Céline Dion zrušila európsku časť turné, vzácne ochorenie jej neumožní vystupovať

Kanadská speváčka Céline Dion zrušila európsku časť svojho turné, a to kvôli vzácnemu neurologickému ochoreniu, ktorým trpí.

27.05.2023 14:00
celine Foto:
Céline Dion.
debata

Speváčka sa na pódiu objavila naposledy v marci 2020. O svojej chorobe, ktorú sprevádza stuhnutosť svalov a kŕče, prvýkrát verejne prehovorila minulý rok v decembri. Vtedy európske koncerty odložila, teraz zostávajúcich 42 vystúpení definitívne zrušila, informovala agentúra AFP.

„Je mi ľúto, že vás všetkých opäť sklamem,“ uviedla speváčka v príspevku na sociálnych sieťach. „Naozaj tvrdo pracujem na tom, aby som získala späť svoje sily, ale koncertovanie môže byť veľmi ťažké, aj keď ste stopercentní. Nie je voči vám fér, aby sme koncerty stále odkladali, a aj keď mi to láme srdce, bude najlepšie, keď teraz všetko zrušíme, dokým nebudem naozaj pripravená vrátiť sa na pódiá,“ dodala speváčka.

Znovu sa zamilovať Čítajte viac Céline Dion si prvýkrát zahrá vo filme. V romantickej snímke o osudovej láske stvárni...

Päťdesiatpäťročná Dion odspievala americkú časť turné Courage World Tour, ktoré potom prerušila pandémia Covidu-19. Keď bolo opäť možné vystupovať, Dionovej to už zdravotný stav nedovolil.

Speváčka trpí vzácnou autoimunitnou chorobou nazývanou syndróm stuhnutého človeka (stiff-person syndrome). Ľudia s týmto ochorením najprv zaznamenajú stuhnutie brušných svalov, postupne sa pridáva aj tuhnutie nôh a rúk, chorobu sprevádzajú bolestivé kŕče.

Pacientovi to znemožňuje pohyb a bráni mu v náročnejšej fyzickej činnosti. Príčiny tejto choroby, ktorá je veľmi vzácna, nie sú jasné. Trpí ňou asi jeden človek z milióna.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #hudba #turné #Céline Dion