Peniaze sme nemali, ale veselí sme boli, spomínajú hudobníci z prvej kapely Beáty Dubasovej

Gitarista Michal Kovalčík patril do prvej zostavy kapely Kamene z roku 1984 a hudbe zostal verný doteraz, aj keď v iných spoluprácach. Zoran Michalčák, vtedy klávesák, dnes architekt, sa pridal onedlho a pre Beátu Dubasovú zložil jeden z jej hitov Šumienky z Polomu. Obaja prišli zablahoželať oslávenkyni na krst jej novej platne a trocha si zaspomínali na svoje spoločné hudobné začiatky.

27.05.2023 07:00
Michal Kovalčík Zoran Michalčák Kamene beata... Foto: ,
Michal Kovalčík a Zoran Michalčák boli členmi prvej kapely Beáty Dubasovej Kamene.
debata
Video
Peniaze sme nemali, ale veselí sme boli, spomínajú muzikanti z prvej kapely Beáty Dubasovej / Zdroj: TV Pravda
Beáta Dubasová v začiatkoch svojej kariéry

Beáta Dubasová v začiatkoch svojej kariéry

Fotogaléria
Rok 1981, karneval vo Svidníku.
Prvá zostava skupiny Kamene: Jindro Plánka,...
+8Skupina Kamene 1986: zľava: technik a vodič -...

„My sme s Beátou spolupracovali v podstate v praveku. Peniaze sme nemali, ale veselí sme boli,“ tvrdí Michal Kovalčík. Vtedy mal iba devätnásť rokov a „do niektorej piesne sa mu omylom priplietli prsty“. Neskúšali síce v garáži, ale v kultúrnom dome, čo považujú za „luxusné podmienky“, s vlastným stageom.

Prvá zostava skupiny Kamene: Jindro Plánka,... Foto: Peter leginský
Dubasova Kamene Kovalcik Planka Chudy Greben Foto Peter Leginsky Prvá zostava skupiny Kamene: Jindro Plánka, Michal Kovalčík, Beáta Dubasová, Viliam Chudý, Kamil Grebeň.
beata dubasova, Beáta Dubasová Čítajte viac Beáta Dubasová oslavuje šesťdesiatku novou platňou. Dievča z reklamy spoznalo Pierko pravdy
Skupina Kamene 1986: zľava: technik a vodič -... Foto: archív Beáty Dubasovej
beata dubasova skupina kamene Skupina Kamene 1986: zľava: technik a vodič - Dorin Chudý, gitara - Michal Kovalčík, klávesy Zoro Michalčák, basgitara - Kamil Grebeň, klávesy - Vilo Chudý, bicie - Gino Plánka.

Zoran Michalčák má na tie časy tiež len dobré spomienky. „Slovenská hudba vtedy zažívala zlaté časy a veľakrát prekonala českú. V 80. aj v 70. rokoch sa robila dobrá hudba vlastne všade na svete, populárna hudba dostala solídny základ.“

Beáta Dubasová a Kamene, Účesy

„Kým sa vtedy pesnička dostala od nápadu po nahrávku, prešla niekoľkostupňovým filtrom, nebolo to jednoduché a veľa nápadov aj ľudí cestou odpadlo. Dnes si môže hocikto hocičo skúsiť cez iphone a vyzerá to ako hudba, no nie je to hudba, nahráva to diletantstvu aj plagiátorstvu,“ vravia.

Beáta Dubasová - Šumienky z Polomu (TV klip)
Vilo Chudý, Viktor Hidvéghi, Ernest Zelina,... Foto: archív beáty Dubasovej
Kamene Dubasová Michalčák Hidvéghi Chudý Zelina Ruček Vilo Chudý, Viktor Hidvéghi, Ernest Zelina, Jožo Ruček, Zoro Michalčák s Beátou Dubasovou tvorili skupinu Kamene.

Z kapely Kamene Beáty Dubasovej ich oboch vytiahla škola, keď dostali na výber – študujete alebo hráte? Michal Kovalčík študoval hudobnú vedu, dlhé roky boli jeho kapelníkmi Janek Ledecký, Marián Greksa, dnes Peter Nagy s kapelou Indigo, spolupracoval aj s kapelami Hex, Gladiator, Horkýže slíže, Metalinda, Polemic a ďalšími. Zoran Michalčák vyštudoval architektúru a spolu s kolegami vytvoril napríklad exkluzívne industriálne priestory design factory, v ktorých sa má prepájať podnikateľský sektor s kultúrnym dianím. Oslávenkyni Beáte Dubasovej zaželali, nech vyzerá stále rovnako a nech jej to hrá ďalších 60 rokov.

Video
Beáta Dubasová spieva Pierko pravdy / Zdroj: TV Pravda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beáta Dubasová