoľno“, nemám žiadne presné plány. Osud mi vždy niečo prihrá a ja som šťastná, keď to vyjde.

Beáta Dubasová - Dievča z reklamy

Začali ste spievať ešte ako malé dievča, od siedmich rokov, a s kapelou od pätnástich. Vždy to bol váš sen, stať sa speváčkou?

Áno, mám aj fotografie zo škôlky, na ktorých som ako malé dievčatko, ktoré sa chce predvádzať… Spievala som s bratom v kapele, v školskej kapele na strednej, potom s ďalšími hudobnými skupinami, až som si založila svoju vlastnú kapelu Kamene a začali sme koncertovať. Nestačilo mi spievať na zábavách a na svadbách, chcela som byť sólová speváčka. Bol to môj detský sen a mnohí mu neverili, nemuselo sa mi to podariť, ale som osudu vďačná, že mi to vyšlo.

Speváčka Beáta Dubasová a jej hudoný patr=on,... Foto: archív speváčky
beata dubasova lubos zeman FB Speváčka Beáta Dubasová a jej hudoný patr=on, textár Ľubomír Zeman.

Takže po Košickom zlatom poklade, kde si vás prvýkrát všimli, ste svoj poklad našli.

Našla. V speváckej súťaži Košický zlatý poklad ma ľudia začali viac evidovať, a najmä v porote sedel textár Ľuboš Zeman a hudobný redaktor rozhlasu Pavol Danišovič a tí si ma všimli. Asi som bola v správnej chvíli na správnom mieste.

Beáta Dubasová v začiatkoch svojej kariéry

Beáta Dubasová v začiatkoch svojej kariéry

Fotogaléria
Rok 1981, karneval vo Svidníku.
Prvá zostava skupiny Kamene: Jindro Plánka,...
+8Skupina Kamene 1986: zľava: technik a vodič -...

Beáta Dubasová

Narodila sa 14. mája 1963 v Stropkove. Od pätnástich rokov spievala s bratom v kapele, no vyštudovala Strednú odevnú školu v Prešove. Po maturite v roku 1982 odišla do Bratislavy. V tom istom roku absolvovala spevácku súťaž Košický zlatý poklad, získala druhé miesto a cenu divákov. Spoluprácu jej ponúkli Pavol Danišovič a Ľuboš Zeman, redaktori Slovenského rozhlasu, ktorí boli členmi poroty.

Od roku 1984 vystupovala so skupinou Kamene. Pesničky jej skladali Vašo Patejdl, Pavol Danišovič a textár Roman Spišiak. Prvým hitom bola skladba Účesy z roku 1985. V roku 1987 vydala prvú LP platňu Beáta, na ktorej boli hity Prvý a posledný, Dievča z reklamy. V roku 1987 spievala aj na albume pre deti Peter, Vašo a Beáta deťom. Nasledovali albumy Úschovňa pohľadov (1988), Za dverami mojej izby (1990), Modrý album (1993, v spolupráci s Vašom Patejdlom), 7 dní (2000), Ako chutí ráno (2006) a viacero kompilácií aj nových singlov. Novinkou je skladba Pierko pravdy na novom albume Vráť mi tie hviezdy (XII. Najväčších hitov). Vystupuje sólovo alebo so skupinou Panama Bruna Oravca.

Michal Kovalčík Zoran Michalčák Kamene beata dubasova, Beáta Dubasová Čítajte viac Peniaze sme nemali, ale veselí sme boli, spomínajú hudobníci z prvej kapely Beáty Dubasovej

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beáta Dubasová