Celý môj život je jedno veľké turné, hovorí Peter Lipa, kráľ slovenského jazzu a čerstvý osemdesiatnik

Najznámejší slovenský jazzman, spevák, skladateľ, aranžér, organizátor, publicista a moderátor Peter Lipa oslávi v utorok 30. mája vzácne 80. narodeniny.

30.05.2023 06:00
debata (1)
Video
Peter Lipa je šťastný človek / Zdroj: TV Pravda

Pri príležitosti 80. narodenín slovenského jazzobého velikána vychádza vo vydavateľstve OPUS jedinečný 4CD komplet slovenského jazzového velikána Petra Lipu Mojich osemdesiat v exkluzívnom digi-packovom prevedení.

Oslávenec Peter Lipa vydal k 80. narodeninám 80... Foto: Cibor Bachratý
Lipa Peter Mojich osemdesiat 4CD m Oslávenec Peter Lipa vydal k 80. narodeninám 80 svojich piesní. 4CD má názov Mojich osemdesiat.

Názov symbolizuje tohtoročné životné jubileum a zároveň unikátnu zostavu 80 piesní rozložených na 4 CD disky. Dramaturgom albumu je hudobný publicista Juraj Čurný, ktorý vytvoril plnohodnotnú rekapituláciu všetkých rozmerov Lipovho interpretačného majstrovstva od špecifických pop-jazzových hitov až po náročné originálne jazzové skladby veľkého majstra. Album nadväzuje na obdobný titul Milana Lasicu, ktorý bol mimochodom najvýznamnejším Lipovým textárskym spolupracovníkom.

Peter Lipa - Maturantky 1998

„Každá pieseň ktorú nájdete na tomto megavýbere má svoju vlastnú históriu. Neviem, či by som si dnes vedel spomenúť na to, ako vznikali. Ale nikdy som si nemyslel že ich môže byť 80. Najmä preto, lebo nahrávať som začal len teraz nedávno, asi pred štyridsiatimi rokmi. Beriem to ako výzvu do ďalšej práce. Vlastne začínam odznova, neviem k akému číslu sa dopracujem, ale ďalších 11 už mám pripravených na moju životnú Osemdesiatku,“ hovorí Peter Lipa k výberovému albumu.

Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa rád vyzlieka džezový kabát

„4CD komplet k jeho „osmičkovému“ jubileu je zaslúženou poctou človeku, ktorý slovenskú hudobnú kultúru obohatil výrazným spôsobom. Pre mňa osobne bola radosť ho zostavovať, užívať si debaty s Petrom pri výbere jednotlivých skladieb, pričom to najlepšie sa dostavilo pri ich počúvaní. Som presvedčený, že na tom budete rovnako,“ vyjadril sa Juraj Čurný s veľkou úctou k Petrovi Lipovi. Pre predstavu dramaturgie tohto hudobného skvostu ponúkame skrátené vyjadrenia Juraja Čurného z jednotlivých období z obsažného bookletu.

Peter Lipa - Neviem čo vravieť

Peter Lipa sa narodil 30. mája 1943 v Prešove. Maturoval v roku 1959 a už popri stredoškolskom štúdiu pôsobil v amatérskom divadle. Po nadstavbovom štúdiu v Košiciach vyštudoval Stavebnú fakultu SVŠT. Spevácku dráhu začínal v roku 1963 v bratis­lavskej skupine Struny, ktorá bola zložená zo študentov architektúry a stavebnej fakulty. V roku 1967 spieval so skupinou Istropolitana, v roku 1968 bol jedným zo zakladateľov skupiny Blues Five, s ktorou získal na 2. beatovom festivale v Prahe cenu Objav festivalu.

Video
S kým sa zabudol Peter Lipa? / Zdroj: TV Pravda

V 70. rokoch účinkoval s orchestrom Gustáva Offermmana, Revival Jazz Bandom a skupinou Hej. V 80. rokoch bola jeho spevácka dráha spojená s formáciou Lipa – Andršt Blues Band a potom od roku 1986 so skupinou T + R Band. V roku 1997 si zostavil vlastnú sprievodnú skupinu Peter Lipa Band.

Doteraz cover vinyl Čítajte viac Známi umelci spievajú príbehy

Lipa pracoval ako redaktor Československého rozhlasu, začínal v redakcii vedy a techniky, neskôr spolupracoval na tvorbe hudobných relácií. Vďaka práci v rozhlase absolvoval v roku 1976 postgraduálne štúdium žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1976 je dramaturgom aj promotérom najväčšieho slovenského festivalu Bratislavské jazzové dni.

Svoju prvú LP platňu Neúprosné ráno nahrával Lipa už ako 40-ročný v roku 1983. Titulnú skladbu Moanin' od Bobbyho Timmonsa mu Milan Lasica otextoval ako Neúprosné ráno a ich spolupráca potom trvala viac ako 30 rokov.

peter Lipa: Balada o štyroch koňoch, 1994

Z diskografie Petra Lipu zaujali poslucháčov vlastne všetky albumy, medzi nimi Naspäť na stromy z roku 1995 so skladbami Nevešajte, volá Caracas a Štyri kone vrané, Čierny Peter (1998), Bistro (2000), Beatles In Blue(s) (2002). Veľmi úspešný bol album Lipa spieva Lasicu (2005), ktorý získal štyroch Aurelov.

Foto 01 Peter Lipa Čítajte viac Peter Lipa: Na hudbe sa prejavil fakt, že sme slobodní

V máji 2012 vydal štúdiový album s názvom Lipa 68 a v októbri 2013 album Návšteva po rokoch, na ktorom sú piesne s textami Milana Lasicu. V októbri 2016 vyšiel vinylový dvojalbum Podobnosť čisto náhodná. Kompilačná 2LP ponúka 20 pesničiek, ktoré vznikli na texty Milana Lasicu za posledných 35 rokov. K 70. narodeninám Petra Lipu vyšla v júni 2013 kniha Džez náš každodenný daj nám dnes, v ktorej Ján Štrasser vyspovedal najpopulárnejšieho a najvýznamnejšieho slovenského džezového speváka.

Video
Prečo sa Peter Lipa bojí nočných zvonení? / Zdroj: TV Pravda

V decembri 2018 vydal album Slovenské evergreeny a v apríli 2019 album Dobré meno. V máji 2020 vyšiel aj vo vinylovej verzii. V októbri 2020 sa poslucháči dočkali albumu Večerný hosť, kde skladateľ David Rotter zhudobnil 16 básní významného slovenského básnika Milana Rúfusa v interpretácii Petra Lipu. V máji 2021 vyšiel v reedícii na vinyle album Naspäť na stromy, v marci 2022 album V najlepších rokoch a v máji 2022 LP Lipa spieva Lasicu. K životnému jubileu vychádza v máji 2023 kompilačný album Mojich osemdesiat, jedinečný 4CD komplet tohto slovenského džezového velikána.

Mojich osemdesiat – 4DC Petra Lipu

CD1

1969–1993

Prvá nahrávka pochádza ešte z roku 1969, kedy bol Peter členom skupiny Blues Five a ešte presnejšie z jej vystúpenia na 2. československom beatovom festivale v pražskej Lucerne. Nasleduje však takmer 15 ročná pauza, kedy prešiel rôznymi kapelami a orchestrami, popri tom vymyslel, zrealizoval a dodnes udržuje v skvelej forme festival Bratislavské jazzové dni a pridal aj množstvo iných aktivít, vďaka ktorým získal neformálny, ale všetkými uznávaný titul „krstný otec slovenského jazzu“. V priebehu rokov 1983 – 1993 stihol nahrať svoje dva sólové albumy (plus ich anglické verzie), dva albumy s Blues Bandom Luboša Andršta (plus jedna anglická verzia), jeden slovenský a jeden anglický album s T+R Bandom a k tomu niekoľko desiatok singlov a spoluprác.

CD2

1994–2004

20 nahrávok z tohto CD predstavuje takmer všetky podoby Lipovej tvorby a jeho univerzálnu suverenitu naprieč rôznymi žánrami. Vie dodať svoju nezameniteľnú vokálnu pečať nielen do vlastných pôvodných skladieb, ale aj do svetového repertoáru pohybujúceho sa od Beatles či Elvisa Presleyho až po Ray Charlesa, Duke Ellingtona či Louisa Armstronga.

CD3

2005–2022

Tretie CD tohto kompletu by mohlo dostať podtitul „lasicovsko–ormandíkovské“. S Milanom Lasicom spájal Petra celoživotný pozitívny vzťah k rôznym podobám jazzu a popu a v zásade na žiadnom z jeho „autorských“ albumov nechýbal jeho text. Výsledkom zintenzívnenia ich spolupráce sa stali dva čisto lasicovské albumy, ako aj čoraz častejšie spoločné koncertné vystúpenia, kde okrem skvelej hudby a spevu dostali svoj priestor aj dvaja majstri slova. Prirodzenou súčasťou lipovsko-lasicovského hudobného sveta sa stali obrazy a grafiky Mareka Ormandíka, ktorý svoju albumovú maturitu absolvoval u Lipu už na titule Čierny Peter.

CD4

DUETÁ A SPOLUPRÁCE

Na tomto CD môžete počuť Petra Lipu v najrozličnejších podobách ako hosťujúceho speváka na nahrávkach iných interpretov, alebo v rôznych duetách na albumoch, ktoré sú „firmované“ jeho menom.

Okrem vystúpení s vlastnou sprievodnou skupinou, ktorú vedie jeho syn Peter Lipa mladší, hosťuje s ďalšími orchestrami v susednej Českej republike, spolupracuje s prešovskou formáciou AMC Trio, koncertoval už aj so známym orchestrom Bratislava Hot Serenaders. Ako sám hovorí – Celý môj život je jedno veľké turné.

PETER LIPA - Rozum

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Lipa